Το γευστικό προφίλ του Louis XIII χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα και πολλαπλά επίπεδα απόλαυσης ενώ από την πρώτη κιόλας σταγόνα του, κατακλύζει όλες τις αισθήσεις.

Έτος 1874, στην περιοχή Κονιάκ στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας. Ο Paul Emile Rémy Marti, ο οποίος πριν από 33 χρόνια έχει αναλάβει το αποστακτήριο της οικογένειας, προχωράει σε μια τολμηρή κίνηση. Παρουσιάζει στο κοινό ένα ξεχωριστό blend, 100% από την περιοχή του Grande Champagne, που χρειάστηκε περισσότερο από έναν αιώνα για να «γεννηθεί»». Μάλιστα, το κυκλοφορεί σε ένα περίτεχνο μπουκάλι και αρχικά το ονομάζει «Grande Champagne Very Old – Age Unknow».

Έτος 2024, στην περιοχή της Καλλιθέας στα νότια προάστια. Στο βραβευμένο με δυο αστέρια Michelin, Delta Restaurant, στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος παρουσιάστηκε το μοναδικό cognac του οίκου Rémy Martin και το ξεχωριστό τελετουργικό του, σε μια ξεχωριστή εμπειρία γευστικής δοκιμής από τον Ανδρέα Ματθίδη Dip WSET, Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Οινοχόων και Σύμβουλο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης της Β. Σ. Καρούλιας.

Η γευστική δοκιμή έγινε στο βραβευμένο με δυο αστέρια Michelin, Delta Restaurant, στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Εδώ και δεκαετίας βέβαια, το cognac του οίκου Rémy Martin έχει πάρει την ονομασία Louis XIII, προς τιμήν του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΓ’, γνωστός και ως «Δίκαιος». Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η διαδικασία παραγωγής του – μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή, μαεστρία και το κάνει μοναδικό.

Το Louis XIII, πρόκειται για ένα ξεχωριστό blend με πάνω από 1.200 eaux-de-vie προερχόμενα 100% από την περιοχή του Grande Champagne – την πιο σημαντική, για την ποιότητα των αποσταγμάτων που προσφέρει, περιοχή του Cognac.

Ο Ανδρέας Ματθίδης καλεί τον εκδότη του Andro Κίμωνα Φραγκάκη να σπάσει τη σφραγίδα σε μια πολύτιμη φιάλη Louis XIII.

Μάλιστα, κάθε μπουκάλι αποτελεί επίτευγμα ζωής δυο και πλέον γενιών Cellar Masters, με την κάθε γενιά να επιλέγει από τα κελάρια τα παλαιότερα και πολυτιμότερα eaux-de-vie για το Louis XIII. Σήμερα, ο πέμπτος κατά σειρά Cellar Master, Baptiste Loiseau, διαλέγει τα καλύτερα eaux-de-vie, ως κληρονομιά στους διαδόχους του, του επόμενου αιώνα.

Αρχικά γοητεύει το χρώμα του, με τις ζεστές αποχρώσεις ξύλου, χαρακτηριστικό του eaux-de-vie που έχει ωριμάσει για πολλά χρόνια.

Το τελετουργικό της γεύσης

Το τελετουργικό της γευστικής δοκιμής είναι μια μοναδική διαδικασία, ωδή στην τέχνη του χρόνου. Το γευστικό προφίλ του Louis XIII χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα και πολλαπλά επίπεδα απόλαυσης ενώ από την πρώτη κιόλας σταγόνα του, κατακλύζει όλες τις αισθήσεις.

Αρχικά γοητεύει το χρώμα του, με τις ζεστές αποχρώσεις ξύλου, χαρακτηριστικό του eaux-de-vie που έχει ωριμάσει για πολλά χρόνια. Ενώ τα πλούσια αρώματα του, με τις νότες ξύλου, μεταξύ άλλων, μαρτυρούν τη μακροχρόνια παραμονή του στα δρύινα βαρέλια. Με κάθε γουλιά ανοίγεται και μια νέα παλέτα φρούτων και λουλουδιών – από μύρο, μέλι και αποξηραμένο τριαντάφυλλο, μέχρι δαμάσκηνο και σύκο.

Το τελετουργικό επιβάλλει το μοναδικό αυτό cognac να το απολαμβάνετε σε κρυστάλλινα ποτήρια.

Κάθε φιάλη LOUIS XIII είναι μοναδική.

Το μπουκάλι

Κάθε φιάλη LOUIS XIII είναι μοναδική. ‘Ένα απαράμιλλο έργο τέχνης από κρύσταλλο που απαιτεί τον τέλειο συγχρονισμό έντεκα διαφορετικών τεχνητών, που διαμορφώνουν το σχήμα της φιάλης και τοποθετούν με το χέρι τα εγχάρακτα διακοσμητικά από χρυσό 20 καρατίων, ενώ ακόμη το γυαλί έχει την κατάλληλη θερμοκρασία.

 

 

Διαβάστε ακόμα: Στο Οινόραμα ανακαλύψαμε τα διαμαντάκια που θα πίνουμε όλη τη χρονιά

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top