Το Sazerac, από τον Ηλία Μαρινάκη*

Ένα cocktail-ωδή στα bitters, δημιουργημένο στη Νέα Ορλεάνη τουλάχιστον 150 χρόνια πριν.

 

IMK38836

Η ιστορία θέλει τον φαρμακοποιό Antoine Peychaud να φτιάχνει ένα φαρμακευτικό τονωτικό με βάση το αλκοόλ και στη συνέχεια να το προωθεί στα τοπικά αμερικάνικα μπαρ μέσω των εφημερίδων της εποχής. Δημιουργός του Sazerac φέρεται να είναι ο Leon Lamothe με έδρα το Sazerac Coffee House (ένα από τα bar που υιοθέτησαν στον κατάλογό τους τα φαρμακευτικά bitters του Antoine) ιδιοκτησίας του John B. Schiller στον οποίο ανήκε και η γαλλική ποτοποιία παρασκευής Cognac, Sazerac-du-Forge et Fils, με έδρα τη πόλη Λιμόζ. Sazerac Cognac, ζάχαρη και Peychaud’s bitters είναι και τα συστατικά της αρχικής συνταγής.

Η συνέχεια στην ιστορία του συγκεκριμένου cocktail ήταν δύσκολη: η καταστροφή των γαλλικών αμπελώνων κατά το 1860 οδήγησε στην παρασκευή του Sazerac με αμερικάνικο ουίσκι από σίκαλη στη θέση του Cognac, ελλείψει γαλλικού κρασιού, και την προσθήκη μικρής ποσότητας αψέντι, που τότε εμφανίστηκε εκ νέου στην αγορά.

 

marinakisYλικά
25ml Courvoisier V.S.O.P Cognac
25ml Wild Turkey
10ml σιρόπι ζάχαρης 2/1 σε αντιστοιχία ζάχαρη/νερό
2 σταγόνες angostura bitters
3 Peychaud’s bitters
3ml αψέντι ή Pernod
Τριμμένος πάγος
Φλούδα λεμονιού

 

Εκτέλεση:

Γεμίζουμε ένα ποτήρι old fashioned με τριμμένο πάγο και το «βρέχουμε» με το αψέντι. Το αφήνουμε στην άκρη.

Παίρνουμε ένα mixing glass, για να παρασκευάσουμε το ποτό μας. Το γεμίζουμε με πάγο και, αφού σιγουρευτούμε ότι έχει παγώσει αρκετά, αφαιρούμε το νερό που έχει συσσωρευτεί από το πάγωμα και προσθέτουμε τα υλικά.

Ανακατεύουμε 60 φορές και σουρώνουμε στο ποτήρι από όπου προηγουμένως αφαιρέσαμε τον αρωματισμένο με το αψέντι πάγο.

Σερβίρουμε χωρίς πάγο και αρωματίζουμε εκ νέου με μία φλούδα λεμονιού, χωρίς να την τοποθετήσουμε μέσα στο ποτήρι.

 

Tip:
To Sazerac μπορεί να γίνει με αμερικάνικο ουίσκι ή με Cognac. Συνδυάζοντας και τα δύο το αποτέλεσμα είναι σαφώς πιο ενδιαφέρον και με μεγαλύτερο βάθος. Όπως και να γίνει όμως, το tip είναι να μη χρησιμοποιηθεί πάγος. Λειτουργεί καλύτερα.

 

*Mixologist του μπαρ 42, Κολοκτρώνη 3, Σύνταγμα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Φυτικά τυριά, εναλλακτικά burgers, φαλάφελ με σος ταχίνι και φυσικά εκλεκτός καφές Taf. To 'ΑV IT στη Γλυφάδα είναι το κατάλληλο μέρος για τους λάτρεις των vegan και άκρως υγιεινών πιάτων. Η Αυγή Ιατρού μοιράστηκε μαζί μας τη λατρεία της για τον καφέ και την ηθική του. Και, ναι, τον πίνει πάντα σκέτο.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με άπλετη θέα στην ιερό βράχο της Ακρόπολης -και στο εμβληματικό Μουσείο- ο Θεμιστοκλής Νικολετόπουλος τεστάρει ένα νέο, χαμηλού προφίλ μπαρ εστιατόριο με φιλόδοξα τάπας (μακαρόν φουαγκρά, νιγκίρι λευκής μελιτζάνας...)καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, αλλά και ενδιαφέρουσες οινικές επιλογές.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ολα ξεκίνησαν το 2009, σε ένα μικρό, φωτεινό μαγαζί στην Εμμανουήλ Μπενάκη. Το όραμα του Γιάννη Ταλούμη να πίνουμε εκλεκτό espresso στην Αθήνα σε προσιτές τιμές, απέκτησε σάρκα, οστά και… διαπεραστικό άρωμα. Μια δεκαετία μετά, το Taf Café συνεχίζει να εξελίσσεται και να ορίζει τις τάσεις στον καφέ. Πάρτε κι εσείς μια γεύση, μέσα σε ένα λεπτό, από την κουλτούρα και τον ρυθμό μιας διεύθυνσης που θα μας συντροφεύει για πολλά χρόνια ακόμα.  

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ο Κίμων Φραγκάκης ταξίδεψε στο Κονιάκ της Γαλλίας για να συναντήσει έναν αξιοθαύμαστο επιχειρηματία: Τον «Στιβ Τζομπς» των ποτών, δημιουργό του σοφιστικέ G’Vine, ενός τζιν από σταφύλια, που μοσχοβολάει καλοκαίρι.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro