Eίναι συλλεκτικό, προέρχεται από αποστακτήρια «φαντάσματα». Είναι το Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Port Ellen.

Καθισμένος σε μια περιστρεφόμενη καρέκλα, ένας μυστηριώδης άντρας κοιτάζει επίμονα τον Νακάτα. Φοράει μακρύ κόκκινο παλτό, μαύρο γιλέκο, λευκό παντελόνι και ψηλές μαύρες μπότες.

Με μια κίνηση που έχει τα χαρακτηριστικά της νωχέλειας και λιγότερο της επιταγής προς τον εαυτό του, φέρνει στο στόμα του ένα χαμηλό ποτήρι με ουίσκι. Πίνει μια γουλιά, αναδεύει το αλκοόλ μέσα στο στόμα του κι όταν το καταπίνει, κοιτάζει ξανά τον Νακάτα και του συστήνεται. Το όνομά του είναι Johnnie Walker.

Είναι ένα παράξενος άνθρωπος ο Johnnie Walker – σκοτεινός. Θα μπορούσες να το πεις και γοητευτικά επικίνδυνο. Και μόνο το όνομά του δεν είναι τυχαίο. Κρύβει κάτι αρρενωπό, μια σκοτεινότητα που θέλεις να γνωρίσεις.

Ο Johnnie Walker μελετάει με εντατικό τρόπο τον Νακάτα και με φωνή που θυμίζει διαταγή και ελάχιστα προτροπή του λέει: «Πρέπει να κοιτάξετε! Αυτός είναι άλλος ένας από τους κανόνες μας. Κλείνοντας τα μάτια σας δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Τίποτα δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μόνο επειδή δεν μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει.

Στην πραγματικότητα, θα είναι ακόμη χειρότερα την επόμενη φορά που θα ανοίξετε τα μάτια σας. Αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε, κύριε Νακάτα Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά. Μόνο ένας δειλός κλείνει τα μάτια του. Κλείνοντας τα μάτια σας και βουλώντας τα αυτιά σας δεν θα σταματήσει ο χρόνος».

That’s the spirit. Όπως ακριβώς το γράφει ο Χαρούκι Μουρακάμι στο μυθιστόρημά του «Ο Κάφκα στην ακτή». Κλείνοντας τα μάτια, βουλώνοντας τα αυτιά, γκρεμίζοντας το κάστρο των αισθήσεων τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

 Ο Γουίνστον Τσέρτσιλ έλεγε: «Κύριοι, το νερό δεν είναι κατάλληλο για να το πίνει κανείς. Πρέπει να του προσθέσουμε ουίσκι».

Οι οσμές, οι γεύσεις, η τραχιά αίσθηση των πραγμάτων, η φαντασμαγορία των εικόνων, όλα αυτά που συγκροτούν τον περιβάλλον μας θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Ο κόσμος έχει τη δική του νομοτέλεια. Και ο Johnnie Walker επίσης.

Βέβαια, στο μυθιστόρημα κάνει διάφορα περίεργα – ορισμένα αρκούντως άσχημα, με συνέπεια να μπορεί να τοποθετηθεί ανέτως στη χορεία των villain ηρώων, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας έτσι κι αλλιώς.

Ποιο είναι το θέμα μας; Ο Οίκος Johnnie Walker ανακοίνωσε ένα νέο περιορισμένης έκδοσης blend, αυτό του Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Port Ellen. Πρόκειται για το δεύτερο Βlended Whisky που προέρχεται από τα σπάνια αποθέματα του Johnnie Walker Blue Label και συγκεκριμένα από αναντικατάστατα ουίσκι από αποστακτήρια «φαντάσματα».

Για την ιστορία, το αποστακτήριο «φάντασμα» του Port Ellen βρίσκεται στην άκρη του κόλπου Kilnaughton, υπό τη σκιά του επιβλητικού φάρου Carraig Fhada.

Ακούγεται creepy; Υπάρχουν συγγραφείς «φαντάσματα». Άνθρωποι που γράφουν εξ ονόματος άλλων. Υπάρχουν φαντασματικές φιγούρες που ξεπηδούν από το σελιλόιντ. Υπάρχουν πόλεις-φαντάσματα που κάποτε ήταν πυκνοκατοικημένες και πλέον έχουν χάσει κάθε ίχνος ζωής.

Σ’ αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με κάτι εντελώς διαφορετικό. Στην καρδιά αυτού του limited edition αποστάγματος συναντάμε το single malt Port Ellen, από το αποστακτήριο «φάντασμα» του Islay, το όποιο σταμάτησε να λειτουργεί το 1983 – γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο ακριβοθώρητα και περιζήτητα single malts σε όλο τον κόσμο.

Τι θα έλεγε, άραγε, επ’ αυτού ο Johnnie Walker του Μουρακάμι; Ενδεχόμενα το ίδιο που είχε πει κάποτε και ο Γουίνστον Τσέρτσιλ: «Κύριοι, το νερό δεν είναι κατάλληλο για να το πίνει κανείς. Για να γίνει ευχάριστο, πρέπει να του προσθέσουμε ουίσκι».

Για την ιστορία, το αποστακτήριο «φάντασμα» του Port Ellen βρίσκεται στην άκρη του κόλπου Kilnaughton, υπό τη σκιά του επιβλητικού φάρου Carraig Fhada και την αιθέρια λάμψη του Βόρειου Σέλας. Μπορεί οι άμβυκες του να έχουν σταματήσει να λειτουργούν εδώ και χρόνια, όμως τα πλοία που μετέφεραν στα αμπάρια τους πολύτιμο φορτίο από single malt whisky, συνεχίζουν να παραμένουν ζωντανά στη μνήμη των κατοίκων της περιοχής.

Η εικόνα είναι έκτυπη. Το καραβοφάναρο να αναβοσβήνει δίνοντας το στίγμα και τη θέση του. Η λευκότητα του τοπίου, insomnia-style, και στο βάθος της βουβής θάλασσας, ένα πλοίο να έρχεται μεταφέροντας ουίσκι.

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να μεταφερθούμε στο Βόρειο Σέλας. Το Johnnie Walker Blue Label Ghost and Rare Port Ellen θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα, στις 17 Δεκεμβρίου 2018 σε περιορισμένο αριθμό φιαλών και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα 310,00 € (700 ml με 43,8 % αλκοόλ κατ’ όγκο).

Κύριε Μουρακάμι, μπορώ να πάρω τη θέση του άμοιρου Νακάτα και να συνομιλήσω εγώ με τον Johnnie Walker; Στην καλύτερη, θα πιούμε τα ουίσκι μας σιγοτραγουδώντας ένα μπλουζ «φάντασμα».

 

Διαβάστε ακόμα: Τα σωστά κοκτέιλ έχουν έως 3 συστατικά.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top