Έπρεπε να περάσουν 11 χρόνια για να δει η Tarana Burke το κίνημα Me Too να παίρνει τη θέση που του αξίζει μέσα στην κοινωνία μας. (Εικονογράφηση: Elina Tuomi)

    «Εάν όλες οι γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση γράψουν “Me Too” στο στάτους τους, ίσως μπορέσουμε να δείξουμε σε όλους το μέγεθος του προβλήματος». Το ημερολόγιο έγραφε 15 Οκτωβρίου 2017, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Weinstein, όταν η ηθοποιός Alyssa Milano έγραφε αυτές τις λέξεις στο Twitter και ζητούσε από όλες γυναίκες που είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης να μιλήσουν ανοικτά για την εμπειρία τους. Ήταν τότε που το hashtag #metoo γίνεται γνωστό σε όλο τον κόσμο, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες θα χρησιμοποιηθεί 12 εκατομμύρια φορές στα social media.

    Κι όμως, αυτές οι δύο λέξεις («Me Too»), βρίσκοντας στον κόσμο του ίντερνετ και των social media πολύ πριν τις χρησιμοποιήσει η Milano. Για την ακρίβεια προτού καν οι περισσότεροι από εμάς αποκτήσουμε λογαριασμούς στο Facebook και το Twitter. Ήταν το 2006, όταν η Tarana Burke τις χρησιμοποίησε στο MySpace (δεν ξέρω πόσοι το θυμάστε αυτό το social) ως motto της καμπάνιας της, που είχε ως στόχο να βοηθήσει σεξουαλικά κακοποιημένες γυναίκες. Βέβαια έπρεπε να περάσουν περίπου 11 χρόνια και η σεξουαλική παρενόχληση / κακοποίηση να «χτυπήσει» το Hollywood, ώστε το Me Too να βρει τη θέση που του άξιζε – αλλά αυτή είναι μια άλλη κουβέντα.

    Ποια είναι όμως η Tarana Burke, που μέχρι πριν από 4 μήνες είχε μόλις 500 followers στο Twitter και σήμερα αυτοί ξεπερνάνε τους 33.000, έγινε θέμα στο περιοδικό TIME, ενώ πριν λίγες ημέρες ήταν καλεσμένη της Michelle Williams στις Χρυσές Σφαίρες;

    «Το “Me Too” δεν φτιάχτηκε ούτε για να γίνει hashtag ούτε μια viral καμπάνια που θα ξεχαστεί σε λίγο καιρό. Δημιουργήθηκε ώστε τα θύματα της σεξουαλικής βίας να ξέρουν ότι δεν είναι μόνα τους».

    Γεννημένη πριν από 45 χρόνια στη Νέα Υόρκη, η Burke κατάλαβε από μικρή τι σημαίνει σεξουαλική βία. Καθώς μεγάλωνε σε περιοχές όπως το Μπρονξ και το Κουίνς, ήταν συνηθισμένη στο να παίζει με τα αγόρια της γειτονιάς. Μέχρι που μια μέρα κάποια από αυτά την πέταξαν κάτω και της έσκισαν την μπλούζα. Η μητέρα του ενός ήταν αυτή που τους είπε να την αφήσουν, αλλά και αυτή που συμβούλεψε την Burke να σταματήσει να παίζει με τα παιδιά της γειτονιάς και να προσέχει, διαφορετικά κάτι κακό θα μπορούσε να της συμβεί. Μάλιστα, όπως έχει πει η ίδια, η μητέρα της όταν έμαθε για το περιστατικό της είπε ότι ήταν δικό της λάθος.

    Αυτός ήταν και ο λόγος που ξεκίνησε να δουλεύει σε διάφορους οργανισμούς από τότε που ήταν έφηβη, κάτι το οποίο συνέχισε να κάνει και όταν μετακόμισε στη Φιλαδέλφεια το 2008. Δύο χρόνια νωρίτερα, όμως, ήταν που είχε δημιουργήσει το κίνημα Me Too – ένα κίνημα που έπρεπε να περάσουν 11 χρόνια για να πάρει μορφή χιονοστιβάδας.

    «Ήταν τότε που μιλούσα με ένα 13χρονο κορίτσι που είχε πέσει θύμα σεξουαλικής βίας. Μου έλεγε την ιστορία της και είχα μείνει άφωνη. Δεν είχα τι να της απαντήσω, ούτε ήξερα πώς να τη βοηθήσω εκείνη τη στιγμή. Δεν μπορούσα να τις πω “ναι σε καταλαβαίνω, το έχω περάσει και εγώ”» είχε πει η Burke στους New York Times για το τι την ενέπνευσε στη δημιουργία του motto «Me Too».

    Σήμερα η Tarana Burke έχει πάνω από 33.000 followers στο Twitter, έγινε θέμα στο περιοδικό TIME, ενώ πριν λίγες ημέρες ήταν καλεσμένη της Michelle Williams στις Χρυσές Σφαίρες. (Φωτογράφηση: The Guardian | Ali Smith)

    Από τότε χρησιμοποιεί το #metoo θέλοντας να βοηθήσει γυναίκες και κορίτσια που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και βίας. Αλλά, μάλλον, ούτε η ίδια περίμενε ότι η καμπάνια της θα έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις και μάλιστα 11 χρόνια αργότερα. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian ήταν σπίτι της και τσέκαρε τα social media όταν είδε το #metoo να ποστάρετε από χιλιάδες ανθρώπους, «κάτι που μου προκάλεσε πανικό στην αρχή».

    Σήμερα, μετά από 4 μήνες, αυτός ο πανικός έχει εξαφανιστεί. Αλλά όχι και η θέληση της Tarana Burke να βοηθήσει όσα περισσότερα θύματα σεξουαλικής βίας μπορεί. Ενώ η ίδια δεν έχει πρόβλημα με την κριτική που δέχεται το “Me Too”, που πολλοί θεωρούν ότι «τσουβαλιάζει» τα πάντα και σκοτώνει το φλερτ. Το αντίθετο, είναι ανοικτή σε κάθε κριτική. Όπως άλλωστε λέει «δεν πιστεύω ότι όλες οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση είναι το ίδιο και πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα κάποιος να χάνει τη δουλειά του. Όλα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά προτού καταλήξουμε σε συμπεράσματα. Ωστόσο για γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση να ακούγονται. Και σε αυτό βοηθάει το “Me Too”, δίνει φωνή σε όσους δεν είχαν».

    Ενώ προσπαθεί να μείνει όσο πιο προσγειωμένη γίνεται σε αυτή την ξαφνική δημοσιότητα. «Ποτέ δεν ήθελα να βγω μπροστά, να γίνω το πρόσωπο μιας τόσο μεγάλης καμπάνιας. Ακόμα προσπαθώ να λύσω τα δικά μου προβλήματα» λέει. Άλλωστε για αυτήν το μοναδικό που παίζει ρόλο είναι να μην «χαθεί» η καμπάνια, που με τόσο κόπο έχει χτίσει, μέσα στο τσουνάμι των viral και της μόδας των social media.

    «Το “Me Too” δεν φτιάχτηκε ούτε για να γίνει hashtag ούτε μια viral καμπάνια που θα ξεχαστεί σε λίγο καιρό. Δημιουργήθηκε ώστε τα θύματα της σεξουαλικής βίας να μπορούν να πουν τι υπέστησαν και να μην νιώθουν ότι ήταν δικό τους λάθος ότι έζησαν. Για να ξέρουν ότι δεν είναι μόνοι τους εκεί έξω».

     

    Διαβάστε ακόμα: Ποιος είναι ο Ronan Farrow που αποκάλυψε το μεγαλύτερο σεξουαλικό σκάνδαλο του Hollywood;

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top