Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες αγορές στις οποίες εμφανίστηκε η ιταλική εταιρεία.

  Από 30% Coca-Cola Τρία Έψιλον αποτελείται πλέον το μετοχικό χαρμάνι τoυ “Caffè Vergnano”, της μολαταύτα πάντοτε οικογενειακής πιεμοντέζικης εταιρείας καφέ που πέρσι συμπλήρωσε 140 χρόνια ιστορίας παραμένοντας στην ιστορική έδρα της έξω από τη Santena της Ιταλίας, στους πρόποδες των Άλπεων.

  Το χαρμόσυνο γεγονός παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό σε ημερίδα τύπου που έγινε στην Αθήνα πριν λίγο καιρό παρουσία των: Μαρίας Αναργύρου-Νίκολιτς, Γενικής Διευθύντριας της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο, Carolina Vergnano, τρισέγγονης του ιδρυτή Τζουζέπε Βερνιάνο και Διευθύνουσας Συμβούλου της Caffè Vergnano, και Αθηνάς Ποπώφ, Coffee, Pr. Spirits και Snacks Business Director της Coca-Cola Τρία Έψιλον.

  Παράλληλα με το επιχειρηματικό κομμάτι ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να εκτιμήσουμε την αυθεντικά ιταλική στρογγυλάδα του Caffè Vergnano, που δοκιμάσαμε σε όλες τις δυνατές εκδοχές: εσπρέσσο, καπουτσίνο, flat white, freddo… Καβουρδισμένος με τον παραδοσιακό τρόπο από τις ποιοτικότερες προελεύσεις Αράμπικα, έχει άρωμα, ισορροπία, ευχάριστη επίγευση, δηλαδή τις κλασικές γευστικές αξίες του παραδοσιακού ιταλικού καφέ.

  Ο «Caffè Vergnano» είναι μια οικογενειακή πιεμοντέζικη εταιρεία καφέ που πέρσι συμπλήρωσε 140 χρόνια ιστορίας.

  Οι συσκευασίες HoReCa των 2.5kg της σειράς 1882 Line, μπορούν να ανακυκλωθούν επανειλημμένα και να επαναχρησιμοποιηθούν για κάθε είδους προϊόντα.

  Ο Caffè Vergnano δεν είναι βέβαια άγνωστος στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες αγορές στις οποίες εμφανίστηκε η ιταλική εταιρεία, όταν για πρώτη φορά βγήκε έξω από τα εθνικά της σύνορα. Τώρα όμως η συνεργασία θα περάσει σε νέα φάση, εστιάζοντας καταρχάς αποκλειστικά σε καταστήματα HoReCa σε πανελλαδικό επίπεδο, με ένα ολοκληρωμένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο σε μορφή κόκκων και συνολικά 6 blends σε δύο διαθέσιμες γκάμες: την 1882 Line σε συσκευασίες 100% r-PET 2.5kg και την Classic Line με 4 κωδικούς σε συσκευασία 1kg.

  Το rPET (όπου r διάβαζε recycled) από το οποίο φτιάχνονται οι συσκευασίες HoReCa των 2.5kg της σειράς 1882 Line, είναι ένα ελαφρύ, ανθεκτικό πλαστικό PET που μπορεί να ανακυκλωθεί επανειλημμένα και να επαναχρησιμοποιηθεί για κάθε είδους προϊόντα, χωρίς να διακυβεύεται ο ποιοτικός χαρακτήρας τους. Η πλήρης διαδικασία ανακύκλωσης του PET που χρησιμοποιεί ο Caffè Vergnano πραγματοποιείται στην Ιταλία και για να προσδιοριστεί ο αντίκτυπός της στο περιβάλλον έχουν αναλυθεί και παρακολουθούνται οι εκπομπές που εκλύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του.

  H Διευθύνουσα Σύμβουλος του Caffè Vergnano, Carolina Vergnano.

  Είναι μία από τις πολλές αποφάσεις που αποδεικνύουν τη σταθερή δέσμευσή της Caffè Vergnano στην αρχή της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, η οποία πλέον υπηρετείται από την Επιτροπή Βιωσιμότητας που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό της εταιρείας το 2021. Πρόκειται για ένα διοικητικό όργανο, σκοπός του οποίου είναι ο καθορισμός των στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών βιωσιμότητας που θα ακολουθήσει ο Caffè Vergnano τα επόμενα χρόνια. Οι τρεις βασικοί άξονες βιωσιμότητας είναι η παραγωγή, η ενέργεια και το προϊόν.

  Εκτός από τις συσκευασίες  rPET, η αρχή εφαρμόζεται επίσης στην ανακύκλωση και επανάχρηση των σακιών γιούτας στους οποίους μεταφέρονται οι κόκκοι, τη δημιουργία ανακυκλώσιμων καψουλών για τις μηχανές καφέ, και την σταθερή προτίμηση σε ανακυκλώσιμες και βιοδιασπόμενες επιλογές HORECA σε ό,τι αφορά κύπελλα, χαρτοπετσέτες, σερβίτσια, μεταξύ πολλών άλλων. Τέλος, για την εφαρμογή των αρχών αυτών στην καθημερινότητα του γραφείου, η εταιρεία έχει δώσει σε κάθε εργαζόμενο ένα πορσελάνινο κύπελλο και έχει εγκαταστήσει φίλτρα νερού στις βρύσες, προκειμένου να περιοριστεί η χρήση ποτηριών μιας χρήσης και πλαστικών μπουκαλιών.

  Ο Caffè Vergnano έχει υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα των φύλων.

  Εξίσου σημαντική είναι και η κοινωνική ευθύνη, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των γυναικών στον χώρο του καφέ, μέσα από το πρόγραμμα Women in Coffee, που ξεκίνησε το 2018 από την Carolina Vergnano και λειτουργεί σε συνεργασία με τον Διεθνή Συνασπισμό Γυναικών Καφέ (International Women’s Coffee Alliance). H αφορμή προέκυψε από τις στατιστικές που δημοσίευσε ο ICO (Διεθνής Οργανισμός Καφέ) για τη Διεθνή Ημέρα Καφέ 2018, σύμφωνα με τις οποίες το 25% των καλλιεργειών καφέ ανήκουν σε γυναίκες και το 70% του εργατικού δυναμικού στις φυτείες καφέ είναι γυναίκες. Συμβολή καίρια, που όμως δεν αρκεί για να τους εξασφαλίσει ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία: εκεί το χάσμα μεταξύ των φύλων εξακολουθεί να υφίσταται μεγάλο.

  Καβουρδισμένος με τον παραδοσιακό τρόπο από τις ποιοτικότερες προελεύσεις Αράμπικα, έχει άρωμα, ισορροπία, ευχάριστη επίγευση.

  Σε αυτά τα πλαίσια ο Caffè Vergnano έχει υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα των φύλων, όπως η δωρεά μίας μηχανής καβουρδίσματος καφέ με όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα σε μια φυτεία καφέ που διαχειρίζονται γυναίκες στον Άγιο Δομίνικο, η δημιουργία της «Οικογενειακής Βιβλιοθήκης της Υπαίθρου» στην κοινότητα της Marcala στην Ονδούρα, και η συνεργασία με την Funtasia Education, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε από την Elisa Sednaoui με σκοπό να δώσει μεγαλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση σε ενήλικες και νέους σε όλο τον κόσμο, με έμφαση στην απόκτηση εφοδίων ζωής για να γίνουν πιο υπεύθυνοι, αυτόνομοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες: η εμπέδωση της ισότητας των φύλων στην εκπαίδευση είναι μια από αυτές τις αξίες. Στο πλαίσιο της παρουσίασης που έγινε στις 9 Φεβρουαρίου, η  Carolina Vergnano μας ξενάγησε σε αίθουσα με προϊόντα εμπνευσμένα από αυτές τις δράσεις.

  Το οικογενειακό δένδρο και τις περιπέτειες της οικογένειας Vergnano μπορεί να πληροφορηθεί ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης από το βιβλίο του συγγραφέα και blogger Luca Iaccarino Il fuoco sotto al caffè (Η φωτιά κάτω από τον καφέ) που κυκλοφόρησε το 2022 από τον σημαντικό ιταλικό εκδοτικό οίκο Mondadori για τα 140 χρόνια της εταιρείας, επίσης σε made in Italy αγγλική μετάφραση The flame for the Coffee (Η φλόγα για τον καφέ). Τα καινούργια κεφάλαια της παγκόσμιας συνεργασίας Caffè Vergnano και Coca-Cola Τρία Έψιλον γράφονται ήδη σε Ελβετία, Αυστρία, Πολωνία, Ρουμανία, Βουλγαρία και οσονούπω τον Απρίλιο στην Τσεχία και την Σλοβακία.

   

  //Μπορείτε να βρείτε το πλήρες χαρτοφυλάκιο του Caffè Vergnano εδώ.

   

  Διαβάστε ακόμα: Τέλος η πλαστική μεμβράνη στις πολυσυσκευασίες της Coca-Cola.

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top