H χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η μείωση του πλαστικού στις συσκευασίες αποτελούν πρωταρχικές δεσμεύσεις για την εταιρεία.

  Η Coca-Cola μπορεί να παραμένει ως γεύση αναλλοίωτη και αναγνωρίσιμη για σχεδόν 140 χρόνια – και μάλιστα έχοντας το ίδιο λογότυπο από την ημέρα 1 το 1886, δεν παύει όμως να εξελίσσεται και να προσαρμόζεται στο πνεύμα των καιρών. Η CocaCola Τρία Έψιλον, με παρουσία που ξεπερνά τον μισό αιώνα, εμφιαλώνει και κυκλοφορεί το δημοφιλές αναψυκτικό στη χώρα μας, φροντίζοντας να ξεδιψάμε με τρόπο που να μην επιβαρύνει το περιβάλλον, αλλά και να εξασφαλίζει ένα πιο βιώσιμο μέλλον για εμάς και τον πλανήτη μας.

  Έχοντας γνώμονα την περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη, η Coca-Cola Τρία Έψιλον αναπτύσσει τη δραστηριότητά της τοποθετώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής της, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται καθώς και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

  Οι σχετικές δράσεις αγκαλιάζουν όλα τα προϊόντα της εταιρείας και αφορούν όλη την αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης, αλλά και ανακύκλωσης, με στόχο τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα σε όλη την αλυσίδα αξίας, την ορθολογική διαχείριση του νερού, τον σχεδιασμό βιώσιμων συσκευασιών, καθώς και την ενίσχυση των πρακτικών ανακύκλωσης.

  Οι σχετικές δράσεις αγκαλιάζουν όλα τα προϊόντα της εταιρείας και αφορούν όλη την αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης, αλλά και ανακύκλωσης.

  Tο Σχηματάρι Mega-Plant, ένα από τα εργοστάσια της Coca-Cola που έχουν λάβει την Platinum πιστοποίηση από την Alliance for Water Stewardship (AWS) για την υπεύθυνη διαχείριση νερού στις μονάδες παραγωγής της.

  Net Zero 2040

  Πρόκειται για τη δέσμευσή της εταιρείας για επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλη την αλυσίδα αξίας της, μέχρι το 2040. Με αυτόν τον στόχο, η εταιρεία επενδύει συστηματικά στην ενεργειακή αποδοτικότητα και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε όλες τις παραγωγικές της μονάδες, χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από 100% ανανεώσιμες πηγές, ενώ το 62% της συνολικής ενέργειας (ηλεκτρική και λοιπή) που χρησιμοποιεί, προέρχεται από ανανεώσιμες και καθαρές πηγές.
  Στην ίδια κατεύθυνση και με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το 49% των ψυγείων που διαθέτει στην αγορά είναι ενεργειακά αποδοτικά. Παράλληλα, υλοποιεί το πρόγραμμα του «Πράσινου Στόλου», που αφορά στην αντικατάσταση των οχημάτων του στόλου της με οχήματα τεχνολογίας Hybrid, Plug-in Hybrid και Full Electric, με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 53% μέχρι το 2030.

  Εκτός από την Coca-Cola, στο διευρυμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Coca-Cola Τρία Έψιλον ανήκει και το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ. Το 2023 η εταιρεία ανακοίνωσε τη στοχοθεσία η μονάδα παραγωγή του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ στο Αίγιο να καταστεί κλιματικά ουδέτερο εργοστάσιο μέχρι το 2025. Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση που φέρνει την Coca-Cola Τρία Έψιλον ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη της δέσμευσής της για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε όλη την αλυσίδα αξίας της μέχρι το 2040.

  Η  Coca-Cola έχει δεσμευτεί να μειώνει τη χρήση νερού στις παραγωγικές της διαδικασίες και να προστατεύει τους υδάτινους πόρους.

  Ορθολογική διαχείριση του νερού

  Ποτά και αναψυκτικά σχεδόν στο σύνολό τους, έχουν ως βασικό συστατικό τους το νερό. Το νερό είναι το κυριότερο συστατικό του ίδιου μας του οργανισμού, αλλά και ένας από τους πιο πολύτιμους – και δυστυχώς συχνά υποτιμημένους – φυσικούς πόρους. Αναπόφευκτα, το νερό βρίσκεται στην καρδιά των δραστηριοτήτων της Coca-Cola Τρία Έψιλον, αφού αποτελεί βασικό συστατικό των προϊόντων της.

  Η Coca-Cola Τρία Έψιλον έχει δεσμευτεί να μειώνει τη χρήση νερού στις παραγωγικές της διαδικασίες και να προστατεύει τους υδάτινους πόρους. Για αυτό είναι υπό εξέλιξη και ήδη πραγματοποιημένη σε αξιόλογο βαθμό, η εγκατάσταση συστημάτων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης νερού στα εργοστάσιά της, με στόχο τη μείωση του δείκτη της χρήσης νερού κατά 7,6% έως το 2025, με έτος βάσης το 2017.

  Ήδη από το 2021 η Coca-Cola Τρία Έψιλον έχει λάβει την Platinum πιστοποίηση από την Alliance for Water Stewardship (AWS) για την υπεύθυνη διαχείριση νερού στις μονάδες παραγωγής της. Ειδικότερα, το Σχηματάρι Mega-Plant, η μονάδα παραγωγής του Φυσικού Μεταλλικού νερού ΑΥΡΑ στο Αίγιο και το εργοστάσιο στο Ηράκλειο της Κρήτης είναι τα μόνα εργοστάσια στους κλάδους αναψυκτικών και νερού στην Ελλάδα, που έχουν λάβει την ανώτατη αυτή πιστοποίηση.

  Ταυτόχρονα, μέσα από το πρόγραμμα «Zero Drop», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership-Mediterranean (GWP-Med) και την υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation, η Coca-Cola στην Ελλάδα προχωρά σε τεχνικές παρεμβάσεις με επίκεντρο την εξοικονόμηση νερού, καθώς και σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για τη σημασία της ορθής χρήσης αυτού του πολύτιμου φυσικού πόρου.

  Το πρόγραμμα «Zero Drop» έχει ήδη ταξιδέψει στο Ηράκλειο της Κρήτης και το Σχηματάρι, μεταφέροντας στον δημόσιο τομέα βέλτιστες πρακτικές εξοικονόμησης νερού, οι οποίες αρχικά εφαρμόστηκαν σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις του ιδιωτικού τομέα.

  H Coca-Cola Τρία Έψιλον έχει δεσμευτεί για την ανακύκλωση 100% των συσκευασιών της.

  Κυκλική Οικονομία

  Ο κύκλος παραγωγής αξίας της Coca-Cola Τρία Έψιλον ουσιαστικά ολοκληρώνεται με την πώληση του προϊόντος, όμως η ζωή της κάθε συσκευασίας συνεχίζεται και μετά την κατανάλωση. Οι χρησιμοποιημένες συσκευασίες κάθε είδους αποτελούν ασφαλώς μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές προκλήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωἠς, και η Coca-Cola Τρία Έψιλον έχει δεσμευτεί για την ανακύκλωση 100% των συσκευασιών της.

  Στο πλαίσιο αυτό, η Coca-Cola Τρία Έψιλον εφάρμοσε κατά ένα χρόνο νωρίτερα την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα μη αποσπώμενα καπάκια σε όλο το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της. Αν η αλλαγή αυτή σας έχει αφήσει σκεπτικούς, σκεφτείτε καλύτερα ότι με αυτή την κίνηση 256 εκατομμύρια καπάκια μπορούν πλέον να επαναχρησιμοποιηθούν. Και σκεφτείτε ακόμα ότι όλα αυτά τα καπάκια που καταλήγουν στην ανακύκλωση δεν καταλήγουν στους δρόμους, τις θάλασσες, τις παραλίες.

  Ταυτόχρονα, με στόχο τη συμβολή στη μείωση της χρήσης του πλαστικού και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η εταιρεία αντικατέστησε την πλαστική μεμβράνη στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου, με το νέο τύπο συσκευασίας KeelClip, το οποίο υιοθετήθηκε για πρώτη φορά από εταιρεία στον κλάδο των μη αλκοολούχων ποτών στην ελληνική αγορά.

  Το πρόγραμμα «Zero Drop» έχει ήδη ταξιδέψει στο Ηράκλειο της Κρήτης.

  Πρόκειται για μια επένδυση ύψους €4 εκατομmυρίων, η οποία οδηγεί στη μείωση χρήσης πλαστικού κατά 540 τόνους και την ελαχιστοποίηση των εκπομπών CO2 κατά 480 τόνους ετησίως. Επιπλέον τα κουτάκια παγώνουν πιο γρήγορα στο ψυγείο από ό,τι με την πλαστική μεμβράνη.

  Πέρα από την ανακύκλωση των συσκευασιών, τις οποίες σίγουρα δεν παραλείπετε να στέλνετε στους κάδους της ανακύκλωσης, η Coca-Cola Τρία Έψιλον έχει θέσει υψηλούς στόχους για την ανακύκλωση των δικών της στέρεων αποβλήτων. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία συνεργάζεται με αδειοδοτημένους φορείς ανακύκλωσης, επιτυγχάνοντας έτσι να αυξήσει σημαντικά την αξιοποίηση των απορριμμάτων της και να μειώσει τις ποσότητες στερεών αποβλήτων που καταλήγουν για ταφή σε ΧΥΤΑ.

  Η εταιρεία αντικατέστησε την πλαστική μεμβράνη στις πολυσυσκευασίες αλουμινίου, με το νέο τύπο συσκευασίας KeelClip.

  Δράσεις ενίσχυσης της κοινωνίας

  Η Coca-Cola Τρία Έψιλον συνεισφέρει σε ουσιαστικές ανάγκες τόσο του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου όσο και των τοπικών κοινωνιών όπου έχει παρουσία, με πρωτοβουλίες που δημιουργούν αξία. Χαρακτηριστικό είναι το κοινωνικό πρόγραμμα Empowered, η νούμερο ένα ολιστική πλατφόρμα ενίσχυσης απασχόλησης, που στόχο έχει να προσφέρει δωρεάν στους συμμετέχοντες τα απαραίτητα εφόδια που χρειάζονται για να κάνουν με επιτυχία το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα.

  Μέχρι σήμερα, μέσα από το πρόγραμμα Empowered, η Coca-Cola Τρία Έψιλον έχει στηρίξει περισσότερους από 40.000 συμμετέχοντες και στοχεύει, μέσα από ειδικά σχεδιασμένες ψηφιακές εκπαιδεύσεις και δια ζώσης workshops, να ενδυναμώσει 15.000 επιπλέον επωφελούμενους μέχρι το 2025.

  Ταυτόχρονα, η εταιρεία ενισχύει το έργο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, τα Παιδικά Χωριά SOS, oι Γιατροί του Κόσμου και πολλές άλλες. Επίσης στηρίζει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες προσφέροντας προϊόντα και εθελοντική εργασία μέσα από δράσεις στις οποίες συμμετέχουν εργαζόμενοι της εταιρείας.

  Μέσα από το πρόγραμμα Empowered, η Coca-Cola Τρία Έψιλον έχει στηρίξει περισσότερους από 40.000 συμμετέχοντες.

  Σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, η CocaCola Τρία Έψιλον παρέχει επείγουσα βοήθεια. Ενδεικτικά αναφέρουμε την άμεση και ουσιαστική στήριξη των συνανθρώπων μας στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2023, καθώς και τη δωρεά 1,8 εκατ. ευρώ για την αναδάσωση της Βαρυμπόμπης μετά τις πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή το 2021.

  Μέσα σε ένα ασταθές περιβάλλον, στο οποίο η διεθνής κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής, η CocaCola Τρία Έψιλον ανταποκρίνεται με ευελιξία και ανθεκτικότητα, αναλαμβάνοντας ισχυρές δεσμεύσεις που  αναδεικνύουν τον ηγετικό ρόλο και την ουσιαστική συμβολή της στη βιώσιμη ανάπτυξη.

   

  Διαβάστε ακόμα: Ζero Drop, το πρόγραμμα της Coca-Cola στο Ηράκλειο για εξοικονόμηση εκατομμυρίων λίτρων νερού. 

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top