«Ποτέ δεν κοιτάζω πίσω και ποτέ δεν ασχολήθηκα με τις λάθος αποφάσεις μου».

– Πιτσιρικάς, τι δουλειά λέγατε ότι θα κάνετε «όταν μεγαλώσω»;
Η μητέρα μου ήταν άνθρωπος της εκκλησίας. Διάβαζε θρησκευτικά βιβλία και την Αγία Γραφή ημέρα και νύχτα και με προόριζε για κληρικό. Με έπαιρνε μαζί της στις θρησκευτικές ακολουθίες και στις επισκέψεις της σε εκκλησίες και μοναστήρια και ήθελε να προσφέρω στο θεάρεστο έργο της εκκλησίας. Μου ενέπνευσε λοιπόν τη δική της επιθυμία και με έστειλε στην Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου να σπουδάσω.

– Πότε συλλάβατε το όραμα που σας κατευθύνει μέχρι σήμερα;
Δεν ήταν το όραμα αλλά η βιοποριστική ανάγκη που με οδήγησε στον χώρο του βιβλίου. Όταν ήμουν φοιτητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετά στη Φιλοσοφική, έκανα διάφορες δουλειές για να σπουδάσω και να βοηθήσω την οικογένειά μου, μεταξύ αυτών και πλασιέ βιβλίων. Επειδή διάβαζα πολύ και αγαπούσα τα βιβλία, είπα κάποια στιγμή στον εαυτό μου: «Βρήκες τη δουλειά που επιζητούσες. Προχώρα και δε θα κουραστείς ποτέ αφού αγαπάς αυτό που κάνεις». Έτσι βρέθηκα στον υπέροχο κόσμο του βιβλίου.

Ποιο είναι, με δυο λόγια, το mission statement της επιχείρησής σας;
Δεν υπάρχουν εμπόδια!

Τι ήταν αυτό που σας ενέπνευσε περισσότερο να συνεχίσετε παρά τις αντιξοότητες όταν στήνατε την επιχείρησή σας;
Η αγάπη για αυτό που επέλεξα και η δυναμική που έφερνα μαζί μου από το χωριό μου για ένα καλύτερο μέλλον.

«Υπήρξαν αρκετές αποτυχίες στην επαγγελματική μου πορεία διότι όταν παίρνεις αποφάσεις θα κάνεις και λάθος κινήσεις, όμως με εμπλούτισαν με εμπειρία».

– Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;
Να προσπαθείς διαρκώς και με πάθος να προχωράς, να βάζεις όλο και υψηλότερους στόχους και όταν τους επιτυγχάνεις να το απολαμβάνεις μαζί με τους συνεργάτες σου.

Η προσωπική σας ευτυχία συνδέεται με την επαγγελματική σας επιτυχία;
Μέχρις ενός σημείου ναι, διότι η επιτυχία είναι ένας από τους συντελεστές της ευτυχίας.

«Ανέκαθεν είχα μέσα μου έντονη την αίσθηση της προσφοράς».

– Ποια ήταν η μεγαλύτερη σας επαγγελματική αποτυχία; Τι σας έχει διδάξει;
Υπήρξαν αρκετές αποτυχίες στην επαγγελματική μου πορεία διότι όταν παίρνεις αποφάσεις θα κάνεις και λάθος κινήσεις (μόνο ο Θεός και οι νεκροί δεν κάνουν λάθη) και μάλιστα όταν ρισκάρεις ο κίνδυνος της αποτυχίας είναι πιθανότερος. Όμως με εμπλούτισαν με εμπειρία και με έκαναν ισχυρότερο και αποφασιστικότερο να προχωρήσω.

– Για ποια απόφασή σας έχετε μετανιώσει;
Ποτέ δεν κοιτάζω πίσω και ποτέ δεν ασχολήθηκα με τις λάθος αποφάσεις μου διότι είναι μέσα στο παιχνίδι του επιχειρείν και της ζωής. Σημασία έχει οι σωστές αποφάσεις να είναι περισσότερες.

Τα χρήματα που έχετε κερδίσει έχουν βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας;
Ασφαλώς τα χρήματα βελτιώνουν τη ποιότητα της ζωής. Ο Δημοσθένης είπε στους Αθηναίους όταν έπρεπε να υπερασπισθούν την αποικία τους Όλυνθο:  Δεῖ δὴ χρημάτων, ἄνδρες Ἀθηναῖοι, καὶ ἄνευ τούτων οὐδὲ ἐστι γενέσθαι τῶν δεόντων, (Ολυνθ. Α΄ 20). Δηλαδή, χωρίς χρήματα δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις πάσης φύσεως ανάγκες μας, επομένως και την ποιότητα της ζωής αλλά και τις άλλες εκφάνσεις αυτής.

– Τι έχετε «επιστρέψει» στην κοινωνία ως «μέρισμα» για την επιτυχία σας;
Ανέκαθεν είχα μέσα μου έντονη την αίσθηση της προσφοράς και για τον λόγο αυτό έχω εκδώσει ένα βιβλίο με τον τίτλο «Η δύναμη της προσφοράς», με σκοπό να επηρεαστούν περισσότεροι άνθρωποι προς την κατεύθυνση αυτή. Όσον αφορά εμένα προσωπικά δε θεωρώ πρέπον να αναφέρω τι κάνω, αλλά η εκδοτική μας εταιρεία, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και στο μέτρο του εφικτού, πέρα από τα χιλιάδες βιβλία που προσφέρει δωρεάν, ενισχύει οικονομικά μέσω των ενοριών ασθενείς οικονομικά οικογένειες, προσφέρει υποτροφίες σε σπουδαστές, πληρώνει τα δίδακτρα των φτωχών παιδιών σε τρίτες χώρες, κ.ά.

«Ταξιδεύω συχνά με τη σύζυγό μου και για μεγάλα χρονικά διαστήματα και φροντίζω να συνδυάζω δουλειές και αναψυχή».

– Τι ώρα ξυπνάτε το πρωί και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Ξυπνάω στις 6.00 π.μ.-6.30 π.μ. και, αφού δοξάσω τον Θεό που ξύπνησα υγιής, πηγαίνω για μία ώρα τα σκυλιά μου βόλτα στο Πεντελικό βουνό.

– Μιλάτε στο τηλέφωνο στο εστιατόριο; Τσεκάρετε τα email σας τη νύχτα;
Δε μιλάω στο τηλέφωνο όταν βρίσκομαι σε εστιατόριο. Τα e-mail μου τα βλέπω όλο το 24ωρο και συνήθως απαντώ αμέσως. Οι συνεργάτες μου γνωρίζουν ότι είμαι όλο το 24ωρο διαθέσιμος αν με χρειαστούν.

– Πηγαίνετε στο γραφείο το Σαββατοκύριακο; Παίρνετε δουλειά μαζί σας στις διακοπές;
Παλαιότερα ανελλιπώς, τώρα όμως μόνο αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Ταξιδεύω συχνά με τη σύζυγό μου και για μεγάλα χρονικά διαστήματα και φροντίζω να συνδυάζω δουλειές και αναψυχή. Χάρη στις νέες τεχνολογίες παρακολουθώ ανελλιπώς τα τεκταινόμενα στην εταιρεία και παρεμβαίνω όταν έχω κάτι να πω.

«Μέλημα των περισσοτέρων οικογενειών ήταν, και μερικώς είναι ακόμη, να διοριστούν τα παιδιά τους στο Δημόσιο».

Γιατί, κατά τη γνώμη σας, η επιχειρηματικότητα έχει δαιμονοποιηθεί στη χώρα μας;
Διότι κάποιοι από τους κατά καιρούς κυβερνώντες, μη θέλοντας ή μην μπορώντας να βάλουν τάξη στον επιχειρηματικό κόσμο, κατασυκοφάντησαν συλλήβδην όλους τους επιχειρηματίες χαρακτηρίζοντάς τους κλέφτες, και αυτή η αντίληψη εδραιώθηκε στην κοινωνία. Έτσι μέλημα των περισσοτέρων οικογενειών ήταν, και μερικώς είναι ακόμη, να διοριστούν τα παιδιά τους στο Δημόσιο.

«Ξυπνάω στις 6.00 π.μ.-6.30 π.μ. και, αφού δοξάσω τον Θεό που ξύπνησα υγιής».

Ποιο θα έπρεπε να είναι, κατά τη γνώμη σας, το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας;
Έμφαση και διευκόλυνση ανάπτυξης του επιχειρηματικού τομέα διότι οι επιχειρήσεις συνεισφέρουν τα μάλα στην εθνική οικονομία με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, καταβολή φόρων, ΦΠΑ, κ.ά., παρά τα αναγραφόμενα κατά καιρούς ότι οι μισθωτοί καταβάλλουν τους περισσότερους φόρους.

– Τι εκτιμάτε περισσότερο στους ανταγωνιστές σας;
Την επιμονή τους να υπερκεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι και την αφοσίωσή τους στο να εκδίδουν βιβλία που προάγουν τον πολιτισμό.

Πότε γίνεστε σκληρός με τους συνεργάτες σας;
Όταν επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη. Βέβαια αυτό συμβαίνει σπανίως και η αυστηρότητά μου διαρκεί μόνο δύο λεπτά.

Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του δικού σας επιχειρηματικού στυλ;
Σκληρή δουλειά για ώρες ατέλειωτες με ενθουσιασμό και πάθος και η ανάθεση ευθυνών στους συνεργάτες μου και η εμπιστοσύνη που δείχνω στο πρόσωπό τους.

Οι εκδόσεις Ψυχογιός είναι το «παιδί» του Θάνου Ψυχογιού.

– Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σ’ έναν άνδρα;
Την τιμιότητα και τη συνέπεια.

– Ποια επαγγελματική αρετή ξεχωρίζετε σε μια γυναίκα;
Το ήθος και την αφοσίωση στον τομέα όπου εργάζεται.

– Πώς καταφέρνετε να διαχειρίζεστε καλύτερα το ανθρώπινο κεφάλαιο στην εταιρεία σας και να κρατάτε ψηλά το ηθικό των συνεργατών σας;
Δίνοντας πρώτος το παράδειγμα του πώς πρέπει να εργάζονται, δείχνοντας καθημερινά την εκτίμησή μου για τη συνεισφορά τους στην εταιρεία, σεβόμενος την προσωπικότητά τους, ενδιαφερόμενος για τα προβλήματά τους και δημιουργώντας ένα ευχάριστο περιβάλλον εργασίας.

«Γίνομαι σκληρός με τους συνεργάτες μου όταν επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη».

– Ποιο μειονέκτημά σας στο μάνατζμεντ σαρκάζετε;
Είμαι λιγάκι οξύθυμος… Ευτυχώς για όλους ξεχνάω εύκολα και δεν κρατάω ποτέ… μούτρα.

Αν δεν ήσασταν στο τιμόνι της εταιρείας σας, ποια άλλη δουλειά θα σας γοήτευε να επιχειρούσατε;
Οποιαδήποτε δουλειά εμπεριέχει ρίσκο και ενέχει την έννοια της προσφοράς στην κοινωνία.

Όταν πρόκειται να πάρετε μια σημαντική απόφαση, λειτουργείτε περισσότερο με τη λογική ή με το ένστικτο;
Συνήθως με το ένστικτο αλλά σε κρίσιμες αποφάσεις εξετάζω μαζί με τα παιδιά μου που συμμετέχουν στη διοίκηση και τους άλλους συνεργάτες όλες τις παραμέτρους.

– Ποια είναι τα πρόσωπα που επηρεάζουν την κρίση σας και με ποιον τρόπο το πετυχαίνουν;
Έχω μάθει να δουλεύω ομαδικά. Ακούω τις απόψεις όλων όσοι με περιβάλλουν, είτε είναι η οικογένειά μου είτε οι άλλοι συνεργάτες μου, και μετά αποφασίζω. Δε θα έλεγα ότι υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος τρόπος να με επηρεάσει κανείς.

Χρειάζονται πρότυπα, γι’ αυτό και εμείς, εκδίδουμε βιογραφίες επιτυχημένων προσωπικοτήτων.

– Ποιο είναι αγαπημένο σας ρητό; Πώς σας έχει επηρεάσει στις αποφάσεις σας;
Οι άνθρωποι δε στερούνται δυνάμεως αλλά θελήσεως. (Από το βιβλίο «Μπορείς» του Αντώνη Πισσάνου, εκδ. Μακρή). Το βιβλίο αυτό μου εμφύσησε στα νεανικά μου χρόνια ακατάβλητη θέληση και δύναμη να προχωρήσω στην επαγγελματική μου πορεία. Επίσης το μότο που ξέρουν όλοι οι συνεργάτες μου είναι «Δεν υπάρχουν εμπόδια», ενώ συχνά φροντίζω να τους θυμίζω ότι δεν ισχύει πλέον το ότι: «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» αλλά «το γρήγορο το αργό».

Ποιος επιχειρηματίας σάς έχει εμπνεύσει με το success story του;
Είναι αρκετοί αυτοί που με έχουν εμπνεύσει με την επιτυχημένη πορεία τους και μακάρι να μπορούσα να τους φτάσω. Θα ήθελα να καλέσω τους νέους σήμερα να ξεχάσουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση στον δημόσιο τομέα και να στραφούν στον κόσμο των επιχειρήσεων και των νεών τεχνολογιών αν θέλουν να ζήσουν μια ζωή με εντάσεις και προκλήσεις που όμως θα τους γεμίζει με ενθουσιασμό και ικανοποίηση. Χρειάζονται πρότυπα, γι’ αυτό και εμείς, με την έκδοση βιογραφιών επιτυχημένων προσωπικοτήτων, όπως του Steve Jobs (Apple), του Elon Musk (Tesla), του Phil Knight (Nike), του Albert Einstein, του Leonardo da Vinci και του Tim Cook (Apple – το βιβλίο θα εκδοθεί τον Δεκέμβριο), επιδιώκουμε να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο χώρος του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Ψυχογιός.

– Πώς μοιάζει το γραφείο σας εσωτερικά;
Τίποτα το ενδιαφέρον. Εκτός από ένα PC και έναν εκτυπωτή είναι γεμάτο βιβλία και έντυπα «ατάκτως ερριμμένα».

– Πείτε μας ένα βιβλίο για τη διοίκηση ή το επιχειρείν που σας έχει βοηθήσει στην πορεία σας.
Υπάρχουν δύο βιβλία που με επηρέασαν και συχνά ανατρέχω ξανά σε αυτά, τα οποία συνιστώ να τα διαβάσουν όλοι όσοι ασχολούνται με επιχειρήσεις. Είναι τα: «Φτιαγμένες να διαρκέσουν: επιτυχημένες συνήθειες των εταιρειών με όραμα» των Jim Collins & Terry Porras, εκδ. Κλειδάριθμος, και «Από το καλό στο εξαίρετο» του Jim Collins, εκδ. Κλειδάριθμος.

– Με ποιες ιστορικές προσωπικότητες νιώθετε πνευματική συγγένεια;
Δε με έχει απασχολήσει το θέμα.

– Με ποιο έμφυτο ταλέντο θα θέλατε να είστε προικισμένος;
Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι με έμφυτο ταλέντο. Το ταλέντο, ή καλύτερα η έφεση και η κλίση, είναι κάτι που καλλιεργείται και αναπτύσσεται στη διαδρομή του βίου μας και ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Και εγώ είχα την έφεση και την κλίση να γίνω κληρικός λόγω της επιρροής της μητέρας μου αλλά φαίνεται δεν έλαβα την κλήση από τον Κύριο.

– Ποια είναι η φθηνότερη και ποια η ακριβότερη επένδυση που έχετε κάνει στην επιχείρησή σας; Υπάρχουν αρκετές χαμηλού ρίσκου επενδύσεις.
Ακριβότερη είναι η δημιουργία του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία μας, στη Μεταμόρφωση: 6.000 τετραγωνικά μέτρα, σε οικόπεδο 2.500 τετραγωνικών μέτρων.

– Αποκαλύψτε μας μια από τις μυστικές διευθύνσεις σας, όταν ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους ανά την Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Δεν έχω μυστικές τοποθεσίες να αναφέρω. Ένας σκληρά εργαζόμενος εκδότης είμαι.

«Δεν είναι απαραίτητο να με θυμούνται. Εξάλλου σήμερα οι άνθρωποι προσλαμβάνουμε τόσες πληροφορίες που δεν προφταίνουμε να τις αφομοιώσουμε».

– Τι σας δίδαξε ο πατέρας σας και θα θέλατε μια μέρα να κληροδοτήσετε ως γνώση στα παιδιά σας;
Σκληρή δουλειά και τιμιότητα. Η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας για δημιουργία και ανέλιξη και όταν κανείς πετυχαίνει τους στόχους του νιώθει ανείπωτη χαρά.

«Σημασία έχει να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες».

– Πιστεύετε ότι η επιχείρηση που δημιουργήσατε θα διαρκέσει και αφού φύγετε από τη ζωή;
Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι όλες οι επιχειρήσεις διαγράφουν έναν κύκλο ζωής που άλλοτε είναι σύντομος και άλλοτε μεγαλύτερος. Πόσο μάλλον στον εκδοτικό τομέα που κινείται σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Σημασία έχει να μπορούμε να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες, διότι όπως είπε ο Δαρβίνος: «Δεν επιζούν οι εξυπνότεροι ή οι δυνατότεροι οργανισμοί αλλά αυτοί που προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες».

– Πώς θα επιθυμούσατε να σας θυμούνται;
Δεν είναι απαραίτητο να με θυμούνται. Εξάλλου σήμερα οι άνθρωποι προσλαμβάνουμε τόσες πληροφορίες που δεν προφταίνουμε να τις αφομοιώσουμε και η μνήμη μας έχει αμβλυνθεί. Ας με θυμούνται τα παιδιά μου και οι συνεργάτες μου ως έναν άνθρωπο που τους αγάπησε και προσπάθησε να κάνει καλό σε όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του, ακόμη και στα ζώα και τα φυτά.

 

Διαβάστε ακόμα: Νώντας Παπαγεωργίου, ιδρυτής των εκδόσεων Μεταίχμιο.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top