Η Άνγκελα Μέρκελ θα μεριμνήσει εμπράκτως για τους καλλιτέχνες εν μέσω πανδημίας (Nikos Libertas / SOOC).

Κορωνοϊός και Πολιτισμός

Η Γερμανία είναι μία χώρα πολιτισμού και είμαστε περήφανοι για την πολύπλευρη πολιτιστικής μας προσφορά σε όλη τη χώρα: για τα μουσεία, τα θέατρα, τις όπερες, τις λογοτεχνικές λέσχες και για πολλά άλλα ακόμα. Η πολιτιστική προσφορά δηλώνει πολλά για εμάς, για την ταυτότητά μας. Η πανδημία, ο κορωνοϊός σηματοδοτεί πλέον μία βαθιά τομή στην κοινή μας πολιτιστική ζωή.

Ιδιαίτερα πλήττονται πολλοί καλλιτέχνες και ακόμα περισσότερο οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η παρούσα στιγμή είναι συνώνυμη ανασφάλειας. Για τον λόγο αυτό, μέλημα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, καθώς και των επιμέρους κρατιδίων, με πρώτη και κύρια την Υπουργό Πολιτισμού Μόνικα Γκρύτερς είναι να διασφαλιστεί το μέλλον της πολιτιστικής μας ζωής, καθώς και να διευκολυνθούν οι καλλιτέχνες.

Τι ρόλο παίζει ο πολιτισμός στην περίοδο του κορωνοϊού;

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι υψίστης σημασίας για τη ζωή μας. Αυτό ισχύει ακόμα και για την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. Και ίσως τώρα να συνειδητοποιούμε για πρώτη φορά πόσα πράγματα μας λείπουν. Διότι από την αλληλεπίδραση των καλλιτεχνών με το κοινό προκύπτει η δυνατότητα να δούμε τη δική μας ζωή κάτω από μια εντελώς νέα σκοπιά. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με συναισθήματα, δημιουργούμε δικά μας συναισθήματα και καινούργιες σκέψεις, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε ενδιαφέρουσες διενέξεις και συζητήσεις. Καταλαβαίνουμε καλύτερα το παρελθόν και μπορούμε να δούμε το μέλλον με άλλα μάτια.

Αγαπητοί καλλιτέχνες, προσπαθούμε όσο καλύτερα γίνεται να σας υποστηρίξουμε μέσω των επικουρικών προγραμμάτων, αλλά επίσης, λέγοντάς σας πόσο σημαντικοί είστε για μας.

Οι δυνατότητες αυτές κατά την περίοδο του κορωνοϊού φυσικά περιορίζονται. Αυτό αφορά τους καλλιτέχνες αλλά αφορά φυσικά και το κοινό τους. Και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που τόσες καινούργιες ιδέες αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή ψηφιακά και τόσοι καλλιτέχνες καταπιάνονται με συναρπαστικά πρότζεκτ. Και πιστεύω πως αυτό χρήζει και της ιδιαίτερης εκτίμησης όσων είναι αποδέκτες αυτής της πολιστιστικής προσφοράς. Παρ’ όλα αυτά οι δυνατότητες στον ψηφιακό κόσμο παραμένουν φυσικά περιορισμένες. Γι’ αυτό λοιπόν χαίρομαι που καταφέραμε να ανοίξουμε ξανά μουσεία και αξιοθέατα, τηρώντας τους δέοντες κανόνες ασφαλείας.

Ζητήσαμε επίσης αυτή την εβδομάδα από τους Υπουργούς Πολιτισμού των Κρατιδίων σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Υπουργό Πολιτισμού να προτείνουν ιδέες και τρόπους ώστε να ανοίξουμε ξανά, τηρώντας τους κανονισμούς υγείας και ασφαλείας, θέατρα, συναυλιακούς χώρους, όπερες και άλλους πολιστιστικούς χώρους. Ωστόσο για ορισμένους, όσους διοργανώνουν μεγάλες συναυλίες και φεστιβάλ, η δυσκολία παραμένει. Αλλά μας χαροποιεί το γεγονός ότι μπορούμε να κάνουμε τα πρώτα βήματα στην κανονικότητα και σε πολιτιστικό επίπεδο.

Πώς βοηθά η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση τους καλλιτέχνες

Το καθήκον προς τον Πολιτισμό αφορά κυρίως τα Ομόσπονδα Κρατίδια. Όλα τα Κρατίδια υλοποίησαν προγράμματα στήριξης των καλλιτεχνών. Αλλά και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, μέσω των επικουρικών προγραμμάτων της, έλαβε υπόψη τις ανάγκες των καλλιτεχνών και της οικονομίας που βασίζεται στην καλλιτεχνική δημιουργία. Ένα από τα προγράμματα αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες καλλιτέχνες που δημιουργούν μόνοι τους, βοηθώντας τους με τα σταθερά έξοδα ατελιέ, ενοικίου και άλλα.

Πέραν τούτου καταστήσαμε ανοιχτή και ευκολότερη την πρόσβαση αυτής της ομάδας των ελευθέρων επαγγελματιών στο αίσθημα ασφάλειας. Και η Υπουργός Πολιτισμού Μόνικα Γρκύτερς φρόντισε ώστε να πληρωθούν μισθοί και άλλα από τον προϋπολογισμό της. Και πρόκειται να δούμε και στη συνέχεια ποια αναγκαία μέτρα στήριξης της Τέχνης θα πρέπει να πάρουμε τους επόμενους μήνες. Διότι στόχος μας είναι το ευρύ ποικιλόμορφο πολιτιστικό μας τοπίο να συνεχίσει να υπάρχει όταν ξεπεράσουμε την πανδημία, όταν ξεπεράσουμε αυτή την κρίσιμη καμπή. Πρόκειται για ένα απαιτητικό έργο, ωστόσο το έργο αυτό βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης.

Αγαπητοί καλλιτέχνες, γνωρίζω ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για εσάς. Γνωρίζω ποια πράγματα λείπουν σε όλους μας και πόσοι πολίτες περιμένουν να μπορέσουν επιτέλους να βιώσουν ζωντανά την πολιτιστική σας προσφορά. Μέχρι τότε, προσπαθούμε όσο καλύτερα γίνεται να σας υποστηρίξουμε μέσω των επικουρικών προγραμμάτων, αλλά επίσης, λέγοντάς σας πόσο σημαντικοί είστε για μας.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top