Ο Βέλγος bartender του BelRoy’s Bijou, Joeri Visser, επί τω έργω. Ήταν εκείνος ο τελικός νικητής.

Το κλασικό δεν αλλάζει αλλά εξελίσσεται, και σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε το martini, το παραπάνω ισχύει. Παρά τις φήμες που κυκλοφορούν, το τέλειο martini δεν υπάρχει. Μπορούμε μονάχα να προσπαθούμε να το προσεγγίσουμε και ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του elit Master είναι ένας θεσμός ο οποίος ωθεί τις τάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος το ραντεβού δόθηκε γύρω από την εντυπωσιακή γλυπτή μπάρα του Delta, του εστιατορίου (στο ΚΠΙΣΝ) με τα δύο αστέρια Michelin, που κοσμεί την ελληνική γαστρονομία. 25 διαγωνιζόμενοι bartenders από 16 διαφορετικές χώρες κλήθηκαν να αποδείξουν την αξία τους, αλλά και προσπαθήσουν να μεταγγίσουν σε ένα ποτήρι το όραμά τους για το martini -και άλλα κοκτέιλ με βότκα- του μέλλοντος.

Ο εκδότης του Andro και μέλος της κριτικής επιτροπής, Κίμων Φραγκάκης.

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού είχε και μία αίσθηση συστάσεων. Από τη μία πλευρά η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους Ago Perrone από το The Connaught Bar, Sandrae Lawrence από το The Cocktail Lovers, Iain McPherson από το Panda & Sons, Ανδρέα Ματθίδη Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Οινοχόων, Wine & Spirit Education Development Consultant της Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ, Jack Sotti Global Brand Ambassador της elit vodka και φυσικά τον δικό μας, τον εκδότη του Andro, Κίμωνα Φραγκάκη.

Oι διαγωνιζόμενοι αρχικά παρουσίασαν το “εθνικό” τους cocktail, το cocktail δηλαδή με το οποίο κατέκτησαν την πρωτιά στους διαγωνισμούς elit Master σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Δυο από τα μέλη της επιτροπής: Ο Ανδρέας Ματθίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινοχόων και Wine & Spirit Education Development Consultant της Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ, με τον Ago Perrone από το The Connaught Bar.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονταν οι διαγωνιζόμενοι οι οποίοι αρχικά παρουσίασαν το “εθνικό” τους cocktail, εννοώντας το cocktail με το οποίο κατέκτησαν την πρωτιά στους διαγωνισμούς elit Master σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Και μετά τις απαραίτητες συστάσεις, ήρθε η ώρα του “κυρίως πιάτου”, της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, που είχε και άλλα cocktail εκτός από martinis.

H μπάρα του Delta δεν είναι μόνο όμορφη, είναι εκτενής και φιλόξενη. Έτσι, ο διαγωνισμός χωρίστηκε σε τρία working stations με δύο κριτές σε κάθε ένα από αυτά. Το συγκεκριμένο στήσιμο έφερε ακόμα πιο κοντά διαγωνιζόμενους και κριτές, επιτρέποντας και στις δύο πλευρές να αναδείξουν και να αξιολογήσουν αντίστοιχα πολλά περισσότερα από τη γεύση του martini.

Παρά τη συνθετότητα των παρασκευών, όλοι ανεξαιρέτως οι διαγωνιζόμενοι -δείγμα επαγγελματισμού- σεβάστηκαν τον προκαθορισμένο χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους.

Η αισθητική ενός cocktail ξεκινάει από την εμφάνιση, προχωράει στο άρωμα και η γεύση δεν είναι ο τερματικός σταθμός. Η συνταγή και η εκτέλεση ενός cocktail είναι πρώτα από όλα η αφήγηση μιας ιστορίας με αρχή, μέση και τέλος και οι κριτές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να δουν αυτό το storytelling. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, παρά τη συνθετότητα των παρασκευών, όλοι ανεξαιρέτως οι διαγωνιζόμενοι -δείγμα επαγγελματισμού- σεβάστηκαν τον προκαθορισμένο χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους.

Φέτος δόθηκε μεγαλύτερη ελευθερία στους διαγωνιζόμενους και μια λευκή επιταγή προς την αξιοποίηση βιώσιμων υλικών.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού.

Τη σημασία που δίνει η elit Vodka στη βιωσιμότητα τη γνωρίσαμε την προηγούμενη χρονιά. Φέτος έγινε πλήρως κατανοητή η δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή τη φορά δόθηκε μεγαλύτερη ελευθερία στους διαγωνιζόμενους και μια λευκή επιταγή προς την αξιοποίηση βιώσιμων υλικών, μια επιταγή την οποία “εξαργύρωσαν” σχεδόν άπαντες οι διαγωνιζόμενοι.

Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι το καινό δαιμόνιο της βιωσιμότητας θα μπορούσε να παραγκωνίσει κατ’ ελάχιστο την αξιολόγηση του συνδυασμού των υλικών και της καινοτομίας στην πορεία προς την αναζήτηση του elit Master 2023. Οι διαγωνιζόμενοι είχαν την ευκαιρία να προετοιμάσουν από την προηγούμενη ημέρα τα υλικά τους σε ένα lab που στήθηκε για αυτόν τον λόγο σε μία κίνηση που φέρνει πιο κοντά τον διαγωνισμό στον κόσμο των bars.

Η elit Vodka θέλησε να παρατείνει για λίγο την αγωνία και τον ανακοινώσει όπως του άξιζε, σε ένα πάρτι στο κέντρο της πόλης λίγες ώρες αργότερα.

Η Kateryna Kyrychenko, Regional marketing lead SPI με τον Δημήτρη Ανδρέου, Group Brand Manager, Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ.

Η διαδικασία ήταν πολύωρη, άλλα όχι εξαντλητική. Το πλήθος των κριτηρίων στην αξιολόγηση ελαχιστοποίησε τον υποκειμενικό παράγοντα στην κρίση των κριτών και απελευθέρωσε τους κρινόμενους. Και τελικά ποιος κέρδισε από αυτή τη διαδικασία; Σίγουρα κερδίσαμε όλοι εμείς οι οποίοι θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μερικά martinis και άλλα κοκτέιλ τα οποία θα πλησιάζουν λίγο ακόμα την τελειότητα.

Αναφορικά με τον νικητή; Αυτή τη φορά η elit Vodka θέλησε να παρατείνει για λίγο την αγωνία και τον ανακοινώσει όπως του άξιζε, σε ένα πάρτι στο κέντρο της πόλης λίγες ώρες αργότερα. Δείτε τους νικητές του διαγωνισμού και διαβάστε το ρεπορτάζ για το πάρτι που ακολούθησε τις απονομές, εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: O Άλεξ Φίνος είναι ο Έλληνας «elit™ Master 2023».

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top