Η «πειραγμένη» φωτογραφία της Κέιτ Μίντλεντον που προκάλεσε αντιδράσεις.

Η πρόσφατη συγγνώμη που ζήτησε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ, για την κυκλοφορία μιας επεξεργασμένης εικόνας στην οποία απεικονίζονται η ίδια και τα παιδιά της, φέρνει στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη για αυστηρά πρωτόκολλα ελέγχου ταυτότητας εικόνων σε ένα τοπίο που κυριαρχείται όλο και περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη.

Εν μέσω των φημών που στροβιλίζονται σχετικά με την υγεία της Πριγκίπισσας Κέιτ, έχουν προκύψει εικασίες που υποδηλώνουν ότι η δημοσίευση της εικόνας ενορχηστρώθηκε για να κατευνάσει τις ανησυχίες του κοινού, υπογραμμίζοντας τις πιθανές επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης ψηφιακής χειραγώγησης, ιδίως κατά την προετοιμασία σημαντικών παγκόσμιων γεγονότων όπως οι εκλογές.

Σχετικά ρώτησα τον έμπειρο σχολιαστή περί των βρετανικών θεμάτων και της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, σύμβουλο της Βουλής των Λόρδων Ιωάννη Χουντή ντε Φάμπρι, ο οποίος μου απάντησε: «Νομίζω πως στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μία επικοινωνιακή λαθροχειρία εκ μέρους των ιθυνόντων του Παλατιού του Kensington, που διαχειρίζονται τις σχετικές δημόσιες δηλώσεις και φωτογραφίες του Πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Πριγκίπισσας Κέιτ. Πρέπει, επίσης, να προσθέσουμε πως σύμφωνα και με το χθεσινό ρεπορτάζ της Daily Telegraph παρόμοιες επεμβάσεις σε βασιλικής φωτογραφίες πραγματοποιούνται τουλάχιστον από την εποχή του θρυλικού φωτογράφου Σέσιλ Μπήτον. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω, πως ενώ η καλοπροαίρετη πρόθεση ήταν να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη της Βρετανίας και να παύσει η διακίνηση σχετικών φημών, η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τα πρόσφατα γεγονότα».

Κακόβουλοι φορείς ενδέχεται να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την επικράτηση του περιεχομένου που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη για να χειραγωγήσουν την αντίληψη του κοινού.

Η απλοποίηση των εργαλείων ΑΙ έχει διευκολύνει τη δημιουργία εντυπωσιακά πειστικών συνθετικών μέσων, θολώνοντας την έννοια της αυθεντικότητας. Ως εκ τούτου, η ικανότητα διάκρισης του αυθεντικού περιεχομένου από τις χειραγωγημένες εικόνες έχει καταστεί ζήτημα ύψιστης σημασίας, όχι μόνο για δημόσια πρόσωπα όπως η Πριγκίπισσα Κέιτ, αλλά και για τη διασφάλιση της ακεραιότητας των δημοκρατικών διαδικασιών παγκοσμίως.

Η διάδοση εικόνων που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη, ιδίως στο πλαίσιο δημόσιων προσώπων, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την κοινή γνώμη και να σπείρει σπόρους αμφιβολίας σχετικά με την ειλικρίνεια των πληροφοριών που παρουσιάζονται στο εκλογικό σώμα. Σε μια εποχή όπου οι εκστρατείες παραπληροφόρησης και οι ξένες παρεμβάσεις στις εκλογές έχουν γίνει καθημερινότητα, η αυθεντικότητα των οπτικών μέσων δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Καθώς ο μισός πλανήτης ετοιμάζεται να φιλοξενήσει εκλογές το 2024, η ανάγκη για ισχυρούς μηχανισμούς ελέγχου ταυτότητας εικόνας είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Δεν αρκεί η ατομική εγρήγορση, ούτε να επαφιόμαστε στην παρατηρητικότητα των πιο εκπαιδευμένων. Διότι, όπως έγινε και στην εκλογική εκστρατεία που προηγήθηκε του Brexit, η επίθεση γίνεται με χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια μικρές παραποιήσεις. Τότε ήταν τα άρθρα που έλεγαν για σπατάλη χρημάτων στην ΕΕ και αντι-ισλαμικό περιεχόμενο. Τώρα, μπορεί να είναι κάτι άλλο.

Το περιστατικό με την Κέιτ Μίντλετον οφείλει να τεθεί έξω από την σφαίρα του gossip και μας υπενθυμίζει έντονα την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν τα μέτρα ελέγχου ταυτότητας της εικόνας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Κακόβουλοι φορείς ενδέχεται να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την επικράτηση του περιεχομένου που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη για να χειραγωγήσουν την αντίληψη του κοινού, να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς και να επηρεάσουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις, τα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατικής διακυβέρνησης κινδυνεύουν να διαβρωθούν.

Η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση, που περιλαμβάνει τεχνολογική καινοτομία, ρυθμιστική παρέμβαση και εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού. Οι τεχνολογικές εξελίξεις στην εγκληματολογία εικόνων και στους αλγόριθμους ελέγχου ταυτότητας είναι απαραίτητες για την ανίχνευση και την επισήμανση παραποιημένου περιεχομένου. Ταυτόχρονα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να θεσπίσουν νομοθεσία για την απόδοση ευθυνών σε όσους διαδίδουν παραπλανητικά μέσα ενημέρωσης και να θεσπίσουν πρότυπα για την υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας ΤΝ.

Το περιστατικό με την Κέιτ Μίντλετον οφείλει να τεθεί έξω από την σφαίρα του gossip και μας υπενθυμίζει έντονα την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν τα μέτρα ελέγχου ταυτότητας της εικόνας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, ιδίως στο πλαίσιο των επερχόμενων εκλογών. Μόνο μέσω συντονισμένων προσπαθειών για την καταπολέμηση της ψηφιακής χειραγώγησης μπορούμε να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα των δημοκρατικών διαδικασιών και να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού σε ένα ολοένα και πιο πολύπλοκο τοπίο των μέσων ενημέρωσης.

 

Διαβάστε ακόμα: Το ΑΙ έφτιαξε την «σημαντικότερη μετοχή στον πλανήτη»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top