Ο Jack Nicholson στη «Λάμψη» μας χάρισε μερικές υπέροχες στιγμές ανατριχίλας.

Ο 20ος αιώνας έχει βγάλει μεγάλους ηθοποιούς, που αγαπήθηκαν και άλλαξαν με τις ερμηνείες τους τον κινηματογράφο. Από τον πρωτοπόρο Μarlon Βrando και τον cool Steve McQueen έως τον μοναδικό James Dean και τον αθεράπευτα ρομαντικό Humphrey Bogart. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, ο μεγαλύτερος όλων ήταν, είναι και θα είναι ο Jack Nicholson.

Όχι μόνο με το αστείρευτο ταλέντο του, αλλά με τη συνέπειά του και τις προσεγμένες επιλογές του, που τον μετέτρεψαν σε έναν θρύλο της 7ης Τέχνης. Επιλογές που του χάρισαν 12 υποψηφιότητες για Όσκαρ (τρεις φορές βγήκε νικητής), 3 Χρυσές Σφαίρες, μέχρι και ένα βραβείο Grammy, αλλά και του γέμισαν τον τραπεζικό λογαριασμό του με πολλά μηδενικά.

Και για να γιορτάσουμε το 80ο έτος του (γεννήθηκε σαν σήμερα το 1937) αποφασίσαμε να ξεχωρίσουμε 5 ρόλους που εκτόξευσαν την καριέρα του. Όχι εύκολο, αν σκεφτείς πως σε όλα αυτά τα χρόνια ο Jack Nicholson έχει παίξει σε περισσότερες από 60 ταινίες.

Chinatown, 1974

Αν έπρεπε να υπάρχει μια ταινία που να διδάσκεται στα πανεπιστήμια για το πώς φτιάχνουμε ένα φιλμ νουάρ, τότε αυτή θα ήταν το Chinatown. Ατμοσφαιρικό από την αρχή μέχρι το τέλος, με τον Nicholson να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας ως ιδιωτικός ντετέκτιβ J.J. Gittes, ενώ ο σεναριογράφος Robert Towne έχει πει ότι έγραψε το έργο έχοντας στον μυαλό του τον Αμερικανό ηθοποιό.

Αν και η ταινία θεωρείται κλασική σήμερα, το 1974 δεν εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους κριτικούς. Αντίθετα η ερμηνεία του Nicholson ενθουσίασε, με αποτέλεσμα να του χαρίσει μια υποψηφιότητα για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου.

 

Στην επόμενη σελίδα: Στη Φωλιά του Κούκου

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top