Αριστερά: Ο John F. Kennedy το 1960. Δεξιά: Ο Marlon Brando το 1950. (Φωτογραφίες: Art Shay | Courtesy of Monroe Gallery of Photography)

  «Ο φωτογράφος είναι ο βιογράφος της στιγμής». Αυτό είχε δηλώσει κάποτε ο Art Shay και όχι άδικα. Κατά πολλούς, ο 95χρονος Αμερικανός είναι ο άνθρωπος που με την κάμερά του κατάφερε να φωτογραφίσει την ιστορία της Αμερικής του 20ου αιώνα.

  Γεννημένος το 1922 στο Μπρούκλιν, ο Shay έδειξε από την εφηβεία του την καλλιτεχνική του κλίση. Μια κλίση που δεν την άφησε ούτε όταν στα 20 του χρόνια κλήθηκε να υπηρετήσει στα Αμερικανικά βομβαρδιστικά κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έχοντας μαζί του την αγαπημένη του Leica, προσπάθησε να «συλλάβει» με τον φακό του το πρόσωπο του πολέμου. Κι από τότε δεν σταμάτησε ποτέ να είναι ένας βιογράφος της στιγμής.

  Back Alley Joy, 1965.

  Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ έπιασε δουλειά στο περιοδικό Life, αρχικά ως κειμενογράφος και μετά από λίγο ως φωτορεπόρτερ. Τότε ήταν που γνώρισε όλη την αφρόκρεμα των φωτογράφων της εποχής – από Francis Miller μέχρι τον Wallace Kirkland. Κι από τότε θα ξεκινήσει να καταγράφει με κάθε «κλικ» του την ιστορία των ΗΠΑ.

  Οι φωτογραφίες του Art Shay είναι ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή και στην καθημερινότητα του ανθρώπου.

  Εκτός από το Life, ο Shay θα περάσει από τα μεγαλύτερα περιοδικά του πλανήτη -Time, Fortune, Sports Illustrated-, θα φωτογραφήσει εννέα Προέδρους των ΗΠΑ, θα κυκλοφορήσει περισσότερα από 75 βιβλία -ανάμεσά του και παιδικά βιβλία-, θα γράψει θεατρικά έργα, θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του κινηματογράφου, της λογοτεχνίας και της πολιτικής. Προσωπικότητες που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα και ο Shay βρισκόταν εκεί.

  Όμως το πιο σημαντικό επίτευγμα ήταν ότι κατάφερε να καταγράψει μέσα από τις εικόνες του την καθημερινότητα του απλού ανθρώπου. Τα προβλήματα, τις ανησυχίες, τις χαρές, τις σκέψεις, τις στιγμές του: ουσιαστικά οι φωτογραφίες του είναι ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή.

  Αριστερά: Συνέδριο των Δημοκρατικών το 1968. Δεξιά: Σικάγο, 1949.

  Και αυτή η ζωή παρουσιάζεται στη Monroe Gallery of Photography της πόλης Σάντα Φε στο Νέο Μεξικό, μέσα από την έκθεση Art Shay: A Tribute (διαρκεί έως τις 21 Ιανουαρίου 2018).

   

  Διαβάστε ακόμα: Αντρέ Μωρουά – «Αυτοί είναι οι τέσσερις κανόνες της ζωής· δεν υπάρχουν άλλοι»

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top