Η αναμονή μπροστά στον πάγκο του “Καλοψημένου” είναι για εμένα πολύτιμη, γράφει η Φανή Πλατσατούρα.

Πριν τρεις μήνες μετακόμισα σε μια ήσυχη γειτονιά στου Γκύζη με θέα τον Λόφο Φινοπούλου και τη σκισμένη τέντα του γείτονα (δεν με ενοχλεί αισθητικά αν και από περιέργεια γκούγκλαρα μια – δυο φορές «πόσο κοστίζει μια νέα τέντα»). Κάποια βράδια ανηφορίζω προς Εξάρχεια: Καλλιδρομίου, Βαλτετσίου, Μαυρομιχάλη, Ασκληπιού, Ιπποκράτους και πάει λέγοντας. Εκεί υπάρχει το «Καλοψημένο», ένα all day σουβλατζίδικο που δεν ξέρω αν φτιάχνει το καλύτερο σουβλάκι της πόλης αλλά είναι το δικό μου αγαπημένο. Και θα εξηγήσω ευθύς αμέσως το γιατί.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, εκεί στον πάγκο του «Καλοψημένου», πήρα μικρές και μεγάλες αποφάσεις.

Κάθε φορά που παραγγέλνω «μια πίτα αλάδωτη με μπιφτέκι, ντομάτα, πατάτες, σως γιαουρτιού, γλυκιά πάπρικα και αλάτι» η ευγενική υπάλληλος στο ταμείο λέει: «Θα χρειαστεί να περιμένετε 15 με 20 λεπτά». «Δεν πειράζει» απαντώ και κατευθύνομαι βιαστικά προς το stand για τους «πελάτες σε αναμονή». Ανάβω τσιγάρο και περιμένω. Θα μου πεις, «ποιος θέλει να περιμένει για να φάει ένα σουβλάκι περασμένες 2 τη νύχτα;» και θα έχεις δίκιο. Το έχω φιλοσοφήσει όμως, αλλιώς.

Αυτά τα 15 με 20 λεπτά, είναι η επαφή με τον εαυτό σου. Το διάλειμμα που δεν πρόλαβες να κάνεις μέσα στη μέρα. Η ελεύθερη ώρα για να απαντήσεις σε μηνύματα που έλαβες την ώρα που καιγόταν το κεφάλι σου μπροστά από την οθόνη ενός υπολογιστή. Η ευκαιρία να παρατηρήσεις τους διπλανούς σου –πώς τρώνε, πώς μιλάνε και πώς αγγίζονται. Ο ανθρώπινος χρόνος να αξιολογήσεις τα «σωστά και τα λάθη» μιας ημέρας.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, εκεί στον πάγκο του «Καλοψημένου», πήρα μικρές και μεγάλες αποφάσεις. Μέτρησα φίλους, χαμογέλασα αμήχανα σε περαστικούς, νοστάλγησα περασμένες ευτυχίες και ονειρεύτηκα καινούργιες. Και εντάξει, πάντα αξίζει λίγη αναμονή για ένα ζουμερό μπιφτέκι με μυρωδικά.

Υ.Γ.: Αγαπητή κυρία στο ταμείο, την ημέρα που ΔΕΝ θα χρειαστεί να περιμένω «15 με 20 λεπτά», θα ξενερώσω άσχημα.

 

// Καλοψημένο: Ιπποκράτους 37, 2103636136.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο γύρος του off Broadway «Αχιλλέα» είναι… «όποιος προλάβει».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top