O δασύτριχος Μακρόν: ο δρόμος προς τα Ηλύσια Πεδία είναι σπαρμένος με… τρίχες (Φωτογραφία: soazigdelamoissonniere/Instagram).

Όταν συναντώ στο δρόμο κομψευόμενους άντρες, ντυμένους όπως λέμε στην «τρίχα» ή ακόμη και λατερνοειδείς (sic) που κάπως τους ξέφυγε λίγο παραπάνω το συναπάντημα με τη μόδα, αυτομάτως μου γεννιούνται στο μυαλό τρελές ιδέες – από τις πολλές που μου καρφώνονται κατά καιρούς.

Η πιο βασική: πώς κυκλοφορούν αυτοί οι άνθρωποι στο σπίτι τους; Με τι ενδύουν την ιδιωτική τους εικόνα; Κυκλοφορούν, άραγε, με πλουμιστές rombe de chambre μεταξύ μπάνιου και σαλονιού; Φέρουν οι παντόφλες τους κάποιο οικόσημο; Ή, μήπως, θέλοντας να αποτινάξουν από πάνω τους την ευταξία του πρωινού, φορούν τρυπημένες φόρμες, λερές μπλούζες (με στάμπες από λογής λογής σάλτσες) και περπατούν πάνω σε κακοπατημένα κροκς;

Ας μην είμαστε αφελείς: αυτή η φωτογραφία του Μακρόν δεν βγήκε από το Ηλύσια Πεδία τυχαία.

Την ίδια απορία έχω και για τους πολιτικούς και τα δημόσια πρόσωπα. Καθισμένοι πάνω στο έδρανο της ατσαλάκωτης δημόσιας εικόνας τους, επιμελημένη από εξειδικευμένους «μαστόρους», θα μπουχτίζουν κάποια στιγμή όταν θα βρίσκονται στη μονιά τους με αποτέλεσμα να ντύνονται σαν όλους μας;

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι ένας ατσαλάκωτος πολιτικός. Εμφανισιακά δεν έχει να προσφέρει τίποτα το εξαιρετικό. Αυστηρό μπλε σακάκι, λευκότατο πουκάμισο, σκούρα γραβάτα, με τη χωρίστρα του και με το λαμπερό του χαμόγελο. Τον λες και «προφανή». Ουδεμία παρέκκλιση, καμία τσάκιση. Είναι κι αυτός ένας λόγος που αρκετοί ψηφοφόροι τον αποκαλούν Πρόεδρο των πλουσίων.

O Xοσέ Μούχικα. Kάποτε υπήρξε ο πιο φτωχός ηγέτης του κόσμου (Φωτογραφία: AP).

Αν υπήρχε ένα «λαϊκόμετρο», ο γάλλος Πρόεδρος θα έστεκε στο ένα άκρο, το πιο απομακρυσμένο από τον απλό λαό, και στο άλλο, ενδεχομένως, θα βρισκόταν ο πρώην Πρόεδρος της Ουρουγουάης, Χοσέ Μουχίκα που είχε τον χαρακτηρισμό του πιο φτωχού ηγέτη του κόσμου. Λαϊκισμός; Πολύ πιθανό! Όμως, η εικόνα ενός πολιτικού έχει δραστική ισχύ στο πόπολο.

Ο Μακρόν, λίγες ημέρες πριν από τον β΄γύρο των Γαλλικών Προεδρικών εκλογών, πρέπει να αναδείξει το λαϊκό του ταμπεραμέντο.

Να γιατί δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση το δασύτριχο στήθος του Μακρόν, το ανοιχτό πουκάμισο, το ατημέλητο στυλ, τα μπερδεμένα μαλλιά του, ακόμη και το εφηβικής τσαχπινιάς χαμόγελο που σκάει στη γνωστή φωτογραφία που έχει κάνει το γύρο του κόσμου.

Ας μην είμαστε αφελείς: αυτή η φωτογραφία δεν βγήκε από το Ηλύσια Πεδία τυχαία. Είναι μέρος ενός σχεδιασμού που δεν επιθυμεί να κάνει λάθος στις επιλογές του. Ο Μακρόν, λίγες ημέρες πριν από τον β΄γύρο των Γαλλικών Προεδρικών εκλογών, πρέπει να αναδείξει το λαϊκό του ταμπεραμέντο.

O Σον Κόνερι κάτι ήξερε…

Να φανερώσει στους ψηφοφόρους πως έχει και μια πιο ανδροπρεπή, χαλαρή και συνάμα στιβαρή πλευρά. Σαν να κλείνει το μάτι στην αριστερή πλευρά του Σηκουάνα και να λέει στους αριστερούς διαβάτες «είμαι ένας από εσάς». Δεν είναι, φυσικά, και το ξέρει, αλλά είπαμε, η εικόνα επέχει τη θέση εδραίας δήλωσης.

Παράλληλα, αυτή η εικόνα κλείνει το μάτι και στα πιο αταβιστικά μας ένστικτα. Μπορεί οι σημερινοί άντρες να επιθυμούν σφόδρα να απαλλαγούν από τις τρίχες του σώματός τους, εντούτοις το δασύτριχο στήθος, ευθεία παραπομπή στον καλότατο πίθηκο από τον οποίο προερχόμαστε, είναι ένδειξη ρώμης, σφρίγους και ανδρικής υπεροχής.

Τι στο καλό, ας σκεφτούμε τον περιλάλητο Σον Κόνερι που δεν δίσταζε να δείχνει στην κάμερα το δασύτριχο στήθος του, αδιαφορώντας αν τούτη η εικόνα μπορεί να σκανδάλιζε τους πούρους του άμεμπτου σώματος. Τους σκανδάλιζε, αλλά την ίδια στιγμή τους τραβούσε από τη μύτη.

Δεν έχω γυναικείο μυαλό, αλλά έχω ακούσει πολλές γυναίκες να λένε πως το δασύτριχο στήθος στον άνδρα είναι ένας καλός οιωνός για τις επιδόσεις του. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλες που προτιμούν το στήθος «λάμπα», αλλά έχω την αίσθηση πως δεν είναι η πλειοψηφία.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θαυμάστηκε για τα πυκνά του φρύδια, ο Τσέρτσιλ για τα πούρα του, ο Ανδρέας Παπανδρέου για τα ζιβάγκο του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αθλητική του κορμοστασιά.

Θα πεις κανείς πως τόση ώρα μιλάμε για τρίχες. Κάτι εντελώς αδιάφορο σε μια εκλογική διαδικασία, κάτι που φτηναίνει τον πολιτικό διάλογο. Ποσώς! Τον πολιτικό δεν τον επιλέγεις μόνο για τις ιδέες του, αλλά και για την κορμοστασιά του. Η εικόνα μας είναι το χείλος μιας βαθιάς θάλασσας. Μέχρι να βουτήξεις στον βυθό θέλεις να έχεις γνώση των κυμάτων που τρέχουν στην επιφάνεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε το δρόμο (Φωτογραφία: Sooc).

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θαυμάστηκε για τα πυκνά του φρύδια, ο Τσέρτσιλ για τα πούρα του, ο Ανδρέας Παπανδρέου για τα ζιβάγκο του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αθλητική του κορμοστασιά. Να θυμίσω μόνο πως λίαν προσφάτως, ο σημερινός πρωθυπουργός είχε εμφανιστεί με ανοιχτό το στήθος και ξεκούμπωτο το πουκάμισο για να κάνει το εμβόλιο του. Θα έλεγε κανείς πως προηγήθηκε του Μακρόν στην «ανοιχτότητα».

Τότε είχαν γραφτεί πολλά για την εικόνα του. Το συμπέρασμα, όμως, ήταν το ίδιο: αν ο Τσίπρας είναι ένας κακοβαλμένος μπουνταλάς σε ένα κοστούμι που τον φοράει, ο Μητσοτάκης είναι ευσταλής, αθλητικός και έχει και δασύτριχο στήθος. Η σύγκριση ήταν δηλωτική.

Θα είναι τελικά οι τρίχες που θα αποτελέσουν Λυδία λίθο στις γαλλικές εκλογές;

Κατόπιν τούτων: να περιμένουμε ότι ο Μακρόν τσίμπησε κάποιες μονάδες ακόμη μ’ αυτή την εικόνα; Θα είναι, τελικά, οι τρίχες που θα αποτελέσουν Λυδία λίθο στις γαλλικές εκλογές; Αν μιλούσαμε για αμερικανούς ψηφοφόρους, από τους πλέον απρόβλεπτους του κόσμου, ενδεχομένως ναι. Οι Γάλλοι, βέβαια, έχουν διαφορετική μενταλιτέ, αλλά άνθρωποι είναι κι αυτοί, πόσο να κρατηθούν;

Σ’ αυτή τη φάση ουδείς θα σκεφτεί αν η δεύτερη προεδρία του Μακρόν θα είναι… τρίχες κατσαρές. Αυτό μένει να φανεί στην πορεία. Για να αποδειχθεί σωστό αυτό που λέμε ότι στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Ενίοτε και τον ψηφοφόρο.

 

Διαβάστε ακόμα: Κύριοι, μην ντρέπεστε πια για το δασύτριχο στήθος σας.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top