Η κομψότητα συμβαδίζει με τη γνώση.

Ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες ονειρευόταν έναν κόσμο γεμάτο από βιβλία που θα καταλαμβάνουν μια βαβελική βιβλιοθήκη. Για τον μέσο βιβλιόφιλο αυτή η εικόνα φτάνει για να αναρριπίσει μέσα του το πάθος της ανάγνωσης, αλλά και το άλγος της παραδοχής ότι μια ζωή δεν φτάνει για να διαβάσεις τα βιβλία που επιθυμεί η καρδιά σου.

Οι βιβλιοθήκες, όμως, δεν είναι μόνο αποθετήρια βιβλίων, είναι χώροι όπου συγκεντρώνεται η γνώση όλου του κόσμου. Είναι χώροι σαγήνης, ακόμη και και για εκείνους που αρέσκονται στο διάβασμα. Δύσκολα θα μπεις σε μια εμβληματική βιβλιοθήκη ανά τον κόσμο και δεν θα θαμπωθείς από το ευγενές μεγαλείο της.

Οι βιβλιοθήκες προσφέρουν μια αίσθηση άπειρης δυνατότητας. Εντός τους μπορείς να βρεις τα πάντα.

Από τις πανίσχυρες αίθουσες της αρχαίας Αλεξάνδρειας μέχρι τα ταβάνια της βιβλιοθήκης Morgan στη Νέα Υόρκη, τα ανθρώπινα όντα είχαν μια μακρά, συναρπαστική σχέση με τις βιβλιοθήκες. Κι αυτοί διότι, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αίθουσα «συλλογής γνώσης», οι βιβλιοθήκες προσφέρουν μια αίσθηση άπειρης δυνατότητας. Εντός τους μπορείς να βρεις τα πάντα.

Πρόκειται για χώρους με σπουδαίο ιστορικό αποτύπωμα.

Είναι το ασυναγώνιστο βασίλειο της ανακάλυψης, όπου κάθε ξεθωριασμένο χειρόγραφο ή αρχαίος πάπυρος μπορεί να αποκαλύψει μια νέα προκλητική ιδέα, μια μακρινή φαντασία, μια αρχαία πίστη, μια θρησκευτική πεποίθηση ή έναν εντελώς νέο τρόπο ύπαρξης στον κόσμο.

Δεν ξέρει τι να πρωτοθαυμάσεις σ’ αυτή τη βιβλιοθήκη.

Ο Massimo Listri ταξιδεύει σε μερικές από τις παλαιότερες και καλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου για να αποκαλύψει το αρχιτεκτονικό, ιστορικό και ευφάνταστο θαύμα τους.

Σε αυτό το νέο φωτογραφικό ταξίδι που εξέδωσε ο οίκος Τaschen, ο Massimo Listri ταξιδεύει σε μερικές από τις παλαιότερες και καλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου για να αποκαλύψει το αρχιτεκτονικό, ιστορικό και ευφάνταστο θαύμα τους.

Η έκδοση περιλαμβάνει και σημαντικές πληροφορίες για κάθε βιβλιοθήκη.

Γεννημένος στη Φλωρεντία το 1953, ο Massimo Listri ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα ως φωτογράφος, εργαζόμενος σε περιοδικά τέχνης και αρχιτεκτονικής. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει δημιουργήσει πάνω από 70 βιβλία, συνεργαζόμενος με τους πιο γνωστούς ευρωπαϊκούς και διεθνείς εκδότες. Τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί να εκθέτει τα δημιουργήματά του σε όλο τον κόσμο.

Οι εικόνες του Listri αποτυπώνουν τη μοναδική ατμόσφαιρα της βιβλιοθήκης, όσο και τις πιο αξιόλογες και σχεδιαστικές λεπτομέρειες.

Μέσα από μεγάλες ξύλινες πόρτες, σπειροειδείς σκάλες και κατά μήκος εξαίσιων διαδρόμων με κατάφορτα ράφια, μας οδηγεί μέσα από εξαιρετικές ιδιωτικές, δημόσιες, εκπαιδευτικές και μοναστηριακές βιβλιοθήκες, που χρονολογούνται από το 766.

Ενας ναός της γνώσης.

Πρόκειται για βιβλιοθήκες που ποικίλουν ως προς το καλλιτεχνικό τους αποτύπωμα. Από μεσαιωνικές και κλασικές, έως μπαρόκ και ροκοκό. Επίσης, στη φωτογραφική του συλλογή συνυπάρχουν και τα πιο γνωστά ινστιτούτα του 19ου αιώνα σε χειρόγραφα, τόμους και ειλητάρια παπύρου. Οι εικόνες του Listri αποτυπώνουν τη μοναδική ατμόσφαιρα της βιβλιοθήκης, όσο και τις πιο αξιόλογες και σχεδιαστικές λεπτομέρειες.

Οι βιβλιοθήκες συγκρατούν τη μνήμη του κόσμου.

Μαθαίνουμε όχι μόνο για τα εκπληκτικά αποθέματα των βιβλιοθηκών, αλλά και για το συχνά ζωηρό, ταραχώδες ή αμφιλεγόμενο παρελθόν τους.

Οι επιλεγμένες βιβλιοθήκες περιλαμβάνουν τις παπικές συλλογές της Αποστολικής Βιβλιοθήκης του Βατικανού και της Βιβλιοθήκης του Κολεγίου Trinity, όπου βρίσκονται το Book of Kells και το Book of Durrow. Με σχολαστικές περιγραφές που συνοδεύουν κάθε επιλεγμένη βιβλιοθήκη, μαθαίνουμε όχι μόνο για τα εκπληκτικά αποθέματα των βιβλιοθηκών – από τα οποία απεικονίζονται τα κυριότερα σημεία – αλλά και για το συχνά ζωηρό, ταραχώδες ή αμφιλεγόμενο παρελθόν τους. Όπως το μοναστήρι των Φραγκισκανών στη Λίμα του Περού, με την ορδή των αρχειακών εγγράφων της Ιεράς Εξέτασης.

Ενας βιβλιόφιλος διαγωνισμός ομορφιάς.

Ταυτόχρονα, ένας βιβλιόφιλος διαγωνισμός ομορφιάς, μια ωδή στη γνώση και μια υπενθύμιση της ιδιαίτερης μαγείας της εκτύπωσης, αυτή η συμπαγής έκδοση είναι πάνω απ’ όλα ένα πολιτιστικό-ιστορικό προσκύνημα στην καρδιά των αιθουσών μάθησής μας, στις ιστορίες που λένε, όσο και σε εκείνες που συγκεντρώνουν σε έντυπα στα γυαλισμένα ράφια.

 

Διαβάστε ακόμα: «Her Majesty». Tο άλμπουμ μιας ολόκληρης ζωής.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top