Ολα όσα θέλουμε να ξέρουμε για τα αυγά.

Ποσέ, ομελέτα, βραστό, χτυπημένο σε κοκτέιλ, μεταμορφωμένο σε πίνακα ζωγραφικής, ​​πεταμένο στο σπίτι ενός εχθρού ή στο κεφάλι ενός πολιτικού (!). Αν μη τι άλλο, το αυγό έχει πολλές χρήσεις. Από την πλέον δεδομένη και άκρως διατροφική (παραμένει μια ισχυρή πηγή ζωής) έως την πιο εξωφρενική και παράδοξη.

Είναι χαρακτηριστικό πως το αυγό αποτέλεσε ένα από τα πιο διαρκή σύμβολα σε όλη την αρχαιότητα. Εν προκειμένω, τα αυγά χρησιμοποιήθηκαν από τους Ρωμαίους για να διώχνουν τα κακά πνεύματα, διαμορφώθηκαν ως ανεκτίμητα τεχνουργήματα για τη ρωσική αριστοκρατία και υφάνθηκαν στην αιγυπτιακή μυθολογία.

Το λεύκωμα στην ουσία είναι μια συλλογή από πρωτότυπα δοκίμια και αρχέτυπες συνταγές.

Τηγανητό και έτοιμο για brunch.

Στον πρώτο τόμο της σειράς του οίκου Taschen με το φημισμένο περιοδικό The Gourmand, «γιορτάζεται» η σύνδεση μεταξύ του φαγητού και του πολιτισμού σε μια οπτική και λογοτεχνική εξερεύνηση ενός από τα βασικά στοιχεία σε επαγγελματικές και οικιακές κουζίνες, του αυγού.

Το αυγό είχε την τιμητική του από την αρχαιότητα.

Ο τόμος ολοκληρώνεται με έργα από τους «τιτάνες» της ιστορίας της τέχνης, όπως ο Σαλβαδόρ Νταλί.

Το λεύκωμα στην ουσία είναι μια συλλογή από πρωτότυπα δοκίμια και αρχέτυπες συνταγές, από το τέλειο ποσέ μέχρι τα έντεχνα επιδόρπια, ενώ παρουσιάζει με εύληπτο τρόπο την ποικιλομορφία των γαστρονομικών παραδόσεων σε όλο τον κόσμο που έχουν ως βάση το αυγό.

Η τέχνη ασχολήθηκε επί μακρόν με το αυγό.

Κάπως έτσι μαθαίνουμε για το αυγό του καλοφαγά, ενώ παρουσιάζονται μια σειρά από ιστορίες και συνταγές που φωτογραφίζονται από καταξιωμένους φωτογράφους. Το αποτέλεσμα, εκτός από λαχταριστό, πολλές φορές είναι παράξοδο, αρτιστίκ και εκκεντρικό.

Κορυφαίοι φωτογράφοι ασχολήθηκαν σ’ αυτό το λεύκωμα για να δώσουν μια διαφορετική εικόνα στο αυγό.

Ο τόμος ολοκληρώνεται με έργα από τους «τιτάνες» της ιστορίας της τέχνης, όπως ο Σαλβαδόρ Νταλί, ο Ζαν-Μισέλ Μπασκιά, η Φρίντα Κάλο, ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ και ο Μαν Ρέι μαζί με κείμενα από τη σεφ, συγγραφέα τροφίμων και κριτικό Ρουθ Ράιχλ και τη συγγραφέα και εκδότρια Τζένιφερ Χίγκι. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Ράιχλ: Στη μαγειρική – όπως σχεδόν σε όλα τα άλλα πράγματα- όλα ξεκινούν μ’ ένα αυγό».

Εννοείται και σε κοκτέιλ.

Να σημειωθεί πως το Gourmand είναι ένα βραβευμένο περιοδικό τροφίμων και πολιτισμού που ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 2011 από τον David Lane και τη Marina Tweed και εξερευνά τους τομείς της τέχνης, του design, της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου, της μόδας και της μουσικής μέσα από το παγκόσμιο θέμα του φαγητού. Η δουλειά τους έχει παρουσιαστεί στους New York Times, The Guardian, Die Zeit και Le Monde, μεταξύ άλλων.

 

Διαβάστε ακόμα: «Man meets Woman». Εμείς, οι γυναίκες και μια άβυσσος.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top