BL3A0031

«Όταν άρχισα να ασχολούμαι με την Jazz αποφάσισα πως ήθελα να κάνω focus στη μουσική και κατά αυτόν τον τρόπο η μουσική πήρε την πιο σημαντική θέση στη ζωή μου». (Φωτό: Adrien H. Tillmann)

Είναι από αυτούς τους ανθρώπους που σε εντυπωσιάζουν με το… Καλημέρα. Τόσο με τη μουσική τους, όσο και με το πλούσιο βιογραφικό τους.

Ο Πέτρος Κλαμπάνης γεννήθηκε στη Ζάκυνθο, ξεκίνησε σπουδές στο Πολυτεχνείο, τις οποίος και άφησε για το τμήμα μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αργότερα φοίτησε στο Conservatorium van Amsterdam στην Ολλανδία, ενώ έχει εμφανιστεί στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές του κόσμου και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της τζαζ σκηνής.

Την Πέμπτη 14 Ιουλίου, θα έχουμε την ευκαιρία να τον παρακολουθήσουμε στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής, όπου θα μας μεταφέρει σε έναν κόσμο γεμάτο βραζιλιάνικη αύρα. Πριν από την εμφάνισή του, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μουσική;
Δεν θυμάμαι πότε ήταν η στιγμή που το αποφάσισα. Πάντα θυμάμαι πως η μουσική ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη ζωή μου. Θυμάμαι πως απολάμβανα πάρα πολύ την ακρόασή της από μικρή ηλικία. Ξεκίνησα παίζοντας πιάνο και ύστερα κιθάρα και μπάσο. Όταν άρχισα να ασχολούμαι με την Jazz, αποφάσισα πως ήθελα να κάνω focus στη μουσική και, κατά αυτόν τον τρόπο, η μουσική πήρε την πιο σημαντική θέση στη ζωή μου.

«Η τζαζ είναι μια μουσική που συμβολίζει την ελευθερία, για μένα. Είναι μια μουσική που συνδυάζει τη βαθιά γνώση κανόνων και ταυτόχρονα την απαλλαγή από αυτούς».
IMG_3974

«Ο τζαζ μουσικός πρέπει να ακούσει τους συμπαίχτες του και να σέβεται τις μουσικές δηλώσεις τους». (Φωτό: Spiros Katopodis)

Πόσο σημαντική είναι η μουσική στην καθημερινότητά σας;
Ακούω πάρα πολύ μουσική κατά τη διάρκεια της μέρας. Είτε μουσική που παίζω είτε μουσική από το κινητό μου (που έχει αντικαταστήσει το iPod μου) είτε μουσική που ακούω στο κεφάλι μου. Μου αρέσει να ανακαλύπτω καινούργια μουσική και είμαι πολύ ανοιχτός σε ό,τι αφορά το στυλ. Η Μουσική είναι “μία” (όπως έλεγαν στα ’90s) και μπορεί να εμπνεύσει ανεξάρτητα από το ιδίωμα.
Οπότε για να απαντήσω στην ερώτησή σας, η μουσική έχει πολύ σημαντική θέση στην καθημερινότητά μου.

Τι σημαίνει η τζαζ για εσάς;
Η τζαζ είναι μια μουσική που συμβολίζει την ελευθερία, για μένα. Είναι μια μουσική που συνδυάζει τη βαθιά γνώση των κανόνων και ταυτόχρονα την απαλλαγή από αυτούς. Ο τζαζ μουσικός πρέπει να ακούσει τους συμπαίχτες του και να σέβεται τις μουσικές δηλώσεις τους. Ταυτόχρονα, η ευαισθησία είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη μουσική αυτή, αλλά ταυτόχρονα και το νεύρο. Είναι μια πολύ πλούσια μουσική γλώσσα, όπως καταλαβαίνετε, με πολύ χώρο για πειραματισμό και στοιχεία από άλλες μουσικές κουλτούρες.

Έχετε εμφανιστεί σε πολλές γνωστές αίθουσες σε όλον τον κόσμο (Carnegie Hall, Lincoln Center, Kennedy Center). Ποια θεωρείτε την καλύτερή σας εμπειρία έως σήμερα και ποια τη χειρότερή σας;
Μία από τις καλύτερες εμπειρίες μου ήταν η παρουσίαση του δίσκου μου “Minor Dispute” στη Στέγη, το Δεκέμβριο του 2014. Ήταν μια πολύ φορτισμένη συναυλία, μιας και ουσιαστικά ήταν η πρώτη φορά που έφερα όλο μου το group από τη Νέα Υόρκη. Μόλις είχα τελειώσει μια πετυχημένη καμπάνια στο kickstarter τότε, για να χρηματοδοτήσω την παραγωγή του δίσκου, πράγμα που ήταν αρκετά απαιτητικό εγχείρημα και έκανε αυτήν τη συναυλία ακόμα πιο ιδιαίτερη.
Δεν έχω κάποια «official» χειρότερη συναυλία. Κακές θεωρώ τις συναυλίες που είτε το ακροατήριο είτε οι μουσικοί μπλοκάρουν με κάποιον τρόπο την ενέργεια της μουσικής.

BL3A0041

«Εμπνέομαι από την καθημερινότητά μου. Από μια ιστορία που θα ακούσω. Από έναν άνθρωπο που γνωρίζω, περισσότερο ή λιγότερο κοντινό». (Φωτογραφία: Adrien H. Tillmann)

Από πού αντλείτε έμπνευση για τις συνθέσεις σας;
Από την καθημερινότητά μου. Από μια ιστορία που θα ακούσω. Από έναν άνθρωπο που γνωρίζω, περισσότερο ή λιγότερο κοντινό. Από το παρελθόν μου και την παιδική μου ηλικία ή από το μέλλον, όπως το φαντάζομαι στο μυαλό μου. Πάντα έχω μια εξωμουσική ιδέα όταν συνθέτω. Συνήθως, η διαδικασία που ασυνείδητα μάλλον ακολουθώ, είναι πως κάπως μου προκύπτει μια μουσική ιδέα, την οποία αργότερα αντιστοιχίζω σε μια αξωμουσική ιδέα. Με αυτόν τον τρόπο χτίζω έναν μικρόκοσμο ή μια μουσική ιστορία.

Την Πέμπτη, θα εμφανιστείτε στον Κήπο του Μεγάρου Αθηνών με την παράσταση ΒΡΑΖίΛ. Τι να περιμένει ο κόσμος που θα βρεθεί εκεί;
Θα παρουσιάσω μια συλλογή από 12 αγαπημένα μου βραζιλιάνικα κομμάτια. Η μουσική από τη Βραζιλία έχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου και θεώρησα πως αυτό το καλοκαίρι ήταν καλή ευκαιρία να κάνω κάτι γι’ αυτό. Θέλω να μοιραστώ την αγάπη μου για το στυλ αυτό με το κοινό της Αθήνας. Στο Μέγαρο, θα εμφανιστεί ένα γκρουπ από εξαιρετικούς μουσικούς: η Κατερίνα Πολέμη και Μιράντα Βερουλη θα τραγουδήσουν, o Χρήστος Ραφαηλίδης παίζει βιμπράφωνο, ο Σπύρος Μάνεσης παίζει πιάνο, ο Άγγελος Πολυχρόνου παίζει κρουστά, ο Διονύσης Βερβιτσιώτης και η Μιγκέν Σελμάνι παίζουν βιολί, ο Παναγιώτης Αράπογλου παίζει βιόλα και ο Αλέξανδρος Μποτίνης παίζει τσέλο.

Είστε ένας από τους αναγνωρισμένους μουσικούς στο εξωτερικό. Πόσο δύσκολο ήταν να έρθει η επιτυχία;
Το να καταφέρει κάποιος να κάνει τη μουσική επάγγελμα δεν είναι εύκολο. Χρειάζονται πολλές θυσίες, δύναμη, αφοσίωση και σωστές επιλογές. Είναι μια καθημερινή μάχη με τον εαυτό σου και μια κοινωνία που έχει μια αυξανόμενα υλιστική τάση.

Ποιοι μουσικοί είναι τα πρότυπά σας και γιατί;
Οι μουσικοί που συνδυάζουν ένα προσωπικό μουσικό όραμα, γνώση και πολλή αγάπη για τη μουσική και τη συνοδεύουν με σκληρή δουλειά, χωρίς να κάνουν καλλιτεχνικές εκπτώσεις.

«Η ευτυχία είναι κάτι το οποίο αλλάζει μορφές, ανάλογα με την περίοδο της ζωής μου. Σίγουρα, όμως, τρία από τα συστατικά της είναι η αγάπη, τα ταξίδια και η μουσική».
petros_k

«Έχω κάνει πολλά λάθη. Αλλά πιστεύω πως είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας της προσωπικής μας αυτοβελτίωσης». (Φωτογραφία: Aline Fournier)

Τι είναι για εσάς «ευτυχία»;
Η ευτυχία είναι κάτι το οποίο αλλάζει μορφές, ανάλογα με την περίοδο της ζωής μου. Σίγουρα, όμως, τρία από τα συστατικά της είναι η αγάπη, τα ταξίδια και η μουσική.

Έχετε κάνει κάποιο λάθος για το οποίο έχετε μετανιώσει;
Πολλά. Θεωρώ πως τα λάθη μπορούν να είναι πολύ επωφελή, ανάλογα πως θα τα διαχειριστείς. Πιστεύω πως είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας της προσωπικής μας αυτοβελτίωσης.

Ποιο είναι το επόμενο επαγγελματικό βήμα σας;
Έχω στα «σκαριά» δύο νέα projects. Το ένα είναι ένα studio album και το άλλο έχει να κάνει με την ελληνική μουσική παράδοση και τη μουσική μου. Επίσης, δουλεύω στενά με το label του νέου album μου που θα λέγεται “Chroma”.

 

Διαβάστε ακόμα: Η Κατερίνα Σολδάτου κοιτάει τον κόσμο από ψηλά

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top