R

  Salome’s Dance, «Είναι ένα από τα αγαπημένα μου γλυπτά, με industrial punk αισθητική».

  Διαμελισμένες κούκλες, μάσκες οξυγονοκόλλησης, led φώτα και σωλήνες αλουμινίου. Αν αυτό ήταν το σκηνικό ενός φιλμ, τότε σίγουρα θα μιλάγαμε για μια ταινία τρόμου και θα περίμενες κάτι πολύ φρικτό να συμβεί, έχοντας στο backround τους ήχους από το soundtrack του «Ψυχώ». Όμως μην ανησυχείς, στο «Valley of the Dolls», τίποτα άσχημο δεν θα συμβεί. Αυτός είναι απλώς ο τίτλος της νέας έκθεσης του Demian, η οποία ανοίγει τις πόρτες της την Πέμπτη 19 Μαΐου στο χώρο Pop Up @ Thission Lofts (Πειραιώς 123, Κάτω Πετράλωνα).

  Λίγο πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης, είχαμε μια κουβέντα με τον Demian για τα έργα του, τις εμπνεύσεις του, για τα χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και την καθημερινότητά του.

  13233232_10153984015686620_1594138917_n

  Ο Demian την περίοδο που έφτιαχνε τα έργα της έκθεσης «Valle of the Dolls».

  Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Είσαι μηχανολόγος μηχανικός, όμως τα τελευταία χρόνια ασχολείσαι με το εικαστικό κομμάτι. Πώς έγινε αυτή η αλλαγή στην πορεία σου;
  Η οικονομική κρίση επηρέασε στο μέγιστο τον κλάδο μου, οπότε έμεινα άνεργος. Είχα μια έφεση από μικρός στις κατασκευές παντός τύπου και όταν, λόγω ανεργίας, απέκτησα, χωρίς να το θέλω, πολύ ελεύθερο χρόνο, τον αξιοποίησα δημιουργώντας.

  Πόσο δύσκολη ήταν η αλλαγή αυτή για σένα;
  Όσο δημιουργική και να ήταν, σίγουρα είχε και έχει δυσκολίες. Κατ’ αρχάς, έπρεπε να βρω υλικά για να φτιάξω αυτά που ήθελα ή περίπου αυτά που ήθελα. Η οικονομική δυσπραγία, αλλά και το σκεπτικό ότι τίποτα δεν πάει χαμένο, με έκανε να μαζεύω διάφορα υλικά από το δρόμο και, φυσικά, έγινα θαμώνας σε παζάρια, όπως και στο παζάρι στην Ιερά Οδό, όπου βρίσκει κάποιος ό,τι μπορεί να φανταστεί.

  Για μένα τέχνη είναι οτιδήποτε προσφέρει μια πνευματική και αισθητική ανάταση στα αδιέξοδα της ανθρώπινης φύσης.
  13115784_10153973794836620_1294057112_n

  Ouch my eye, «Νομίζω πως αποτελεί καλή παρέα για τα βράδια».

  Η έκθεση Valley of the Dolls είναι η δεύτερη ατομική της καριέρας σου. Από πού εμπνεύστηκες για τη δημιουργία της;
  Ο τίτλος είναι από το βιβλίο της Jacqueline Susann, «Valley of the Dolls», του 1966, αλλά και από ένα παλιό αγαπημένο μου κομμάτι heavy metal των Fates Warning. Ως θεματολογία και αισθητική προέκυψε από την πορεία της δουλειάς μου.

  Διαμελισμένες κούκλες, μάσκες οξυγονοκόλλησης, led φώτα και σωλήνες αλουμινίου. Γιατί τα γλυπτά σου βγάζουν μια τόσο τρομακτική όψη;
  Τρομακτική; Δεν θα το έλεγα, αλλά μπορεί. Νομίζω ότι μου αρέσει να σοκάρω με τα έργα μου.

  Τι ρόλο παίζουν άλλες μορφές τέχνης στις δημιουργίες σου;
  Η μουσική παίζει μέγιστο ρόλο. Εμπνέομαι ακούγοντας μουσική, κατασκευάζω και δημιουργώ ακούγοντας μουσική.

  Τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση και αστάθεια που επικρατεί στην Ελλάδα, βλέπουμε παράλληλα και μια καλλιτεχνική «έκρηξη». Πιστεύεις ότι η τέχνη αποτελεί διέξοδο από την κρίση;
  Δεν θα έλεγα ότι η τέχνη αποτελεί διέξοδο από την κρίση. Νομίζω ότι η τέχνη μπορεί και πρέπει να κριτικάρει τις καταστάσεις και τις αίτιες που προκάλεσαν την κρίση, αλλά δεν μπορεί πρακτικά να δώσει διέξοδο σ’ αυτή. Μόνο ψυχικά. Ρεαλιστικά αν το δούμε, οι πίνακες ζωγραφικής, τα γλυπτά, τα φωτιστικά δεν τρώγονται, αν καταλαβαίνεις τι εννοώ…

  13219716_10153973794126620_548096482_n

  One Day After, «Οι νέες γενιές ανθρώπων κάπως έτσι θα κυκλοφορούν στην καθημερινότητα τους».

  Τι σημαίνει για σένα η τέχνη;
  Για μένα, τέχνη είναι οτιδήποτε προσφέρει μια πνευματική και αισθητική ανάταση στα αδιέξοδα της ανθρώπινης φύσης. Επίσης, κατά τη γνώμη μου, εμπόριο και τέχνη δεν πάνε μαζί. Πιστεύω στη στρατευμένη τέχνη, στην κριτική θέαση των πραγμάτων, καθώς και στον κυνισμό.

  Ποιοι γνωστοί εικαστικοί πιστεύεις ότι έχουν επηρεάσει το στυλ σου;
  Σίγουρα ο H. R. Giger, του οποίου την αισθητική λατρεύω. Θα έλεγα ίσως ότι και ο σουρεαλισμός και ντανταϊσμός ως ρεύματα με έχουν επηρεάσει. Όπως φαίνεται από τα έργα μου, είμαι επηρεασμένος από ταινίες τρόμου και sci-fi.

  Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;
  Διαβάζω βιβλία, συναντάω φίλους, κάνω λίγες και εκλεκτές εξόδους, μου αρέσουν οι βόλτες στο λόφο του Στρέφη, και το καλοκαίρι ελεύθερο κάμπινγκ με την πρώτη ευκαιρία.

  Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος στην Αθήνα, για να «ξεφεύγεις»;
  Η ταράτσα μου.

   

  Διαβάστε ακόμα: Η Αλεξάνδρα Κεχαγιόγλου αποκαλύπτει τη δική της Ιθάκη στη βιτρίνα του οίκου Hermès

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top