Οι εκδόσεις Taschen παρουσιάζουν το βιβλίο «The Man Who Fell to Earth», το οποίο περιέχει μια σειρά από σπάνιες φωτογραφίες του David James από τα γυρίσματα της ομώνυμης ταινίας. (Φωτογραφίες: David James / Taschen)

Ήταν το 1976. Ο David Bowie δεν ήταν ένας νεαρός Λονδρέζος που έψαχνε τη θέση του στο καλλιτεχνικό στερέωμα, αλλά ένας διάσημος μουσικός που είχε δει την καριέρα του να εκτοξεύεται χάρη στο ταλέντο του και την εκκεντρική περσόνα του ως Ziggy Stardust.

Από την άλλη ο Nicolas Roeg ήταν ένας underground σκηνοθέτης, λάτρης των ντοκιμαντέρ, των ανεξάρτητων ταινιών και των rock stars. Και ο άνθρωπος που θα βρισκόταν πίσω από την κάμερα μιας ταινίας που έμελλε να θεωρείται σήμερα ένα καλτ αριστούργημα: του φιλμ The Man Who Fell to Earth.

Η αρχική ιδέα δεν ήθελε τον Bowie στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Roeg ονειρευόταν για αυτή την θέση τον συγγραφέα του Jurassic Park Michael Crichton. ο λόγος ήταν ένας: τα 206 εκατοστά ύψος του Crichton. «Εκείνη την περίοδο ο κόσμος όταν μιλούσε για εξωγήινους, σκεφτόταν μικρά πράσινα ανθρωπάκια που ερχόντουσαν στη Γη. Εγώ απλά σκέφτηκα, πώς θα ήταν αν ο εξωγήινος ήταν ψηλός, λεπτός, με ανθρώπινη μορφή» είχε δηλώσει ο Rogue το 2011 στο περιοδικό Time Out.

Ο Michael Fassbender έχει δηλώσει ότι μιμούνταν τον Bowie ώστε να αποδώσει όσο καλύτερα μπορούσε τον χαρακτήρα του David στην ταινία Prometheus.

Και τελικά βρήκε τη «μούσα» στο πρόσωπο του Bowie, με ύψος 1.78. Πώς συνέβη αυτό; Ένα χρόνο πριν βγει η ταινία, είχε κυκλοφορήσει στο BBC το ντοκιμαντέρ Cracked Actor του Alan Yentob, που ακολουθούσε τον Bowie στην παγκόσμια περιοδεία του. «Ο Yentob είχε γυρίσει με τέτοιο το ντοκιμαντέρ που ο Bowie φαινόταν λεπτός, εύθραυστος, έτοιμος να καταρρεύσει οποιαδήποτε στιγμή» λέει ο ιστορικός τέχνης Paul Duncan. Αυτό ήταν αρκετό για να του χαρίσει τον ρόλο.

Το φιλμ The Man Who Fell to Earth κυκλοφόρησε το 1976, με τον Bowie να υποδύεται έναν εξωγήινο που είχε κατέβει στη Γη για να βρει νερό για τον πλανήτη του, αλλά τελικά κόλλησε με τις γήινες συνήθειες – όπως τηλεόραση, σεξ, αλκοόλ. Η ταινία στην πρώτη της προβολή δεν κέρδισε κοινό και κριτικούς. Η εταιρία παραγωγής έκοψε μέχρι και 20 λεπτά για να το κάνει πιο προσιτό στον κόσμο, αλλά το αποτέλεσμα δεν άλλαξε.

Ο Bowie αρχικά δεν ήταν να πάρει τον ρόλο, καθώς ο Roeg ήθελε τον συγγραφέα του «Jurassic Park» Michael Crichton.

Έπρεπε να φτάσουμε στη δεκαετία του ’80, ώστε να μπει στην σφαίρα του καλτ η ταινία. Μέσα στα επόμενα χρόνια πολλοί μουσικοί εμπνεύστηκαν από το φιλμ για τα video clip των κομματιών τους, ενώ ο Michael Fassbender έχει δηλώσει ότι μιμούνταν τον Bowie ώστε να αποδώσει όσο καλύτερα μπορούσε τον χαρακτήρα του David στην ταινία Prometheus.

Και τώρα, έρχονται οι εκδόσεις Taschen να παρουσιάσουν το βιβλίο The Man Who Fell to Earth, το οποίο περιέχει μια σειρά από σπάνιες φωτογραφίες του David James από τα γυρίσματα της ταινίας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Σήμερα, η ταινία «The Man Who Fell to Earth» θεωρείται ένα καλτ διαμαντάκι.

 

Διαβάστε ακόμα: Σε μια tech εποχή το χαρτί γυρεύει την εκδίκησή του

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top