Ο Δημήτρης Ανδρέου, Group Brand Manager, Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ (αριστερά) και ο Άλεξ Φίνος, νικητής των elit masters 2023.

Αυτή η εβδομάδα ξεκίνησε για εμάς βλέποντας την πρωτεύουσα από ψηλά. Πιο συγκεκριμένα, από τον 25ο όροφο του Πύργου Απόλλωνα στο ολοκαίνουργιο Deos. Βρεθήκαμε ανάμεσα σε δώδεκα κορυφαίους bartenders απ’ όλη την χώρα, που ήταν εκεί για να διεκδικήσουν τον τίτλο του Ελληνα elit™ Master 2023.

Με γνώμονα την αισθητική, την τεχνική παρασκευής, την ανάδειξη πλούσιων γεύσεων, την καινοτομία και φυσικά τη βιωσιμότητα, οι διαγωνιζόμενοι, παρουσίασαν τη φιλοσοφία πίσω από την έμπνευση του δικού τους, ιδανικού, elit™ Freeze Martini.

Με το φθινοπωρινό αεράκι να ταξιδεύει τα αρώματα των κοκτέιλ στο χώρο, όλοι αναζητούσαν να συνδέσουν τη μυρωδιά με τη γεύση. Ποιός δεν έχει πιεί Martini στη ζωή του; Αλλά και πόσοι, ακόμα και πουρίστες της κλασικής τζεημσμποντικής αναλογίας, δεν θα είχαν την περιέργεια να πειραματιστούν με νέες, δημιουργικές παραλλαγές;

Οι τρεις φιναλίστ του διαγωνισμού.

Αυτή τη δυνατότητα δίνει κάθε χρόνο η κορυφαία βότκα elit, προσκαλώντας ανήσυχους bartenders και mixologists να εμπνευστούν από την χαρακτηριστική, μεστή αλλά απαλή γεύση της, για να δημιουργήσουν σύγχρονα, ερεθιστικά martinis με πολλά και διαφορετικά υλικά.

Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τον Ανδρέα Ματθίδη, Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Οινοχόων, τον εκδότη του Andro.gr Κίμωνα Φραγκάκη, τη Γεωργία Γεωργακοπούλου, Head Bar Manager του The Clumsies, και τον Λάμπρο Λιόνα, Bar Manager του Deos.

Aπό αριστερά προς τα δεξιά: ο DJ Αλέξανδρος Χριστόπουλος, ο Δημήτρης Ανδρέου, Group Brand Manager, Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ  και ο Κίμων Φραγκάκης, εκδότης του Andro.gr

Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού οι διαγωνιζόμενοι, μέσα σε μισή ώρα έπρεπε να εμπνευστούν, να εκτελέσουν και να παρουσιάσουν τα κοκτέιλ τους με βάση το συστατικό που τους δόθηκε.

Στον πρώτο γύρο, οι 12 διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα δικό τους elit freeze κοκτέιλ, το οποίο θα ήταν και το εισιτήριο για τρεις από αυτούς για το δεύτερο γύρο.

Οι Ιορδάνης Τεχνίτης, Άλεξ Φίνος και Μιχάλης Γαμπιεράκης ήταν αυτοί που κατάφεραν να πείσουν την κριτική επιτροπή με τις δημιουργίες τους και να βρεθούν αντιμέτωποι με την πρόκληση του mystery box: ένα κουτί το οποίο έκρυβε το συστατικό που θα δρούσε ως καταλύτης στην επόμενη φάση.

Με την αποκάλυψη του υλικού -αποξηραμένα μανιτάρια λεντινούλα ελληνικής προέλευσης- ο χρόνος άρχισε να μέτρα αντίστροφα. Μέσα σε μισή ώρα, οι φιναλίστ έπρεπε να εμπνευστούν, να εκτελέσουν και να παρουσιάσουν τα κοκτέιλ τους στους κριτές.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Η Έλενα Χριστοπούλου, ο Δημήτρης Ανδρέου, Group Brand Manager, Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ, η Γαία Μερκούρη και ο Βασίλης Κολοτούρος, Brand Manager, Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ.

Και τα τρία κοκτέιλ που παρουσιάστηκαν είχαν ενδιαφέρον, ωστόσο το ένα παρότι πολύ δημιουργικό έχανε σε ισορροπία, και το άλλο παρότι άψογα επαγγελματικό, ανήκε περισσότερο στην κατηγορία των highball και όχι των Martini. Έτσι, αναδείχθηκε παμψηφεί η πιο ξεχωριστή δημιουργία, αυτή του Αλεξ Φίνου από τα Χανιά της Κρήτης και το μπαρ «Puerto». Ο Αλεξ δημιούργησε για τις ανάγκες του διαγωνισμού ένα ξεχωριστό cocktail με πηγή έμπνευσης την ίδια την elit vodka και τον τόπο καταγωγής του.

Στο «Pure», το cocktail που έδωσε στον Άλεξ Φίνο το εισιτήριο για το διεθνή τελικό, πρωταγωνιστεί η διαύγεια και η μοναδικότητα της ultra premium vodka elit.

Στο «Pure», το cocktail που έδωσε στον Άλεξ Φίνο το εισιτήριο για το διεθνή τελικό, πρωταγωνιστεί η διαύγεια και η μοναδικότητα της ultra premium vodka elit. Ανάμεσα στα συστατικά ήταν και ασύρτικο κρασί από την Σαντορίνη, από αμπέλια εκατοντάδων ετών που δεν έχουν προσβληθεί ποτέ από φυλλοξήρα. Η σπιρτάδα της Σαντορίνης, η μεταλλικότητα, το τραγανό στοιχείο αλλά και τα εσπεριδοειδή ταιριάζουν απόλυτα με τη τραγανή, φυτική και πικάντικη αίσθηση της elit.

Η κριτική επιτροπή: Ο Κίμων Φραγκάκης, εκδότης του Andro.gr, η Γεωργία Γεωργακοπούλου Head Bar Manager, The Clumsies, ο Ανδρέας Ματθίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινοχόων, Wine & Spirit Education Development Consultant της Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ και ο Λάμπρος Λιόνας, Bar Manager του Deos.

Στο «Pure», το cocktail που έδωσε στον Άλεξ Φίνο το εισιτήριο για το διεθνή τελικό, πρωταγωνιστεί η διαύγεια και η μοναδικότητα της ultra premium vodka.

Παράλληλα, το κρίταμο, ένα βότανο που πραγματικά το βρίσκει κανείς πάνω στη θάλασσα, γίνεται εμβάπτιση σε λικέρ lychee, περγαμόντο και passion fruit από την Κρήτη, συνθέτοντας τα bitters, ενώ φρέσκος αρακάς τουρσί, με την αλμύρα και την τραγανή γεύση του συνόδευε αυτό το martini, ως άλλη ελιά. Τέλος, ο νέος elit Master χρησιμοποίησε την τεχνική παρασκευής του stirring δημιουργώντας ένα παγωμένο, ισορροπημένο και φυσικά γευστικό αποτέλεσμα.

Μετά την ανακοίνωση του νικητή, παραμείναμε να χαζεύουμε την Αθήνα από ψηλά, συνοδεύοντας χαμόγελα και κουβέντες με elit vodka cocktails. Δεν ήταν λίγοι οι εκπρόσωποι των media, ηθοποιοί και διασημότητες που ανέβηκαν στον 25ο όροφο του “πύργου” της Πανόρμου εκείνο το βράδυ, για το στυλάτο πάρτι.

Aριστερά: η Άννα Πρέλεβιτς. Δεξιά: ο Γιώργος Παπαγεωργίου και η Κατερίνα Παπαγεωργιάδη Co-Founder, Dudette PR.

O Έλληνας «elit™ Master 2023» , θα συμμετάσχει στον Παγκόσμιο Τελικό που θα διεξαχθεί στην χώρα μας, το επερχόμενο Νοέμβριο, στο πλαίσιο του Athens Bar Show 2023. Και το Andro θα είναι εκεί.

 

Διαβάστε ακόμα: το βραβευμένο μουσείο του οίκου ΜΕΤΑΧΑ στη Σάμο είναι υπόδειγμα αισθητικής.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top