Τα τελευταία χρόνια, η κοινωνική και οικονομική κρίση έχει ταράξει έντονα νοοτροπίες και συμπεριφορές στην κοινωνία μας. Επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά ότι ζούμε σε μια ατομικιστική, εγωιστική και διαιρεμένη κοινωνία. Η απαισιοδοξία έχει θριαμβεύσει σε όλους τους κοινωνικούς και ηθικούς τομείς, ενώ η έννοια της συντροφικότητας απειλείται τώρα περισσότερο από ποτέ.
Πολιτιστικές άβυσσοι υποσκάπτουν την κοινωνία και κάποιες Οικονομίες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, με τους πολίτες πολλών χωρών να αντιμετωπίζουν τη δραστική μείωση της αγοραστικής τους δύναμης. Στο πλαίσιο αυτής της κατάστασης, οι νέοι άνθρωποι δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι έχουν στα χέρια τους όλα τα «υλικά», για να χτίσουν έναν καινούργιο κόσμο.
Παράλληλα με αυτά τα πολιτισμικά και κοινωνικά φαινόμενα, η ψηφιακή πρόοδος έχει μετατρέψει την εποχή μας σε μια παγκόσμια πολιτισμική επανάσταση. Τα άτομα ζουν σήμερα σε ένα διασυνδεδεμένο κόσμο, χάρη σε έναν αυξανόμενο αριθμό συνεργατικών και συνεταιριστικών πρωτοβουλιών, στις οποίες ανταλλάσσουν τους θριάμβους τους. Πριν από 15 χρόνια δημιουργήθηκε η Wikipedia, η συμμετοχική εγκυκλοπαίδεια με στόχο την παροχή δωρεάν γνώσης σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο λόγος που ευδοκιμεί σήμερα δεν είναι μόνο μέσα από τις δωρεές των χρηστών του, αλλά και από τη δραστηριότητά τους στην πλατφόρμα και τις επενδύσεις τους στο μη κερδοσκοπικό της σύστημα. Η ενέργεια του να δίνεις χωρίς να ζητάς αντάλλαγμα είναι ένα μοντέλο άρρηκτα συνδεδεμένο με το Διαδίκτυο.
Συνεπώς, η ψηφιακή εποχή ενθαρρύνει την πρόσβαση σε πληροφορίες και γνώση, αλλά και επαναστατικοποιεί την ανταλλαγή των εν λόγω γνώσεων. Είμαστε η πιο συνδεδεμένη γενιά στην ιστορία της ανθρωπότητας, η ανταλλαγή είναι παρούσα παντού στο Διαδίκτυο, το μόνο που χρειάζεται είναι να οργανωθεί. Κάθε άτομο μπορεί να εμπλακεί στην οικοδόμηση αυτού του διασυνδεδεμένου κόσμου και να βοηθήσει τη συλλογική εξέλιξη. Μπορούμε, παραμένοντας διαφορετικοί, να ενωθούμε και μαζί να προκαλέσουμε πραγματικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Μπορούμε να είμαστε ένα.
Για αυτούς του λόγους, δημιούργησα την Indigo. Ένα νέο σύστημα, βασισμένο στις αξίες της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας βοήθειας. Ένα κοινωνικό δίκτυο αλληλοβοήθειας που φιλοδοξεί να επιδιορθώσει τον κοινωνικό ιστό και να αναπτύξει μια κουλτούρα συναδέλφωσης, ώστε να προκαλέσει ένα σοκ εμπιστοσύνης στην καρδιά της κοινωνίας μας. Δεν υπάρχει πλέον η έννοια του χρήματος σε αυτό το σύστημα, αλλά ένα εικονικό νόμισμα, το Digo. Αναπροσαρμοσμένο, με συντελεστή την αξιοποίηση της γενναιοδωρίας των χρηστών της Indigo, αντιστρέφει, κατά κάποιο τρόπο, το παράδειγμα: όσο περισσότερο δίνετε τόσο πιο πλούσιοι θα γίνετε. Αυτός είναι και ο ακρογωνιαίος λίθος της πρωτοβουλίας. Όσο περισσότερα μπορείτε να προσφέρετε τόσο περισσότερο θα βοηθήσετε την κοινότητά σας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνετε το συντελεστή σας και μειώνεται η αξία των αγαθών και των υπηρεσιών που χρειάζεστε και αναζητάτε.
Μέσω της πρωτοβουλίας της, η Indigo έθεσε δύο προκλήσεις: να φέρει την επανάσταση στην πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, αλλά και στη δημιουργία ενός δικτύου εθελοντών για μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Έχουμε σκεφτεί, έχουμε συζητήσει, τώρα ήρθε η ώρα να δράσουμε. Μαζί, ας δημιουργήσουμε ένα κύμα αμοιβαίας βοήθειας.
// INFO: Ο Stéphane de Freitas είναι ένας καλλιτέχνης που ασχολείται με την έννοια της ανάμειξης αντιθέτων. Σήμερα στις 21.00, θα μιλήσει στο Not Another Networking Event του ΡΟΜΑΝΤΣΟ για μια από της πολλές ιδέες του: H Indigo είναι μια social startup κολεκτίβα -με τη μεγαλύτερη crowdfunding χρηματοδότηση στη Γαλλία- η οποία αναπτύσσει κοινωνικές, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ανθρώπινης ζωής. Το όνομα της, πηγάζει από την αρμονική μείξη του μπλε και του κόκκινου, χρώματα που αντιτίθενται φυσικά το ένα το άλλο στο μυαλό μας. Ενεργή από το 2012, η Indigo μόλις ξεκίνησε να αναπτύσσεται και στην Ελλάδα.