Δεκάδες ανώνυμα τρολς του πληκτρολογίου έχουν επιδοθεί σε εκστρατεία κατασυκοφάντησης των νησιωτών που αντιδρούν στη δημιουργία κλειστών δομών (Manos Skrivas / SOOC).

Ένας ακόμα «πόλεμος» βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες. Οι μάχες εξελίσσονται σε δύο μέτωπα. Οι πραγματικές επί του εδάφους, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μεταξύ των ΜΑΤ και των κατοίκων. Οι φαντασιακές στον αέρα των μέσων κοινωνικών δικτύωσης.

Δεκάδες ανώνυμα τρολς του πληκτρολογίου έχουν επιδοθεί σε εκστρατεία κατασυκοφάντησης των νησιωτών που αντιδρούν στη δημιουργία κλειστών δομών. «Αυτοί που αντιδρούν είναι Συριζαίοι, φασίστες, ΜΚΟ που χάνουν την “κουτάλα” και όσοι νοίκιαζαν σπίτια σε μετανάστες», είναι το κυρίαρχο αφήγημα.

Ναι, υπάρχουν και τέτοιοι, που είδαν φως στο… μπάχαλο και είπαν να μπουν. Αλλά όσοι έχουμε συγγενείς ή φίλους σε κάποιο από τα νησιά που θα δημιουργηθούν οι κλειστές δομές, γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων είναι αυτή που αντιδρά στα σχέδια της κυβέρνησης. Και μολονότι έχουν χίλια δίκια μάλλον κάνουν λάθος.

Επί πέντε χρόνια οι κάτοικοι λίγων νησιών αφέθηκαν να κουβαλούν μόνοι τους βάρος που αναλογούσε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Έχουν χίλια δίκια γιατί τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι εδώ και μια πενταετία η κύρια πύλη εισόδου μεταναστών και προσφύγων για ολόκληρη την Ευρώπη. Το 2015 με πρωτοφανή επιπολαιότητα και δηλώσεις του τύπου «λιάζονται και εξαφανίζονται», η τότε κυβέρνηση έδωσε το σύνθημα ότι στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένας ανοιχτός μεταναστευτικός διάδρομος που οδηγεί στην ευρωπαϊκή Γη της Επαγγελίας. Μόνο που η Ευρώπη είχε διαφορετική γνώμη. Την άνοιξη του 2016 οι γειτονικές χώρες έκλεισαν τα σύνορα τους – καθ’ υπόδειξη της Γερμανίας – και αρκετοί από τους 800.000 πρόσφυγες/μετανάστες, εγκλωβίστηκαν τελικά στην Ελλάδα. Έτσι, δημιουργήθηκαν οι ζούγκλες της Ειδομένης αρχικά, της Μόριας και της ΒΙΑΛ μέχρι σήμερα.

Το πρόβλημα είναι ότι παρά το κλείσιμο του λεγόμενου «Βαλκανικού διαδρόμου» οι ροές προς τα ελληνικά νησιά ουδέποτε διακόπηκαν. Για δύο λόγους: Αφενός επειδή μέχρι πρόσφατα εκατοντάδες ΜΚΟ λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα.  Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις η ελληνική πολιτεία ζήτησε στοιχεία για τα μέλη και τις δραστηριότητές τους, αποδείχθηκε ότι 450 έχουν τουλάχιστον «θολή» παρουσία. Αφετέρου, η Ευρώπη «ξύνεται» καθώς το πρόβλημα δεν την αγγίζει πια, και η Τουρκία χρησιμοποιεί τις ροές ως εργαλείο πίεσης τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την ΕΕ.

Επί πέντε χρόνια, λοιπόν, οι κάτοικοι λίγων νησιών αφέθηκαν να κουβαλούν μόνοι τους βάρος που αναλογούσε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν είναι παράλογο που είναι στα «κάγκελα». Ούτε ότι θεωρούν πως και πάλι το ελληνικό κράτος τους κοροϊδεύει και στο τέλος θα βρεθούν τόσο με κλειστές όσο και με ανοιχτές δομές.

Μάλλον, όμως, κάνουν λάθος. Για πρώτη φορά βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο το όποιο θα κριθεί, αυστηρά μάλιστα, από όλους μας. Έλεγχος των ΜΚΟ, επίσπευση των διαδικασιών απόδοσης ασύλου για όσους το δικαιούνται, ταχεία επιστροφή στην Τουρκία για όσους εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα και δεν χρήζουν προστασίας. Γιατί πράγματι, η Ελλάδα δεν έχει ούτε τη δυνατότητα αλλά ούτε και την υποχρέωση να δεχτεί τον πολίτη του Μαρόκου ή της Αλγερίας, για παράδειγμα, που αποφάσισε να έρθει στη χώρα, παρακάμπτοντας κάθε νόμιμη διαδικασία.

Ενώ μπορούμε όλοι να έχουμε γνώμη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, καλό θα ήταν να το κάνουμε κόσμια και να μην κουνάμε το δάχτυλο σε αυτούς που βιώνουν το πρόβλημα.

Σε τελική ανάλυση οι ροές δεν σταματιούνται στη θάλασσα, αλλά στο τηλέφωνο. Μόλις διαδοθεί το νέο ότι στην Ελλάδα δεν θεωρούνται πλέον όλοι «πρόσφυγες», λίγοι θα διακινδυνεύσουν να περάσουν στα νησιά μόνο και μόνο για να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Και κάτι τελευταίο. Ενώ μπορούμε όλοι να έχουμε γνώμη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, καλό θα ήταν να το κάνουμε κόσμια και να μην κουνάμε το δάχτυλο σε αυτούς που βιώνουν το πρόβλημα.

Ειδικά, όσοι ζουν σε ασφαλείς περιοχές,  σε σπίτια πίσω από ψηλούς μαντρότοιχους. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι διαφορετικά από αυτά των κατοίκων στη Μόρια. Συνεπώς τον να «μαλώνουν» τον «φασίστα» Μυτιληνιό και Χιώτη, έχει την ίδια αξία με τις συμβουλές που δίνει ο βεδουίνος στον Εσκιμώο επειδή δεν έστησε καλά το ιγκλού…

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top