Οι εθελοντές προσεγγίζουν τα ακριτικά νησιά με τη βοήθεια των φουσκωτών.

  Eκεί όπου η Πολιτεία δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί και να καλύψει τις άμεσες ανάγκες των πολιτών της, πράγμα δυστυχώς συνηθισμένο στη χώρα μας, εμφανίζονται ιδιωτικές πρωτοβουλίες που και την τεχνογνωσία διαθέτουν και τα κατάλληλα μέσα προσφέρουν και το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό να εκπονήσουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης.

  Έχουν ακουστεί πολλά στη χώρα για τη λειτουργία και τη δράση των ΜΚΟ, όμως, σ΄ αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να ισχύει το γνωστό «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Υπάρχουν όντως, Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις που τα τελευταία χρόνια, ειδικά όταν η οικονομική κρίση φούντωσε στη χώρα μας, που πρόσφεραν έργο και συνεχίζουν να το κάνουν.

  Γιατροί, νοσηλευτές, αλλά και λοιπά μέλη της Σύμπλευσης προσεγγίζουν τους προορισμούς της ομάδας με ιδιόκτητα φουσκωτά σκάφη των μελών.

  Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η +πλευση (Σύμπλευση). Ιδρύθηκε το 2014 με καταστατικό στόχο της την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στα ακριτικά και απομονωμένα νησιά της Ελλάδας, μέσω της δωρεάν παροχής εξειδικευμένων ιατρικών εξετάσεων, της υλοποίησης έργων υποδομής, της ενίσχυσης του έργου των λειτουργών της εκπαίδευσης με ηλεκτρονικό και εκπαιδευτικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, αλλά και την πραγματοποίηση σειράς εκδηλώσεων σε ένα ευρύ φάσμα, από την πρόληψη (κάπνισμα, καρκίνος του μαστού, κτλ) ως την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό.

  Οι γηραιότεροι τους έχουν ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη.

  Μπορεί να ακούγεται δημοσιογραφικό κλισέ, όμως, οι πάνω από 100 εθελοντές με της οργάνωσης είναι οι «ήρωες με τα φουσκωτά». Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει: γιατροί, νοσηλευτές, αλλά και λοιπά μέλη της Σύμπλευσης προσεγγίζουν τους προορισμούς της ομάδας με ιδιόκτητα φουσκωτά σκάφη των μελών και έχουν ήδη διανύσει πάνω από 2.800 ναυτικά μίλια σε έξι εαρινούς Διάπλους του Αιγαίου και πέντε φθινοπωρινές Αποστολές, σε 23 νησιά (Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Ανάφη, Αντικύθηρα, Αρκοί, Αστυπάλαια, Γαύδος, Ηρακλειά, Θηρασιά, Ικαρία, Κάσος, Καστελλόριζο, Κίμωλος, Κίναρος, Λέβιθα, Λειψοί, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σίκινος, Σχοινούσα, Τέλενδος, Φολέγανδρος, Ψέριμος).

  Οι γιατροί και νοσηλευτές της έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 8.000 δωρεάν εξειδικευμένες εξετάσεις σε πάνω από 4.950 άτομα.

  Το έργο που προσφέρουν δεν μπορεί ούτε να παραγνωριστεί ούτε και θεωρηθεί αμελητέο. Οι γιατροί και νοσηλευτές της έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 8.000 δωρεάν εξειδικευμένες εξετάσεις σε πάνω από 4.950 άτομα, έχουν συλλέξει πάνω από 1.650 δείγματα αίματος (τα οποία αναλύθηκαν και τα αποτελέσματα μαζί με τα σχόλια και τις ιατρικές οδηγίες απεστάλησαν στους κατοίκους), έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες τεστ Παπ, βιοψίες μετά από αφαίρεση σπίλων, καθώς και άλλες μικροεπεμβάσεις όπου αυτό ήταν επιβεβλημένο.

  Η +πλευση προωθεί την υλοποίηση έργων υποδομής μέσω χορηγιών, με την αξιοποίηση του 100% των χορηγούμενων κεφαλαίων.

  Στην προσπάθεια αυτή είχαν αρωγό το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν με την κινητή του μονάδα, την Αντικαρκινική Εταιρεία με τον κινητό της μαστογράφο, καθώς και άλλους φορείς. Σημειώνεται ότι παγίως η +πλευση επιδιώκει και πετυχαίνει να έχει την σχετική άδεια της αρμόδιας ΔΥΠΕ, όπως και φέτος μετά την επικαιροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των εθελοντικών ομάδων από το υπουργείο Υγείας.

  Η +πλευση προωθεί την υλοποίηση έργων υποδομής μέσω χορηγιών.

  Η +πλευση προωθεί την υλοποίηση έργων υποδομής μέσω χορηγιών, με την αξιοποίηση του 100% των χορηγούμενων κεφαλαίων αποκλειστικά και μόνο στο ίδιο το έργο (οι εθελοντές καλύπτουν οι ίδιοι όλες τις δικές τους δαπάνες και ανάγκες υποδομών για τη λειτουργία της ομάδας, καθώς και τα έξοδα των αποστολών στις οποίες συμμετέχουν). Η λογική αυτή επέτρεψε να έχει από την πρώτη στιγμή δίπλα της κορυφαία ονόματα του ελληνικού επιχειρείν (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Credit Swisse, Shell, Cosmote, Stoiximan.gr, Coca Cola 3E, Colgate Palmolive, Stanley Black&Decker, Blue Star Ferries, Λάμδα Star κτλ.), αλλά και οργανώσεις αποδήμων, πολιτιστικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα και ιδιώτες (The Hellenic Initiative, Ίδρυμα Μ. Βαρδινογιάννη, Behrakis Foundation, Μουσείο Ηρακλειδών).

  Όπου χρειάζεται οι εθελοντές γιατροί προβαίνουν και σε μικροεπεμβάσεις.

  Τα έργα που υλοποίησε η +πλευση την πρώτη εξαετία δράσης της περιλαμβάνουν το Πάτμιο Πολιτιστικό Κέντρο, την μονάδα αφαλάτωσης για ολόκληρη τη Γαύδο, αφαλάτωση για το Αρβανιτοχώρι Κάσου και την δημοτική γεώτρηση Αγαθονησίου, δύο πλωτές προβλήτες στη Σίκινο, Pillars για σκάφη στο λιμάνι της Ηρακλειάς, κλιματιζόμενη σχολική αίθουσα στο Αγαθονήσι, τελευταίας τεχνολογίας όχημα μεταφοράς ασθενών στη Σίκινο, απορριμματοφόρα και κάδους σε Κίμωλο, Αγαθονήσι, Σχοινούσα, πολυγήπεδα-γήπεδα 5Χ5-γήπεδα μπάσκετ σε Λειψούς, Σχοινούσα, Κάσο, παιδικές χαρές και προαύλια σχολείων (Ηρακλειά, Θηρασιά, Σίκινος, Κίμωλος, Αγαθονήσι, Σχοινούσα), σχολικό βοτανικό κήπο στην Σχοινούσα, εγκαταστάσεις ηλεκτροφωτισμού για εκδηλώσεις στους Λειψούς, καθώς και σειρά ιατρικών μηχανημάτων (απινιδωτές, αιματολογικοί αναλυτές κτλ) με εκπαίδευση των τοπικών γιατρών στην χρήση τους. Επίσης, μουσικά όργανα για την μπάντα των Λειψών και πολύγλωσσες τουριστικές πινακίδες στα Αντικύθηρα.

  Έως σήμερα έχουν συλλέξει πάνω από 1.650 δείγματα αίματος.

  Η δυνατότητα των εκπαιδευτικών που ασκούν το λειτούργημά τους στα ακριτικά και απομονωμένα νησιά υποστηρίζεται, κατόπιν καταγραφής των αναγκών σε συνεργασία μαζί τους, με ίδια κεφάλαια των εθελοντών της +πλευσης (και χορηγίες σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια βούληση). Η υποστήριξη αυτή περιλαμβάνει από τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικό εξοπλισμό (διαδραστικοί πίνακες, πολυμηχανήματα και laser εκτυπωτές, συστήματα προβολής), μέχρι βασικά μέσα και υλικά που είναι αναγκαία στα σχολεία και των δύο βαθμίδων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Το 2018, πάνω από 1.000 φίλοι της ομάδας απέκτησαν για το σκοπό αυτό την Κάρτα Υποστηρικτή, θεσμό που σταθερά διευρύνουμε.

  Η δράση της Σύμπλευσης περιλαμβάνει ακόμη και κουκλοθέατρο.

  Τα παραπάνω πλαισιώνονται από σειρά ομιλιών και εκδηλώσεων, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως οι κίνδυνοι του καπνίσματος και η καθοδήγηση των μαθητών (δημοτικού και γυμνασίου/λυκείου) στην αποφυγή του (συνεργασία με το Ίδρυμα Μπεχράκη και το Smoke Free Greece), η υποστήριξη της μητρότητας και των γεννήσεων (συνεργασία με το Hope Genesis), παραστάσεις θεάτρου σκιών και εργαστήρια κατασκευής φιγούρων για τα παιδιά, παιχνίδια με γνωστική αξία (κυνήγι θησαυρού με βάση πληροφορίες από κάθε τόπο και οικισμό), παρουσιάσεις βιβλίων, κ.ά.

  Η Σύμπλευση έχει συγκροτήσει μία «δεξαμενή» άνω των 1.000 ενεργών φίλων που υποστηρίζουν έμπρακτα την δράση και τους σκοπούς της

  Όλα τα παραπάνω έχουν δώσει την δυνατότητα στην +πλευση να έχει συγκροτήσει μία «δεξαμενή» άνω των 1.000 ενεργών φίλων που υποστηρίζουν έμπρακτα την δράση και τους σκοπούς της μέσω της Κάρτας Υποστηρικτή που εκδίδει κάθε χρόνο.

   

  Διαβάστε ακόμα: Σχεδία Home: η αλληλεγγύη θέλει καλοπέραση.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top