Αν μια ταινία δεν γέρασε ωραία, τότε αυτή είναι το Fight Club.

Υπέροχα, και ταυτόχρονα, περίεργα «πλάσματα» τα φιλμ. Υπάρχουν αυτές οι ταινίες που τις βλέπεις και μέσα σε μια ώρα το έχεις ξεχάσει και υπάρχουν κι εκείνες που τις βλέπεις, περνάει μια δεκαετία και θυμάσαι κάθε λεπτομέρεια. Λες και τις είδες χθες.

Εδώ θα ασχοληθούμε με την δεύτερη κατηγορία – με αυτές τις ταινίες που όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν τις ξεχνάς ποτέ. Βλέπεις, κάπου πήρε το μάτι μου ότι το Matrix έκλεισε φέτος τα 25 του χρόνια και δεν μπορούσα να το πιστέψω: ούτε το πόσο καλά τη θυμάμαι την ταινία ούτε το πόσο έχω μεγαλώσει.

Για αυτό, ακολουθεί ένα γρήγορο top5, με αγαπημένες ταινίες που έκλεισαν φέτος ένα τέταρτο του αιώνα ζωής. Περνάνε τα χρόνια.

The Matrix

Τι κι αν ζούμε σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται κομμάτι της καθημερινότητά μας; Τι κι αν τα κινηματογραφικά εφέ έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο και ο Elon Musk ονειρεύεται ταξίδια στον πλανήτη Άρη; Το Matrix, ακόμα και σήμερα, μοιάζει αγέραστο.

Από τη σύλληψη της ιδέας των Wachowskis μέχρι το soundtrack, όλα μοιάζουν να είναι χρόνια μπροστά από την εποχή τους. Μέχρι και το Nokia 8110 που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία μοιάζει πιο «προχό» από το πιο εξελιγμένο smartphone. Και σήμερα να κυκλοφορούσε αυτό το φιλμ, την ίδια επιτυχία θα είχε.

Fight Club

Αν μια ταινία δεν γέρασε ωραία, τότε αυτή είναι το Fight Club. Μεταξύ μας δεν φταίει τόσο η ταινία, αλλά οι εποχές έχουν αλλάξει κι αυτό το πάρτι της τοξικής αρρενοπώτητας που κυριαρχεί από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό, μοιάζει αρκετά ξένο σήμερα. Μάλλον, οι σημερινοί 18άρηδες δεν θα κολλούσαν μαζί της.

Ωστόσο, δεν παύει να είναι μια πολύ καλογυρισμένη ταινία, με τον Μπραντ Πιτ, τον Έντουαρντ Νόρτον και την Έλενα Μπόναμ Κάρτερ να δίνουν τα ρέστα τους. Ενώ και η κεντρική ιδέα γύρω από την ταινία είναι πολύ προχωρημένη για την εποχή της. Ακόμα θυμάμαι τα πρόσωπα των περισσότερων την ώρα που έβγαιναν από το κινηματογράφο – ένιωθες ότι γυάλιζε το μάτι τους.

Η Έκτη Αίσθηση

Σε μια εποχή που η ανατροπή στις ταινίες και τις σειρές είναι ο ορισμός του mainstream, το σίγουρο είναι πως αν «Η Έκτη Αίσθηση» έβγαινε στους κινηματογράφους σήμερα μάλλον θα πέρναγε κάπως χαλαρά. Όχι απαρατήρητη, αλλά σίγουρα δεν θα γινόταν ποτέ αυτός ο κακός χαμός του 1999 που έκανε κάποιους να ουρλιάξουν «η καλύτερη ταινία που είδα ποτέ»!

Κι όμως, αυτό το twist στην πλοκή της ήταν τόσο σοκαριστικό τότε, που μας είχε αφήσει όλους με το στόμα ανοιχτό. Θέλαμε να τη δούμε ακόμα μια φορά κολλητά για να εμπεδώσουμε όλο αυτό που μόλις είχε περάσει μπροστά από τα μάτια μας. Για αυτό, ακόμα και σήμερα, αν κάποιος ρωτήσει «ποια είναι η καλύτερη ταινία τουM. Night Shyalaman;», η απάντηση είναι δεδομένη.

The Blair Witch Project

Ας συμφωνήσουμε σε κάτι: δεν μιλάμε για μια καλή ταινία. Η αλήθεια είναι πως ούτε το 1999 που κυκλοφόρησε με είχε ενθουσιάσει. Όμως μιλάμε για ένα φιλμ που συζητούσαμε με τις ώρες τότε, καθώς είχε το πιο έξυπνο μάρκετινγκ ever: κανείς δεν μας ήξερε αν είναι ή όχι αληθινή ιστορία.

Ο τρόπος που «πούλησαν» το φιλμ είχε αποτέλεσμα να κόψει εισιτήρια αξίας 250 εκ. δολαρίων. Ενώ η σκηνοθεσία της, δημιούργησε μια νέα σχολή στην κατηγορία «ταινίες τρόμου». Δεν το λες και λίγο για ένα πείραμα που κόστισε πάνω – κάτω 400.000 δολάρια.

Star Wars Episode I: The Phantom Menace

Προσωπικά μου κολλήματα αυτά, μην ασχολείστε. Το «Star Wars Episode I» μπαίνει σε αυτό το αρθρο για τρεις λόγους: 1. Έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε, 2. Είναι μεγάλος φαν του κινηματογραφικού κόσμου του Star Wars και 3. Επειδή θεωρώ τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ ως τον καλύτερο Όμπι-Ουάν Κενόμπι.

Με μαύρη καρδιά το γράφω αυτό: περίμενα πολλά περισσότερα από το άνοιγμα της δεύτερης τριλογίας του Star Wars. ¨Ηταν αυτή αναμονή αλλά και το πάθος για τα τρία πρώτα φιλμ, που οι περισσότεροι fans ένιωσαν μια απογοήτευση να περνάει την ψυχή τους. Βέβαια, δεν είχαμε δει ακόμα την τρίτη τριλογία.

 

Διαβάστε ακόμα: «Μία Μέρα» – Μια φιλία που μοιάζει με έρωτα

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top