Οι μέτοχοι του Facebook έχουν αρχίσει να αμφιβάλουν κατά πόσο ο Zuckerberg είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να βρίσκεται στη θέση του προέδρου της εταιρίας. (Φωτογραφία: Christophe Morin / IP3 / Getty Images / Ideal Image)

    Όταν στις 4 Φεβρουαρίου 2004 έκανε στο διαδίκτυο την εμφάνισή του το «thefacebook» κανείς δεν περίμενε ότι μετά από 14 χρόνια αυτή η σελίδα θα είχε μεταμορφωθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους οικονομικούς κολοσσούς. Η αλήθεια είναι ότι ούτε ο Mark Zuckerberg θα περίμενε στα 34 του χρόνια να είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη.

    Κι όμως, σήμερα το Facebook είναι μια οικονομική αυτοκρατορία και ο μεγάλος κυρίαρχος στον κόσμο των social media, με τον Zuckerberg είτε να εξαγοράζει όλες τις καλές ιδέες που εμφανίζονται είτε να τις αντιγράφει αν κάποιος αρνηθεί την πρότασή του. Η αλήθεια είναι ότι κανένας δεν αμφισβητεί τη δύναμη του Facebook και του δημιουργού του. Τουλάχιστον μέχρι τώρα.

    Το 2018 δεν εξελίσσεται καλά για τον Zuckerberg και το «παιδί» του. Όχι ότι παλιότερα δεν είχε εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα, αλλά ποτέ δεν είναι να αντιμετωπίσει τόσα μέτωπα ταυτόχρονα: το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica και τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, αδυναμία αντιμετώπισης των fake news, αλλά και εμπλοκή του ονόματος της σελίδας στην περίεργη υπόθεση «Ρωσία και εκλογές των ΗΠΑ 2016».

    Μέσα σε μια ημέρα, η μετοχή του Facebook έκανε βουτιά 19%, με αποτέλεσμα ο κολοσσός των social media να χάσει 119 δισ. δολάρια χρηματιστηριακής αξίας – η μεγαλύτερη απώλεια που έχει καταγραφεί ποτέ στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.

    Πολλά μέτωπα και όλα μαζεμένα, που είχαν σαν αποτέλεσμα το Facebook να μην πιάσει τους οικονομικούς στόχους που είχε θέσει για το πρώτο 6μηνο της χρονιάς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως του Zuckerberg είναι ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα έσοδα αναμένεται να πέσουν και άλλο μέσα στο επόμενο 6μηνο. Μια πρόβλεψη που απλά οδήγησε σε μακελειό στο χρηματιστήριο της Wall Street.

    Μέσα σε μια ημέρα, η μετοχή του Facebook έκανε βουτιά 19%, με αποτέλεσμα ο κολοσσός των social media να χάσει 119 δισ. δολάρια χρηματιστηριακής αξίας – η μεγαλύτερη απώλεια που έχει καταγραφεί ποτέ στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Όσο για τον Zuckerberg; Είδε τον προσωπικό του λογαριασμό να μειώνεται κατά 15 δισ. δολάρια – και κατά έναν περίεργο λόγο αυτό δεν είναι το μεγαλύτερό του πρόβλημα.

    Από χθες μέτοχοι του Facebook έχουν αρχίσει να αμφιβάλουν για τις ικανότητές του και το κατά πόσο μπορεί ο Mark Zuckerberg να τους οδηγήσει στην επόμενη ημέρα. Η Trillium Asset Management, η οποία έχει επενδύσει 11 εκ. δολάρια στο Facebook, λίγες ώρες μετά τις προβλέψεις των αναλυτών για το επόμενο 6μηνο, ζήτησε την καθαίρεση του Zuckerberg από τη θέση του προέδρου της εταιρίας.

    Μάλιστα η Trillium έχει ξεκινήσει καμπάνια ώστε να βρει και άλλους υποστηρικτές για την ιδέα της – και η αλήθεια είναι ότι δεν θα δυσκολευτεί. Και πριν από ένα χρόνο πολλοί μέτοχοι είχαν ψηφίσει υπέρ της απόλυσης του Zuckerberg από τη θέση του προέδρου. Γιατί δεν πέτυχε; Πολύ απλά επειδή ο Zuckerberg και η ομάδα του ελέγχει το 70% των ψήφων, έστω κι αν κατέχουν μόλις το 18% των μετοχών.

     

    Διαβάστε ακόμα: Facebook: τέχνη, γυναίκες και βλακεία

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top