«Η μέχρι σήμερα πορεία μου είναι ένα παζλ του οποίου την τελική μορφή, ακόμα δεν γνωρίζω».

– Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η επίπτωση του κορωνοϊού με τη μεγαλύτερη διάρκεια στον τρόπο που καταναλώνουμε;
Αυτή η υγειονομική κρίση θα κάνει τους καταναλωτές πιο συνειδητοποιημένους. Πλέον στο ισοζύγιο της απόφασης θα βαραίνουν πιο πολύ παράγοντες όπως η ποιότητα, η προέλευση, ο σεβασμός στο περιβάλλον, και λιγότερο η ποσότητα και η τιμή.

– Πιστεύετε στην δημόσια παρέμβαση και στην νομισματική πολιτική για την ενίσχυση της οικονομίας σε περιόδους κρίσεων;
Νομίζω ότι δεν είναι θέμα οικονομικού δογματισμού αλλά ανάλυσης των αναγκών κάθε κοινωνίας και οικονομίας και αντίστοιχης εφαρμογής πολιτικής. Πάντως στην παρούσα κρίση θεωρώ σωστή και τελικά επικερδή για το κράτος και την κοινωνία, την κρατική παρέμβαση. Το στοίχημα είναι η παρέμβαση αυτή πέρα από την άμεση ανακούφιση των πληττόμενων να δημιουργεί και πολλαπλασιαστές στην οικονομία. Εκεί θα κριθεί και η επιτυχία του εγχειρήματος.

«Αυτή η κρίση βοήθησε την παγκόσμια κοινωνία να κάνει μια ενδοσκόπηση, μια ομαδική ψυχανάλυση σε αληθινό χρόνο».

– Σε ποιο βαθμό και με ποιον τρόπο μπορεί μια βαθιά κρίση να αποτελέσει και αληθινή ευκαιρία;
Μια βαθιά κρίση φέρνει νέες δυναμικές σε μια κοινωνία, ξαναγράφει ιστορία και αυτό πάντα δημιουργεί ευκαιρίες. Αυτή η κρίση βοήθησε την παγκόσμια κοινωνία να κάνει μια ενδοσκόπηση, μια ομαδική ψυχανάλυση σε αληθινό χρόνο. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα δημιουργήσει νέες κοινωνικές συνειδήσεις πιο ευαίσθητες στα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή και η παγκόσμια φτώχεια.

Η μαστίχα SKINOS ταξιδεύει αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο.

– Ας πάμε λίγο στο παρελθόν. Πιτσιρικάς, τι δουλειά λέγατε ότι θα κάνετε «όταν μεγαλώσω»;
Για να είμαι ειλικρινής είχα μια αρκετά συγκεχυμένη ιδέα για τον επαγγελματικό μου προσανατολισμό και μέχρι και το πανεπιστήμιο δεν με είχε απασχολήσει ιδιαίτερα. Είχα εμπιστοσύνη στο ένστικτό μου και πάντα αυτό ακολουθούσα σε όλους τους τομείς της ζωής μου.

Πότε συλλάβατε το όραμα που σας κατευθύνει μέχρι σήμερα;
Ποτέ. Ουσιαστικά η μέχρι σήμερα πορεία μου είναι ένα παζλ του οποίου την τελική μορφή, ακόμα δεν γνωρίζω.

– Ποιο είναι, με δυο λόγια, το mission statement της επιχείρησής σας;
Με δύο λέξεις, Rebranding Greece. Πάντα από το δικό μας μετερίζι, που είναι τα ποτά, αλκοολούχα και μη. Αυτό κάναμε με το SKINOS πριν 15 χρόνια, αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε κάθε μέρα και με νέα brands όπως το Otto’s Athens Vermouth.

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε περισσότερο να συνεχίσετε παρά τις αντιξοότητες όταν στήνατε την επιχείρησή σας;
Η ευθύνη των επιλογών μου και η στήριξη της οικογένειας μου ήταν τα βασικά μου στηρίγματα στην επαγγελματική μου πορεία. Ποτέ δεν σκέφτηκα να κάνω πίσω λόγω δυσκολιών αλλά πολλές φορές έκανα παρακάμψεις για να φτάσω στον τελικό στόχο.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένας άνθρωπος μπορεί να είναι δυστυχισμένος στη προσωπική του ζωή και ευτυχισμένος επαγγελματικά».

Ο Δημήτρης Σταϊχνόυερ στους άμβυκες όπου παρασκευάζεται το εκλεκτό Skinos.

– Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;
Να νιώθεις πλήρης με αυτό που ζεις κάθε μέρα. Και φοβάμαι ότι αυτό δεν είναι θέμα επιτευγμάτων αλλά ιδιοσυγκρασίας.

– Η προσωπική σας ευτυχία συνδέεται με την επαγγελματική σας επιτυχία;
Δεν τα ξεχωρίζω. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς ένας άνθρωπος μπορεί να είναι δυστυχισμένος στη προσωπική του ζωή και ευτυχισμένος επαγγελματικά. Θα είναι σαν μια διχασμένη προσωπικότητα.

– Ποια ήταν η μεγαλύτερη σας επαγγελματική αποτυχία; Τι σας έχει διδάξει;
Δύσκολο να πω. Η εύκολη απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι η μεγαλύτερη επιτυχία μου είναι το SKINOS MASTIΗA SPIRIT και η αλλαγή που επέφερε στην βιομηχανία των Ελληνικών αποσταγμάτων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλον κόσμο. Από την άλλη η καινοτομία του MASTIQUA και η επιτυχία του σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά σίγουρα είναι σημαντική για μένα. Αυτό που κατάλαβα και από τα δύο είναι ότι μόνο όταν πρωτοτυπείς μπορείς να κάνεις τη διαφορά.

– Για ποια απόφασή σας έχετε μετανιώσει;
Για την κάθε απόφαση που μπορώ να αλλάξω. Διαφορετικά, δεν βρίσκω κανένα νόημα στο να μετανιώνεις.

«Τα χρήματα μου έδωσαν την δυνατότητα να κρατάω τους ορίζοντες μου ανοιχτούς και να με διατηρούν δημιουργικό».

– Τα χρήματα που έχετε κερδίσει έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας;
Σαφέστατα. Μου έδωσαν την δυνατότητα να κρατάω τους ορίζοντες μου ανοιχτούς και να με διατηρούν δημιουργικό.

– Τι έχετε «επιστρέψει» στην κοινωνία ως «μέρισμα» για την επιτυχία σας;
Φοβάμαι όχι πολλά ή τουλάχιστον όχι όσα θα ήθελα. Θέλω να πιστεύω ότι η ευμάρεια των συνεργατών μας και των οικογενειών τους καθώς και η δουλειά που κάνουμε για το «brand» Ελλάδα, αποτελούν κομμάτι της δικής μας συνεισφοράς στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

«Μετανιώνω μοναχά για όσα μπορώ να αλλάξω. Διαφορετικά, δεν βρίσκω κανένα νόημα στο να μετανιώνεις».

Τι ώρα ξυπνάτε το πρωί και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Σε όποιο μέρος του κόσμου και να με βρίσκει το πρωί, ξυπνάω στις 8:00 με διατάσεις και ένα πλούσιο πρωινό. Γενικά το πρωί φροντίζω να παίρνω τον χρόνο μου για μια δύσκολη και μακριά ημέρα.

Μιλάτε στο τηλέφωνο στο εστιατόριο; Τσεκάρετε τα email σας τη νύχτα; Πηγαίνετε στο γραφείο το Σαββατοκύριακο; Παίρνετε δουλειά μαζί σας στις διακοπές;
Όλα μαζί και τίποτα απ’όλα. Γενικά προσπαθώ εγώ να καθορίζω τον χρόνο που κάνω κάτι. Αν με ευχαριστεί να κάτσω ένα απόγευμα στις διακοπές μου να δουλέψω, θα το κάνω. Από την άλλη μπορεί μια καθημερινή να μην πιάσω καθόλου το κινητό μου και να διαβάσω ένα λογοτεχνικό βιβλίο.

– Αποκαλύψτε μας μια από τις μυστικές διευθύνσεις σας, όταν ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους ανά την Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Μια βόλτα στο High Líne Park στη Νέα Υόρκη, Texan BBQ στο χέρι στη γειτονιά bishop του Ντάλας, harissa fish στα take away της οδού Hamra στην Βηρυτό και chocolate con churos στο αγαπημένο μου san Ginés της Μαδρίτης.

«Μπορεί μια καθημερινή να μην πιάσω καθόλου το κινητό μου και να διαβάσω ένα λογοτεχνικό βιβλίο».

– Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η επιχειρηματικότητα έχει δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας;
Η αλήθεια είναι ότι οι Έλληνες έχουμε ταυτίσει την επιχειρηματικότητα με κρατικοδίαιτες ιδιωτικές επιχειρήσεις που για να αναπτυχθούν μετήλθαν αδιαφανών πρακτικών. Από την άλλη υπάρχει διάχυτη στην Ελλάδα η λεγόμενη «αριστεροσύνη» που δαιμονοποιεί την έννοια του κέρδους. Βάλτε και λίγο τη ζήλια που είναι είναι πανανθρώπινο χαρακτηριστικό και έχετε την απάντησή σας.

Τι εκτιμάτε περισσότερο στους ανταγωνιστές σας;
Την πρωτοτυπία, την καθαρή σκέψη και την εντιμότητα.

– Πότε γίνεστε σκληρός με τους συνεργάτες σας;
Νομίζω ποτέ. Αλλά μάλλον δεν είμαι ο αρμοδιότερος να απαντήσω. Πάντως η επανάληψη του ίδιου λάθους και η παθητικότητα είναι δύο χαρακτηριστικά που με ενοχλούν ιδιαίτερα.

«Στον επαγγελματικό χώρο δεν ξεχωρίζω τους άνδρες από τις γυναίκες».

– Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας επιχειρηματικού στυλ;
Ομαδικό, συναινετικό, με μεγάλο βαθμό δημιουργικότητας και ευέλικτο.

– Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σε έναν άνδρα;
Ανεξάρτητα από το φύλο, μου αρέσει να συνεργάζομαι με επαγγελματίες που έχουν ευρύ γνωστικό αντικείμενο. Πιστεύω ότι αυτοί οι συνεργάτες είναι οι πιο πολύτιμοι.

«Η μεγαλύτερη επιτυχία μου είναι το SKINOS MASTIΗA SPIRIT και η αλλαγή που επέφερε στην βιομηχανία των Ελληνικών αποσταγμάτων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλον κόσμο».

Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σε μια γυναίκα;
Στον επαγγελματικό χώρο δεν ξεχωρίζω τους άνδρες από τις γυναίκες.

– Γενικά πώς καταφέρνετε να διαχειρίζεστε καλύτερα το ανθρώπινο κεφάλαιο στην εταιρεία σας και να κρατάτε ψηλά το ηθικό των συνεργατών σας;
Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος να κρατήσεις την ομάδα δεμένη σε έναν επαγγελματικό χώρο είναι η διαφάνεια και η δυνατότητα να αντιμετωπίζεις τους συνεργάτες ως μέλη μιας ομάδας ίσων.

Ποιο μειονέκτημά σας στο μάνατζμεντ σαρκάζετε;
Μακάρι να ήταν ένα. Νομίζω την έλλειψη υπομονής μου όταν γίνομαι δέκτης μακροσκελών αναλύσεων για απλά θέματα.

Στο Skinos visitor center στις ιστορικές εγκαταστάσεις του METAXA στην Κηφισιά, οι επισκέπτες μαθαίνουν την ιστορία της μαστίχας ανά τους αιώνες, το πως γίνεται η συγκομιδή της, και βέβαια πως αποστάζεται το περίφημο SKINOS MASTIHA SPIRIT.

– Αν δεν ήσασταν στο τιμόνι της εταιρείας σας, ποια άλλη δουλειά θα σας γοήτευε να επιχειρούσατε;
Μάλλον συγγραφέας. Με συναρπάζει η πρόκληση να βάζεις τις σκέψεις σου σε ένα κομμάτι χαρτί και με αυτό να ταξιδεύεις τους άλλους. Εύχομαι να το καταφέρω μια μέρα.

– Πείτε μας ένα βιβλίο για τη διοίκηση ή το επιχειρείν που σας έχει βοηθήσει στην πορεία σας.
Τα βιβλία που διαβάζω είναι κυρίως ιστορικά ή λογοτεχνικά. Συνεπώς δεν έχω πολλές αναφορές σε βιβλιογραφία business management.

– Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Με περισσότερη υπομονή.

– Όταν πρόκειται να πάρετε μια σημαντική απόφαση, λειτουργείτε περισσότερο με τη λογική ή με το ένστικτο;
Πάντα ο οδηγός είναι το ένστικτο. Αλλά εκ των υστέρων ανακαλύπτω ότι το έντσικτό μου είχε περάσει από το φίλτρο της λογικής.

«Όταν είσαι σε ένα δίλημμα μεταξύ δύο αποφάσεων είναι καλύτερα να πάρεις τη λάθος απόφαση παρά καμία».

– Ποια είναι τα πρόσωπα που επηρεάζουν την κρίση σας και με ποιον τρόπο το πετυχαίνουν;
Ο αδελφός μου και συνεταίρος μου με επηρεάζει πολύ γιατί έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης και καθαρή κρίση. Από εκεί και πέρα όλοι οι συνεργάτες μου, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, μπορούν να επηρεάσουν μια απόφασή μου ειδικά αν άπτεται του δικού τους τομέα ευθύνης.

«Το mission statement της επιχείρησής μας είναι με δύο λέξεις: Rebranding Greece».

Ποιος επιχειρηματίας σάς έχει εμπνεύσει με το success story του;
Πολλοί και για διαφορετικούς λόγους. Μου αρέσει πολύ ο Phil Knight της NIKE που οδηγήθηκε ενστικτωδώς στην δημιουργία της NIKE μέσα από μια μεγάλη επαγγελματική δυσκολία.

– Με ποιες ιστορικές προσωπικότητες νιώθετε πνευματική συγγένεια;
Δεν θα τολμούσα να χρησιμοποιήσω τη λέξη πνευματική συγγένεια αλλά θαυμάζω τις προσωπικότητες που πήγαν ενάντια στο ρεύμα και δικαιώθηκαν. Π.χ. Θαυμάζω τον Τσώρτσιλ για τις επιλογές του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Βενιζέλο που πήγε ενάντια στο λαϊκό αίσθημα το 1920, τον Τέσλα για την επιμονή του στην τεχνολογία του εναλλασσόμενου ρεύματος.

– Ποιο είναι αγαπημένο σας ρητό; Πώς σας έχει επηρεάσει στις αποφάσεις σας;
Το αγαπημένο μου απόφθεγμα είναι ότι η πιο λάθος απόφαση είναι αυτή που δεν πήρες. Πιστεύω ακράδαντα ότι αν είσαι σε ένα δίλημμα μεταξύ δύο αποφάσεων είναι καλύτερα να πάρεις τη λάθος απόφαση παρά καμία.

«Όσο το δημιούργημα σου αποστασιοποιείται από εσένα, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να διαρκέσει και μετά τον θάνατό σου».

– Τι σας δίδαξε ο πατέρας σας και θα θέλατε μια μέρα να κληροδοτήσετε ως γνώση στο παιδί σας;
Ή παπάς παπάς, ή ζευγάς ζευγάς. Εν ολίγοις αποφάσισε τον ρόλο της ζωής σου και υπηρέτησέ τον με όλο σου το είναι.

– Πιστεύετε ότι η επιχείρηση που δημιουργήσατε θα διαρκέσει και αφού φύγετε από τη ζωή;
Έτσι θα ήθελα, για αυτό προσπαθώ. Όσο το δημιούργημα αποστασιοποιείται από τον δημιουργό και αποκτά δική του αυθύπαρκτη υπόσταση τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να ξεπεράσει τα φυσικά όρια του δημιουργού του.

– Πώς θα επιθυμούσατε να σας θυμούνται;
Σαν έναν καλό άνθρωπο.

 

Διαβάστε ακόμα, Jean-Sébastien Robicquet: Ο Γάλλος πρωτοπόρος της ποτοποιίας μιλάει στον Κίμωνα Φραγκάκη. 

 

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top