Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ θα επενδύσει $ 500 δις (€430,6 δις), για τη δημιουργία μιας φουτουριστικής οικονομικής μεγαλόπολης, έκτασης 26.500 τ. χλμ., μεγάλης δηλαδή όσο τρεις φορές η Κύπρος. (Φωτογραφία: Atlantic Sentinel)

Η Σαουδική Αραβία χωρίς το πετρέλαιο φαντάζει κάτι το αδιανόητο. Οι υδρογονάνθρακες αντιπροσωπεύουν ακόμα σχεδόν το 90% των εξαγωγών της χώρας και το 70% των εσόδων της. Αυτό, ωστόσο δεν τρομάζει τον 32χρονο πρίγκιπα. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ ανήγγειλε την περασμένη Τρίτη (24/10) το λανσάρισμα ενός νέου τρελού project: την επένδυση $ 500 δις (€430,6 δις), για τη δημιουργία μιας φουτουριστικής οικονομικής μεγαλόπολης, έκτασης 26.500 τ. χλμ., μεγάλης δηλαδή όσο τρεις φορές η Κύπρος.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο ακούει στο όνομα «ΝΕΟΜ» (ή Neo-Mustaqbal, που σημαίνει «καινούργιο μέλλον»), θα υλοποιηθεί στα βορειοανατολικά της Σαουδικής Αραβίας, σε μια ερημική περιοχή στις όχθες της Ερυθράς Θάλασσας. Κάποια τμήματά του θα συνορεύουν με την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Θα αφορά σε τομείς τεχνολογίας αιχμής, όπως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αφαλάτωση, τη βιοτεχνολογία, την κάθετη γεωργία, τα φωτοβολταϊκά θερμοκήπια, την ψηφιοποίηση, τα μίντια, την ψυχαγωγία, τις αυτόνομες μαζικές μεταφορές και τα taxis drones. Κι ακόμα την τρισδιάστατη εκτύπωση, τη ρομποτική και τις νανοτεχνολογίες.

Η χρηματοδότηση του σχεδίου βασίζεται στην πώληση του 5% της Aramco, της οποίας η συνολική αξία εκτιμάται στα $ 2.000 δις, όπερ σημαίνει πάνω από δύο φορές το ΑΕΠ της Ιταλίας.

Το project εγγράφεται στο πλαίσιο μιας σειράς οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων  που ξεκίνησαν πέρυσι και περιλαμβάνονται σε ένα πρόγραμμα, το «Όραμα 2030», το οποίο στοχεύει στην απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο. Εννοείται ότι το ΝΕΟΜ θα απολαμβάνει ειδικής νομοθεσίας και φορολογίας, ώστε να ευνοηθούν οι επενδύσεις. Το 2030, προβλέπεται ότι θα συνεισφέρει $ 100 δις στην οικονομία της χώρας.

Εδώ και τρία χρόνια, η Σαουδική Αραβία πλήττεται από τη στασιμότητα της τιμής του βαρελιού. Αποτέλεσμα είναι το βασίλειο να καταγράφει άνευ προηγουμένου ελλείμματα στον προϋπολογισμό του, τα οποία πέρυσι έφτασαν τα €80 δις, ήτοι το 15% του ΑΕΠ της. Είχε φτάσει λοιπόν ο καιρός για μια αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική.

Αυτή θα είναι η φουτουριστική πόλη ΝΕΟΜ (ή Neo-Mustaqbal, που σημαίνει «καινούργιο μέλλον»).

Η χρηματοδότηση του 15ετούς σχεδίου βασίζεται κυρίως στην πώληση το 2018 του 5% της Saudi Aramco, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας του κόσμου, της οποίας η συνολική αξία εκτιμάται στα $ 2.000 δις, όπερ σημαίνει πάνω από δύο φορές το ΑΕΠ της Ιταλίας. Και η Κίνα, σε απέλπιδα άγρα πρώτων υλών, είναι έτοιμη να κλείσει συμφωνία με το Ριάντ, σύμφωνα με το Reuters.

Επιπλέον, τον Αύγουστο, οι Αρχές είχαν ήδη αναγγείλει την υλοποίηση ενός μεγαλόπνοου τουριστικού σχεδίου που προβλέπει τη μετατροπή καμιάς πενηνταριάς νησίδων στην Ερυθρά Θάλασσα σε λουτροπόλεις πολυτελείας.


Διαβάστε ακόμα: Ο ισχυρότερος άνθρωπος του κόσμου


Το φαραωνικό αυτό project δίνει και το στίγμα του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Μετά την αναγόρευσή του τον Ιούνιο σε διάδοχο του θρόνου, ο πρίγκιπας έχει αναδειχθεί στον ισχυρό άνδρα του βασιλείου. Ως Υπουργός Άμυνας, ο οποίος προεδρεύει επίσης του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανάπτυξης, είναι κατ’ αρχάς εκείνος που κατάφερε να αποκλείσει τα συντηρητικά μέλη της οικογένειας.

Ουδείς πλέον μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στα σχέδιά του. Τώρα υπόσχεται πλέον ανοιχτά μια Σαουδική Αραβία «μετριοπαθή και ανοιχτή», σε ρήξη με το θρησκευτικό υπερσυντηρητισμό. Απόδειξη η πρόσφατη άδεια στις γυναίκες να οδηγούν. Οι κινηματογράφοι πρόκειται προσεχώς να ανοίξουν και, για πρώτη φορά, η εθνική εορτή πανηγυρίστηκε απ’ όλους. Ανήκουστο.

«Το 70% του πληθυσμού της χώρας είναι κάτω των 30 ετών και, ειλικρινά, δεν πρόκειται να περάσουμε άλλα 30 χρόνια από τη ζωή μας συμβιβασμένοι με εξτρεμιστικές ιδέες. Θα τις εξολοθρεύσουμε, τώρα και αμέσως».

Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι ο πρίγκιπας δίνει ένα τέλος στις κοινωνικές απαγορεύσεις υπό το βάρος της οικονομικής δυσπραγίας, οπότε το βασίλειο πρέπει να βάλει τις γυναίκες να δουλέψουν. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προχώρησε επίσης σε σειρά συλλήψεων συντηρητικών ιμάμηδων. Ο παλαιομοδίτικος συντηρητισμός δεν έχει πια την ίδια πέραση στην κοινωνία. Οι νέοι είναι πιο ανοιχτοί και πολλοί είναι εκείνοι που σπουδάζουν στο εξωτερικό. Ο Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν το κατάλαβε κι αυτό είναι η δύναμή του.

Ο ίδιος εξάλλου το επιβεβαίωσε την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια του τριήμερου οικονομικού forum στο Ριάντ, με τίτλο Future Investment Initiative: «Το 70% του πληθυσμού της χώρας είναι κάτω των 30 ετών και, ειλικρινά, δεν πρόκειται να περάσουμε άλλα τριάντα χρόνια από τη ζωή μας συμβιβασμένοι με εξτρεμιστικές ιδέες. Θα τις εξολοθρεύσουμε, τώρα και αμέσως», είπε κάτω από τα θερμά χειροκροτήματα των 2.500 παρισταμένων.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θέλει μια Σαουδική Αραβία «μετριοπαθή και ανοιχτή», σε ρήξη με το θρησκευτικό υπερσυντηρητισμό. (Φωτογραφία: Luca Locatelli / Bloomberg)

Αν ο πρίγκιπας ψαρεύει τόσο μεταξύ των νέων είναι γιατί το όραμά του για μια καινούργια Σαουδική Αραβία εξαρτάται αποκλειστικά απ’ αυτούς: το βασίλειο δεν επένδυσε ποτέ στους τομείς της τεχνολογίας αιχμής, οι οποίοι απαιτούν τη χρησιμοποίηση ενός high-tech εργατικού δυναμικού. Για να γίνει αυτό, δεν χρειάζεται να προσλάβουν ξένους. Η νεολαία που εκπαιδεύεται στις ΗΠΑ διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία.

Θα καταφέρει η Σαουδική Αραβία να περάσει στη μετα-πετρελαϊκή εποχή; Το στοίχημα του μετασχηματισμού δεν έχει ακόμα κερδηθεί, αλλά είναι δύσκολο για κάποιον να αρνηθεί τη ριζική αλλαγή που επιχειρεί ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Μια αλλαγή που, επιπλέον, είναι αποδεκτή από την κοινωνία. Πάντως, ο διάδοχος πιστεύει πολύ στο νέο του κολοσσιαίο σχέδιο. Κι όπως ο ίδιος είπε «μόνο όσοι κάνουν όνειρα είναι καλοδεχούμενοι».

 

Διαβάστε ακόμα: Jagmeet Singh, ο ηγέτης των άλλων «Νεοδημοκρατών» (του Καναδά)

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top