Brazilian architect Oscar Niemeyer in Le Havre, France, on February 17, 1977.

Ο εξαιρετικά παραγωγικός Oscar Niemeyer στη Χάβρη της Γαλλίας τπ 1977: 600 έργα σε 70 χρόνια καριέρας. Εκ των οποίων, ακόμα και σήμερα, 20 είναι εργοτάξια. (Ρhoto credit: http://www.abc.net.au/)

Η ορθή γωνία δεν τον έλκυε, ούτε η ευθεία γραμμή, «σκληρή, άκαμπτη, μια επινόηση του ανθρώπου», όπως έλεγε. Σημείο αντιδικίας με τον Le Corbusier, με τον οποίο είχε δουλέψει σε νεαρή ηλικία και του οποίου αναγνώριζε την επίδραση πάνω του. Και τούμπαλιν, υπογράμμιζε.

Ο Oscar Niemeyer ξεχώρισε εξαιτίας της ελευθερίας των μορφών του, σχεδιασμένων με μονοκονδυλιές. Ήταν εραστής της καμπύλης, «ελεύθερης και αισθησιακής», της καμπύλης που συναντούσε στα βουνά της Βραζιλίας, στα ποτάμια της, τις ακτές της και «στα κορμιά των γυναικών της».

Niemeyer, qui était communiste, a aussi dessiné le siège du PCF à Paris (1965), place du Colonel Fabien. Agences

Η έδρα του γαλλικού Κομουνιστικού Κόμματος, στην πλατεία Colonel Fabien στο Παρίσι, 1965. (photo credit:http://www.francetvinfo.fr/)

Από αστική οικογένεια, το πλήρες όνομά του ήταν Oscar Ribeiro de Almeida de Niemeyer Soares. Τα “Ribeiro” και “Soares” είναι πορτογαλικής προέλευσης. Το “Almeida” είναι αραβικό και το “Niemeyer” γερμανικό. Πίστευε πως έτρεχε ακόμα λίγο μαύρο και λίγο ινδιάνικο αίμα στις φλέβες του.

Ισχυριζόταν, με κείνη την απαράμιλλη γοητεία του, ότι η γερμανική καταγωγή του δεν είχε καμιά επίδραση στο χαρακτήρα του. Εκτός ίσως σε επίπεδο αποτελεσματικότητας: 600 έργα σε 70 χρόνια καριέρας. Εκ των οποίων, ακόμα και σήμερα, 20 είναι εργοτάξια.

01-Cathedral-of-Brasília

O καθεδρικός ναός τη Brasilia, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. (Photo credit: http://thesuperslice.com/)

Στον Υπουργό Αμύνης που τον ρωτά αν αυτό που θα αναλάβει θα είναι μοντέρνο ή κλασικό, ο φίλος μας απαντά «Σε περίπτωση πολέμου, θα θέλατε όπλα μοντέρνα ή κλασικά;»
La France, qui l'a accueilli pendant ses années d'exil alors qu'il fuyait la dictature militaire au Brésil, compte près d'une vingtaine de ses bâtiments dont le Volcan, maison culturelle du Havre. Agences

Το “Volcan” (Ηφαίστειο), το Πολιτιστικό Κέντρο της Χάβρης. Ο “Κύριος Όσκαρ” υλοποίησε 20 από τα κτίριά του στη Γαλλία. (Ρhoto credit: http://www.francetvinfo.fr/)

Αποτελεσματικότητα που ανέδειξε αυτόν το θαυμαστό μουσικό του οπλισμένου σκυροδέματος σε θεμελιωτή το 1960 -μαζί με τον μέγα Lucio Costa και τον Roberto Burle Marx- της Brasilia, της νέας πρωτεύουσας στη θέση της γενέτειράς του, του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Τη μέρα που ο Le Corbusier είπε στον Niemeyer ότι «η αρχιτεκτονική είναι επινόηση», ο Βραζιλιάνος έκανε τη ρήση του πυξίδα. Ταυτόχρονα, θεωρούσε την αρχιτεκτονική του φίλου του θλιβερά λετουργική. Ήθελε μια αρχιτεκτονική πιο ελεύθερη, πιο ανάλαφρη, που να διαθέτει τη χάρη των παλιών αποικιακών εκκλησιών. Έτσι έγινε σύμβολο ενός νέου μοντερνισμού, ιδεολογικοποιημένου. Έγινε μύθος.

L'architecte brésilien a participé notamment à la conception du siège des Nations unies (1952), à New York (Etats-Unis). Agences

Η έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, 1952. (Ρhoto credit: http://www.francetvinfo.fr/)

Διαβάστε ακόμα: Η γκαλερί έργων τέχνης στο Μουσείο KISTEFOS της Δανίας.

epa03497955 (FILE) A man works on the facade of the Claudio Santoro National Theater, designed by Brazilian architect Oscar Niemeyer in downtown Brasilia, Brazil, 11 January 2010. The renovation of the art center started for Brasilia's 50th anniversary celebrations on 21 April 2010. Niemeyer died on 05 December 2012, 104 years old, at a hospital in Rio de Janeiro, hospital sources confirmed. The famous architect remained at the hospital since early November due to kidney failure. EPA/FERNANDO BIZERRA JR *** Local Caption *** 01985993

Η πρόσοψη του Εθνικού Θεάτρου “Claudio Santoro” στην Brasilia ανακαινίστηκε το 2010, για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυσή της. (Ρhoto credit: http://www.rts.ch/)

Η Brasilia, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστιστικής κληρονομιάς από το 1987, δημιουργήθηκε εκ του μηδενός, στη γεωγραφική καρδιά της χώρας, το Planalto Central. Τη «χαρά» τού την έδωσε ο μέλλον Πρόεδρος Juscelino Kubitschek. Ήταν το 1940. Στον Υπουργό Αμύνης που τον ρωτά αν αυτό που θα αναλάβει θα είναι μοντέρνο ή κλασικό, ο φίλος μας απαντά «Σε περίπτωση πολέμου, θα θέλατε όπλα μοντέρνα ή κλασικά;»

Το πραξικόπημα του 1964, ξαποστέλνει τον Niemeyer στη Γαλλία. Είναι καλοδεχούμενος τόσο από τον Malraux όσο κι απ’ τον de Gaulle. Μια σειρά εμβληματικά κτίρια ακολουθούν. Για την έδρα του κομμουνιστικού κόμματος π.χ. ο Ζορζ Πομπιντού σχολιάζει: «Το μόνο καλό πράγμα που έκαναν οι κομμουνιστές». Ήταν το 1965. Από τα πιο διάσημα κτίσματά του, η Γραμματεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Το Pritzker, το αντίστοιχο Νόμπελ Αρχιτεκτονικής, του απονεμήθηκε το 1988.

Il a dessiné le musée d'art contemporain de Niteroi (1996), près de Rio (Brésil), célèbre pour sa forme de soucoupe volante. Agences

To Moυσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Niteroi (1996), κοντά στο Ρίο, διάσημο για το σχήμα του που φέρνει σε ιπτάμενο δίσκο. (Photo credit: http://www.francetvinfo.fr/)

«Δύο κομμουνιστές έχουν απομείνει στον κόσμο, ο Όσκαρ και εγώ», δήλωνε ο Φιντέλ Κάστρο το 1995.

Ο γοητευτικός αυτός άνθρωπος, με την τεράστια προσωπικότητα και την αστείρευτη ζωτικότητα, απολάμβανε στη χώρα του το status του σταρ, παρόμοιο με κείνο ενός ποδοσφαιριστή ή ενός τραγουδιστή. Πράγμα αδιανόητο για αρχιτέκτονα.

scar Ribeiro de Almeida de Niemeyer Soares a participé à la réalisation de plus de 600 bâtiments en soixante-dix ans de carrière, dont le Centre culturel d'Aviles, dans le nord de l'Espagne. Agences

To Πολιτιστικό Κέντρο της Aviles στη βόρεια Ισπανία. (Photo credit: http://www.francetvinfo.fr/)

Αλλά δεν ήταν μόνο αρχιτέκτονας. Με το αριστοκρατικό του κεφάλι με το αχανές μέτωπο και τα μάτια από πυρακτωμένο κάρβουνο, απέκτησε το όνομα ενός δίκαιου ανθρώπου, γνωστού για την αφιλοκέρδεια και την αδιαπραγμάτευτη πίστη του στο ιδανικό της κοινωνικής δικαιοσύνης. «Δύο κομμουνιστές έχουν απομείνει στον κόσμο, ο Όσκαρ και εγώ», δήλωνε ο Φιντέλ Κάστρο το 1995.

Το 1928, ο Niemeyer παντρεύεται την Annita Bildo, με την οποία απέκτησε ένα κοριτσάκι. Η σχέση τους θα διαρκέσει 76 χρόνια. Στα 98 του, παντρεύεται την 60χρονη γραμματέα του. Στο ατελιέ του στην Κοπακαμπάνα, μια φράση δεσπόζει στον τοίχο, μαζί μ’ ένα χέρι που κρατάει ένα λουλούδι: «Por um mundo melhor». Για έναν καλύτερο κόσμο.

FILE - This Aug 14, 2007 file photo, shows a view of the Brazil's National Congress, designed by Brazilian architect Oscar Niemeyer and inaugurated in 1960, in Brasilia, Brazil. According to a hospital spokeswoman on Wednesday, Dec. 5, 2012, famed Brazilian architect Oscar Niemeyer has died at age 104. (AP Photo/Eraldo Peres, File)

Το κτίριο του Εθνικού Κονγκρέσσου στη Brasilia εγκαινιάστηκε το 1969 και είναι από τα πιο γνωστά έργα του. (Ρhoto credit: http://www.rts.ch/)

Διαβάστε ακόμα: Η γκαλερί έργων τέχνης στο Μουσείο KISTEFOS της Δανίας.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top