«Προβλέπω πως η νίκη Κασσελάκη στο δεύτερο γύρο θα είναι μεγάλη και συντριπτική», σημειώνει ο Αριστείδης Χατζής σε ανάρτησή του στο Facebook.

1. Τις προηγούμενες ημέρες διάβαζα με (στατιστικό) ενδιαφέρον όσα έγραφαν οι φίλες και οι φίλοι μου που είναι ΣΥΡΙΖΑ. Οι περισσότεροι δήλωναν ότι θα ψηφίσουν Αχτσιόγλου και Τσακαλώτο (κυρίως Τσακαλώτο, κάτι αναμενόμενο εφόσον οι περισσότεροι αριστεροί φίλοι μου είναι πανεπιστημιακοί). Ούτε ένας δεν δήλωσε ότι θα ψηφίσει Κασσελάκη (και προφανώς κανένας για Παππά και Τζουμάκα).

2. Τους έβλεπα χθες να χαίρονται με τη μεγάλη συμμετοχή και αναρωτιόμουν, είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνουν πού θα οδηγήσει αυτή;

Η εικόνα ενός πολιτικού αρχηγού που έχει δηλώσει ευθαρσώς τον σεξουαλικό προσανατολισμό του είναι απολύτως θετική.

3. Η μεγάλη συμμετοχή πάντως είναι θετική. Δεν συγκρίνεται βέβαια με τη συμμετοχή π.χ. στο ΠΑΣΟΚ αλλά για τον πολλαπλά ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ καλά είναι. Αλλά η διεύρυνση της συμμετοχής έχει πάντα κόστος για τις κομματικές γραφειοκρατίες και το «βαθύ κόμμα».

4. Προβλέπω πως η νίκη Κασσελάκη στο δεύτερο γύρο θα είναι μεγάλη και συντριπτική.

5. Αν ήμουν ΣΥΡΙΖΑ, από σήμερα θα ένιωθα απελπισία. Γιατί η κατάσταση είναι lose/lose. Ακόμα κι αν το κόμμα κατορθώσει να ανατρέψει το αποτέλεσμα και νικήσει τελικώς η Έφη Αχτσιόγλου, η απογοήτευση των δεκάδων χιλιάδων που σηκώθηκαν και πήγαν να ψηφίσουν θα είναι μεγάλη και η αντίδραση ανάλογη.

Η Αχτσιόγλου είχε την ικανότητα να κρατήσει το κόμμα γύρω στο 10%, ίσως και λίγο παραπάνω, αν η συγκυρία την ευνοούσε πολύ. Αλλά αν κερδίσει τώρα με την κινητοποίηση των κομματικών μηχανισμών, θα είναι Πύρρειος νίκη. Όμως, θα τη νικήσει άνετα ο Κασσελάκης και αυτό σημαίνει πως το κόμμα φεύγει εντελώς από τα χέρια των ΣΥΡΙΖΑίων, των αριστερών, του σκληρού πυρήνα, του 3%. Θα μετατραπεί σε ένα λαϊκίστικο κόμμα άλλου τύπου από αυτό που ήδη είναι. Προβλέπω μεγάλες πίκρες για τους αριστερούς φίλους.

6. Η εικόνα ενός πολιτικού αρχηγού που έχει δηλώσει ευθαρσώς τον σεξουαλικό προσανατολισμό του είναι απολύτως θετική. Ακόμα θετικότερο πως όχι μόνο δεν φαίνεται να έχει κόστος, αλλά το αντίθετο.

7. Βρίσκω και άλλα θετικά. Ορισμένες από τις απόψεις του και η πορεία του έχουν ενδιαφέρον. Ακόμα και ο τρόπος που άρπαξε το κόμμα από τα χέρια των νόμιμων κληρονόμων. Αλλά μέχρι εκεί.

8. Δεν θέλω να είμαι κακόπιστος. Αλλά είδα τη συνέντευξη στον Ευαγγελάτο. Είδα το σποτ στη Μακρόνησο. Είδα ποιοι και ποιες τον στηρίζουν. Άρα διαμόρφωσα γνώμη. Αλλά από την άλλη Κυριακή μπαίνουμε σε νέα φάση, εντελώς πρωτόγνωρη, οπότε θα παρακολουθώ με πραγματικό ενδιαφέρον την εξέλιξή του διότι αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει πιθανόν την πορεία της χώρας μου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την εκδίκησή του. Αλλά έναντι ποιων και με ποιο κόστος για την Αριστερά και τη χώρα θα το δούμε.

9. Ο Κασσελάκης ήρθε για να μείνει και νομίζω είναι λάθος να τον υποτιμούμε. Μπορεί σε πολλούς από εμάς (αριστερούς, δεξιούς, φιλελεύθερους) να μην φαίνεται σοβαρή περίπτωση αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις πιθανότητες επιτυχίας. Είτε τον αδικούμε είτε όχι η εκλογή του θα οδηγήσει σε κάτι ανάλογο με εκείνο που είδαμε τον Ιανουάριο του 2016, όταν αναπάντεχα εξελέγη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν τους συγκρίνω σε καμία περίπτωση, άλλο θέλω να πω. Δημοσκοπικά νομίζω πως ο Κασσελάκης θα κάνει αρχικώς ένα αντίστοιχο μπαμ. Αλλά εδώ το ζητούμενο είναι η αντοχή. Ο Μητσοτάκης είχε πίσω του ένα ολόκληρο κόμμα, συντηρητικό μεν αλλά πειθαρχημένο, που ο σκληρός πυρήνας του είναι μεγάλος και βρίσκεται εκεί ακόμα και τις δύσκολες ώρες. Και είχε και πολλά άλλα πλεονεκτήματα που δεν χρειάζεται να απαριθμήσω καθώς το θέμα μας είναι άλλο.

Ο Κασσελάκης δεν θα έχει κάτι αντίστοιχο και επιπλέον όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως οι διανοούμενοι του χώρου θα τον περιφρονούν και θα τον υπονομεύουν ή θα αποστασιοποιηθούν. Αν δείξει όμως αντοχή, τότε όλοι αυτοί που στραβομουτσουνιάζουν σήμερα, θα τον αποθεώνουν αύριο.

10. Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την εκδίκησή του. Αλλά έναντι ποιων και με ποιο κόστος για την Αριστερά και τη χώρα θα το δούμε.

 

//O Αριστείδης Χατζής είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. To post που αναδημοσιεύουμε με την άδειά του, εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Στέφανος Κασσελάκης. Η εικόνα νίκησε τη θλιμμένη αριστερίλα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top