O ιταλός συγγραφέας Ρομπέρτο Σαβιάνο σημειώνει μια άλλη, κρυφή, πτυχή του πολέμου στην Ουκρανία (Φωτογραφία: Phil Toledano).

Υπάρχει σε εξέλιξη ένας εμφανής πόλεμος στα εδάφη της Ουκρανίας, αλλά υπάρχει και ένας αντίστοιχος υπόγειος που τα παγκόσμια ΜΜΕ και οι πολιτικοί αναλυτές ελάχιστα προσεγγίζουν. Κι όμως, κατά τον ναπολιτάνο συγγραφέα Ρομπέρτο Σαβιάνο αυτός ο πόλεμος του υποκόσμου που δρα στη Ρωσία και την Ουκρανία έχει σημαντικό μερίδιο στις εξελίξεις.

Ο συγγραφέας του best seller «Γόμμορα» που έκανε άνω κάτω την ιταλική Καμόρα και παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή, σημειώνει με άρθρο του στην Corriere della Sera ότι ο ρόλος της ρωσικής και ουκρανικής μαφίας δεν είναι αμελητέος.

Ο Σαβιάνο θεωρεί πως η μαφία της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν «αδελφική» σχέση.

Γράφει συγκεκριμένα ότι το 2016 είχε ρωτήσει τον σπουδαίο ρώσο σκακιστή Γκάρι Κασπάροφ για το ρόλο της ρωσικής μαφίας στις πολιτικές εξελίξεις κι εκείνος του είχε πει με εύγλωττο τρόπο: «Στα κεφαλαιώδη ζητήματα οι μαφιόζοι ενεργούν με εντολές της κορυφής». Οταν, δε, τον ρώτησε ποιον εννοούσε «κορυφή», ο Κασπάροφ του απάντησε ευθέως: «Προφανώς, τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο Σαβιάνο θεωρεί πως η μαφία της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν «αδελφική» σχέση με αποτέλεσμα: «Αυτό που κράτησε την Ουκρανία και τη Ρωσία μαζί για δεκαετίες ολόκληρες μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης είναι η μαφία».

Κατά τον ιταλό συγγραφέα, «η μαφία βρίσκεται πίσω από τον πόλεμο», ενώ «η γεωπολιτική διάσταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας είναι προκάλυμμα». Για τον Σαβιάνο οι δύο αυτονομηθείσες περιοχές των Ρώσων της Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, δεν είναι παρά «Δημοκρατίες της μαφίας», αφού «η μαφία πυροδότησε την εξέγερσή τους», ενώ επιπροσθέτως «κυβερνώνται από πληρεξουσίους της Μόσχας».

Ο Σαβιάνο δείχνει να γνωρίζει λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συμβαίνει στις εν λόγω περιοχές. Σημειώνει στο άρθρο του: «Οι ηγέτες της εξέγερσης έχουν όλοι τα παρατσούκλια που είχαν και στη μαφία: Μοτορόλα, Μπάτμαν, Σούτερ. Το να βλέπεις πώς συμπεριφέρονται οι φυλές της μαφίας σημαίνει ότι κατανοείς τον πόλεμο. Πάντα ήταν έτσι: και στο Αφγανιστάν και στη Γιουγκοσλαβία και στη Συρία και στο Κονγκό. Δείτε τις μαφίες και βγάλτε συμπέρασμα».

O Πούτιν φέρεται να ελέγχει και να ελέγχεται από τους μαφιόζους (Φωτογραφία: Twitter).

Επομένως, κατά τον Σαβιάνο δεν χωρούν αυταπάτες: για το οργανωμένο έγκλημα στην περιοχή υπάρχει άμεση συνεργασία της ρωσικής και της ουκρανικής μαφίας. Η σημαντικότερη μαφιόζικη οργάνωση της Ρωσίας,  η Solncevskaja bratva, διοικείται από έναν Ρώσο και από έναν Ουκρανό. Ο πρώτος λέγεται Σεργκέι Μιχαήλοφ ή Μίχας και ο δεύτερος Σεμιόν Μογκίλεβιτς ή Εγκέφαλος.

Η μαφία έχει ρίζες παντού, ακόμη και σε εταιρίες-κολοσσούς όπως οι RosUkrEnergo, Gazprom και Naftogaz.

Φυσικά, μιλάμε για έναν τζίρο που προκαλεί ίλιγγο. Ο Σαβιάνο γράφει: «Ενα δισ. δολάρια ετήσια κέρδη από εξαγωγή ηρωίνης στην Κίνα, 8 δισ. δολάρια. από τη μεσιτεία στην πώληση αφγανικής ηρωίνης, 620 εκατ. δολάρια από παράνομη υλοτομία προς εξαγωγή στην κινεζική κατασκευαστική αγορά.Τα κεφάλαια που συγκεντρώνουν οι μαφιόζοι επενδύονται σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ισραήλ. Μόνο το 2018 ξέπλυναν 50 εκατ. ευρώ στην κτηματαγορά της Ισπανίας και της Ελβετίας». Ωστόσο το μεγάλο κόλπο ήταν «η συμμαχία για το φυσικό αέριο».

Η μαφία έχει ρίζες παντού, ακόμη και σε εταιρίες-κολοσσούς όπως οι RosUkrEnergo, Gazprom και Naftogaz. Η πώληση και διακίνηση του αερίου στηρίχτηκε στον μαφιόζο Εγκέφαλο, στον Πούτιν και στον σύνδεσμό του με τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς (που έχασε την εξουσία το 2014), κάποιον Ντμίτρο Φιρτάς.

Ομως τα παρακλάδια προχωρούν κι άλλο. Ο Φιρτάς είναι γνωστός για τη φιλία του «με ανθρώπους του Τραμπ και με τους δικηγόρους του Τραμπ». Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται πως «χωρίς τον Εγκέφαλο δεν μπορούσε τίποτε να κινηθεί στην Ουκρανία», ενώ ταυτόχρονα, «η Ουκρανία αντιμετωπιζόταν σαν αποικία από την οποία έβγαζαν μεγάλα κέρδη χωρίς να πληρώνουν φόρους. Τα λεφτά πήγαιναν σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους».

Τα πάντα λειτουργούσαν «ρολόι» έως τη στιγμή που προέκυψε η πτώση του Γιανουκόβιτς. Σημειώνει ο Σαβιάνο: «Η επανάσταση στην πλατεία Μαϊντάν, το 2014, αυτή η απροσδόκητη εξέγερση του ουκρανικού λαού, έσπασε τη συμφωνία της μαφίας».

Αυτή τη στιγμή η Κριμαία είναι το Χρυσόμαλλο δέρας, καθώς σύμφωνα με τον ιταλό συγγραφέα η συγκεκριμένη πόλη είναι το κέντρο του λαθρεμπορίου. «Εκεί διακινούνται ναρκωτικά, λαθραία βενζίνη, παρανόμως εξορυχθείς άνθρακας, χρυσός, όλα φορτωμένα σε πλοία έτοιμα να αποπλεύσουν».

Για τον Σαβιάνο δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: «Ο Πούτιν χρησιμοποιεί και χρησιμοποιείται από εγκληματικές οργανώσεις, τις οποίες και φοβάται». Υπό τον κίνδυνο αυτές να γίνουν περισσότερο ανεξάρτητες από όσο πρέπει, «παρεμβαίνει μόνο όταν οι μαφιόζοι δημιουργούν προβλήματα – για να διατηρήσει τον έλεγχο, ο Πούτιν πρέπει από καιρού εις καιρόν να κόβει μερικά κεφάλια και να τιμωρεί». Αυτό ακριβώς που πράττει τώρα.

 

Διαβάστε ακόμα: Γιουβάλ Νόα Χαράρι. «Να γιατί ο Πούτιν έχασε ήδη τον πόλεμο»

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top