Βίνσεντ Παλέρμο και Τόνι Σοπράνο: Ο ήρωας της σειράς βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο αφεντικό της Μαφίας του Νιού Τζέρσι.

Καθώς συμπληρώθηκαν εικοσιπέντε χρόνια από τη μέρα που έκανε το ντεμπούτο της στην τηλεόραση η σειρά Sopranos στο HBO, ο Τόνι Σοπράνο ήρθε πάλι στο προσκήνιο. Όχι άδικα. Από τις 19 Ιανουαρίου του 1999, το τηλεοπτικό κοινό κόλλησε στην οθόνη παρακολουθώντας για έξι κύκλους, τις περιπέτειες ενός ευαίσθητου μαφιόζου που είχε κατάθλιψη και υπέφερε από κρίσεις πανικού.

Ο σεναριογράφος της σειράς, ο Ντέιβιντ Τσέιζ, βετεράνος στα τηλεοπτικά σενάρια –ήταν και δημιουργός των «Φάκελων Κρόφορντ» -έλεγε ότι γι’ αυτό ακριβώς οι παραγωγοί ήταν επιφυλακτικοί. «Μου έλεγαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τους φόνους, τις ληστείες, γενικά τις δραστηριότητες των μαφιόζων αλλά να καταφύγει ένας μαφιόζος σε ψυχίατρο, ήταν ακατανόητο και παρατραβηγμένο».

Η ψυχίατρος ήταν η καινοτόμος προσθήκη στην ιστορία. Κατά τον Τσέιζ, όλα τα υπόλοιπα ο Τόνι Σοπράνο, η συμμορία του, οι συγκρούσεις με τον θείο του, νονό της συμμορίας και το ξεκαθάρισμα των ανταγωνιστών ήταν εμπνευσμένα από διάφορες ταινίες από την κλασική τριλογία του «Νονού» δια χειρός Κόπολα μέχρι το αιματοβαμένο ντελίριο του «Σημαδεμένου» όπως το συνέλαβε ο φακός του Ντε Πάλμα.

Ο Τόνι Σοπράνο, στη σειρά ήταν ένας αφοσιωμένος οικογενειάρχης. Άλλο ένα κοινό στοιχείο με τον Βίνι Παλέρμο.

Παρόλα αυτά υπήρχαν πολλά ερωτήματα. Γιατί ο Τσέιζ επέλεξε ως πεδίο δράσης των Sopranos την περιοχή του Νιού Τζέρσι; Γιατί ο ήρωας του ζει ως αμερικανός μεσοαστός σε ένα ήσυχο προάστειο; Γιατί η συμμορία έχει ως άντρο της το πίσω δωμάτιο ενός στριπ κλαμπ; Την απάντηση την έδωσαν ψίθυροι από το FBI που διέδιδαν ότι οι Νεουορκέζοι μαφιόζοι συζητούσαν συχνά, στα τηλεφωνήματα που υπέκλεπτε, την πλοκή της σειράς. Αυτοί ήταν οι πρώτοι που αναγνώρισαν ότι η φιγούρα του Τόνι Σοπράνο έχει πολλές ομοιότητες με έναν αληθινό μαφιόζο, τον Βίνσεντ Παλέρμο ή Βίνι Όσιαν όπως τον φώναζαν.

Φυσικά ο Βίνι δεν ήταν ο μόνος που πληρούσε τις προυποθέσεις για να είναι ο αληθινός Τόνι Σοπράνο. Υπήρχε και ο Άντονι «Τόνι Μπόι» Μπαιάρντο που ήταν κι αυτός αφεντικό στο Νιούαρκ, παίρνοντας τη θέση του πατέρα του. Αυτός προκάλεσε σκάνδαλο στους κόλπους των wiseguys όταν μαθεύτηκε ότι πήγαινε σε ψυχοθεραπευτή. Από τότε οι υπόλοιποι μαφιόζοι έπαψαν να τον εμπιστεύονται.

Ακόμα, ένας άλλος υποψήφιος ήταν ο Σαμ ΝτεΚαλβακάντε αρχηγός της μαφίας στο Νιού Τζέρσι. Ο Σαμ, ο επονομαζόμενος και «Κόμης», ισχυριζόταν ότι οι πρόγονοι του στην Ιταλία ήταν ευγενείς. Ζούσε κι αυτός στα προάστεια και είχε μία τέτοια αριστοκρατική συμπεριφορά που οι γείτονες του σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν τη σύλληψη του, για πολλαπλές δολοφονίες.

O Βίνι δεν ήταν ο μόνος που πληρούσε τις προϋποθέσεις για να είναι ο αληθινός Τόνι Σοπράνο. Υπήρχε και ο Άντονι «Τόνι Μπόι» Μπαιάρντο, αφεντικό στο Νιούαρκ αλλά και ο Σαμ ΝτεΚαλβακάντε αρχηγός της μαφίας στο Νιού Τζέρσι.

Αριστερά, ο Βίνι πριν από κάποια χρόνια και δεξιά από την εποχή που δούλευε στην ψαραγορά.

Ο Βίνι Όσιαν από την ψαραγορά στο οργανωμένο έγκλημα

Ο επικρατέστερος όμως παραμένει ο Βίνσεντ Παλέρμο. Ο Βίνι Όσιαν, γεννημένος το 1944 στο Μπρούκλιν, πήρε το ονομα του επειδή από τα δεκαέξι του χρόνια δούλευε ως εργάτης στην Fulton Fish Market, την ψαραγορά στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης. Θα μπορούσε να παραμείνει στην ψαραγορά αν δεν ερωτευόταν την ανιψιά του Σαμ ΝτεΚαλβακάντε και δεν την παντρευόταν στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα. Ο «Κόμης» είδε κάτι διαφορετικό σε αυτον τον περίεργο ανηψιό του που προτιμούσε να δουλεύει στην ψαραγορά παρά να τριγυρνάει άσκοπα με τους υπόλοιπους μαφιόζους.

Ο Τζον Ντ’ Αμάτο ήταν το πρώτο θύμα του Παλέρμο.

Έτσι τον πήρε κάτω από την προστασία του. Του έδωσε να ελέγχει ένα στριπ κλαμπ το Wiggles στο Κουίνς, όπου οι άλλοι μαφιόζοι συγκεντρώνονταν στα πίσω δωμάτια. Τον σύστησε σε όλα τα μεγάλα κεφάλια της νεουορκέζικης μαφίας. Εκτίμησε το γεγονός ότι ο Βίνι κρατούσε χαμηλό προφίλ, δεν ήταν επιδεικτικός ούτε επαίρονταν για τα κατορθώματα του.

Έτσι όταν μπήκε φυλακή για 15 χρόνια, ο Βίνι τον διαδέχτηκε στην αρχηγία της συμμορίας του Νιού Τζέρσει. Πρώτα όμως διέταξε την δολοφονία του βασικού αντιπάλου του στο θρόνο, του Τζον Ντ΄Αμάτο. Ο Ντ’ Αμάτο είχε προσβάλλει τη μαφία επειδή η κοπέλα του κυκλοφορούσε τη φήμη οτί ψωνίζονταν στα γκέι μπαρ του Μανχάταν. Όταν η κατηγορία αποδείχτηκε η ποινή του ήταν θάνατος.

Η δημοσιογράφος Πατρίτσια Μαρτινέλι περιγράφει τον Παλέρμο ως έναν παραδοσιακό Ιταλό παράνομο που «ακολουθούσε την τακτική των παλιών αφεντικών της Μαφίας και προτιμούσε να δρα από το παρασκήνιο».

Για τον Τζέιμς Γκαντολφίνι, ο Τόνι Σοπράνο, βασισμένος ή όχι στον Βίνι Παλέρμο, ήταν ρόλος ζωής.

Γενικά όμως, ο Βίνι απέφευγε όσο μπορούσε τα αιματηρά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών με τις αντίπαλες συμμορίες. Προτιμούσε να λύνει τα ζητήματα που προέκυπταν με διάλογο και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Πρόσεχε τόσο τα μπλεξίματα με το νόμο, ώστε πριν τον συλλάβουν για την σχέση του με το οργανωμένο έγκλημα, το ποινικό του μητρώο περιελάβανε μόνο μία κλοπή ενός τελάρου με γαρίδες στη ψαραγορά.

Πέρα όμως από τις παράνομες δραστηριότητες του, ο Βίνι, όπως ο Τόνι Σοπράνο, ήταν ένας αφοσιωμένος οικογενειάρχης. Ζούσε στα προάστεια και δεν ανακάτευε τις επαγγελματικές του ενασχολήσεις με την οικογενειακή ζωή. Πήγαινε τις δύο κόρες του στους προσκόπους και τις συνόδευε σε παιδικές ταινίες στον κινηματογράφο.

Η δημοσιογράφος Πατρίτσια Μαρτινέλι που έγραψε το βιβλίο «True Crime: New Jersey- The State’s Most Notorious Criminal Cases» τον περιγράφει ως έναν παραδοσιακό Ιταλό παράνομο. «Ήταν ο μυστηριώδης αρχηγός που οι διωκτικές αρχές δεν μπορούσαν να εντοπίσουν. Ακολουθούσε την τακτική των παλιών αφεντικών της Μαφίας. Προτιμούσε να δρα από το παρασκήνιο».

Το 1989 ο Βίνι βρέθηκε μπροστά στον εισαγγελέα, και σε αντίθεση με τον Τόνι Σοπράνο, προτίμησε να γίνει πληροφοριοδότης του FBI.

To “πανόραμα” της Μαφίας του Νιου Τζέρσι την εποχή της δράσης του Παλέρμο.

Πληροφοριοδότης και αμετανόητος τυχοδιώκτης

Φυσικά δεν κατάφερε να μείνει στο απυρόβλητο όταν η αστυνομία αποφάσισε να καθαρίσει το Νιού Τζέρσι. Ο μαφιόζος που θα γινόταν ο πληροφοριοδότης γύρω από τις δραστηριότητες του Παλέρμο ήταν ο Ραλφ Γκαρίνο. Ο Γκαρίνο, ηθοποιός και μικροεγκληματίας διατηρούσε χαλαρές επαφές με τα μέλη της μαφίας του Νιου Τζέρσι. Ήταν όμως άνθρωπος με θάρρος και θράσσος και το 1998 οργάνωσε και κατάφερε να πραγματοποιήσει μία ληστεία ενάμιση εκατομμυρίου δολαρίων στο υποκατάστημα της Bank of America μέσα στους Δίδυμους Πύργους του Μανχάταν.

Ο Γκαρίνο συνελήφθη και αντιμετωπίζοντας ποινή φυλάκισης 20 χρόνων, δέχτηκε να γίνει ο άνθρωπος που θα παγίδευε τον Βίνι. Mε την συνδρομή του FBI, υπέκλεψε συνομιλίες του Βίνι που αποδείκνυαν τη συμμετοχή του σε φόνους και γενικά την εγκληματική του δραστηριότητα.

Όταν το 1989 ο Βίνι βρέθηκε μπροστά στον εισαγγελέα, σε αντίθεση με τον Τόνι Σοπράνο, προτίμησε να γίνει πληροφοριοδότης του FBI. Ομολόγησε την συμμετοχή του σε δύο δολοφονίες και κατέθεσε όσα ήξερε για κάποιες άλλες , ένα γεγονός που οδήγησε σε νέες συλλήψεις παλιών του συντρόφων στο έγκλημα.  Μετά από τις καταθέσεις, φυλακίστηκε για 2 χρόνια και μετά άλλαξε όνομα και μπήκε, μαζί με την οικογένεια του, στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Η ψυχίατρος ήταν η καινοτόμος προσθήκη στο σενάριο της σειράς.

Αλλά η ιστορία του δεν τελείωσε εκεί. Δέκα χρόνια μετά η εφημερίδα New York Daily News αποκάλυψε ότι κάποιος Τζέιμς Καμπέλα, για τον οποίον έκανε έρευνα η αστυνομία του Χιούστον είναι στην πραγματικότητα ο Βίνσεντ Παλέρμο. Ο Παλέρμο- Καμπέλα βρισκόταν στο Χιούστον και ήταν ιδιοκτήτης μίας έπαυλης με σιντριβάνια και αγάλματα στην αυλή. Ως Καμπέλα είχε στη κατοχή του δύο στριπ κλαμπ στην κακόφημη γειτονιά του Χιούστον, ένα πλυντήριο αυτοκινήτων και ένα μεξικάνικο εστιατόριο. Δεν ήταν πλέον ο σιωπηλός αρχηγός της Μαφίας αλλά ένας επηρμένος νταβατζής που εμπλέκονταν σε εμπόριο ναρκωτικών και μαστροπεία.

Μετά από την αποκάλυψη του ονόματος του ο Παλέρμο παράτησε τις επιχειρήσεις του που έτσι κι αλλιώς τις έκλεισε η αστυνομία, κήρυξε πτώχευση και πούλησε τη βίλα του. Σήμερα όπως λένε οι φήμες, ζει ακόμα και έχει συμπληρώσει τα ογδόντα του χρόνια. Και μάλλον θα αισθάνεται περήφανος που αποτέλεσε το πρότυπο για τον πιο διάσημο μαφιόζο της τηλεόρασης.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι σειρές που θα μας κολλήσουν στην οθόνη το 2024. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top