Ο διάφανος πύργος H1002 στο Κολωνάκι από το αρχιτεκτονικό γραφείο «314 architecture studio».

    Τα Α+ awards της ιστοσελίδας Architizer είναι ένας παγκόσμιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός κύρους, ο μεγαλύτερος στον κόσμο όπως ισχυρίζονται οι διοργανωτές του,  στον οποίον συμμετέχουν σε διάφορες κατηγορίες έργου χιλιάδες αρχιτέκτονες και αρχιτεκτονικές ομάδες και designers, interior και industrial, από πάνω από 100 χώρες στον κόσμο.

    «Τα βραβευμένα έργα καθώς και αυτά των finalist παρουσιάζονται σε ένα κοινό άνω των 400 εκατομμυρίων ατόμων παγκοσμίως» προσθέτει ο ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου A31 Πραξιτέλης Κονδύλης. Έχοντας να ανταγωνιστεί χιλιάδες αρχιτέκτονες με προτάσεις από μεγάλα γραφεία του εξωτερικού, το έργο «NONAGRIAM TWINS by A31» με τις θερινές κατοικίες στην Άνδρο, απέσπασε τις περισσότερες ψήφους και την πρωτιά.

    Το έργο «NONAGRIAM TWINS by A31» με τις θερινές κατοικίες στην Άνδρο, απέσπασε τις περισσότερες ψήφους και την πρωτιά.

    Ο διευθυντής του γραφείου 314 architecture studio Παύλος Χατζηαγγελίδης που κέρδισε επίσης το πρώτο βραβείο Α+, μας έκανε το εξής σχόλιο πάνω στον τρόπο λειτουργίας του διαγωνισμού: «Τα 5 έργα ανά κατηγορία τα οποία διακρίνονται μεταξύ των εκατοντάδων συμμετοχών  επιλέγονται  από την κριτική επιτροπή της οργάνωσης η οποία κάθε χρόνο είναι διαφορετική. Έτσι αμέσως κατά την ανακοίνωση των short listed απονέμονται τα βραβεία εκ των οποίων το ένα  “Jury winners “, το αποδίδει η κριτική επιτροπή σε ένα από τα πέντε έργα και το άλλο “Pop Winners” αποδίδεται μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας από όλο τον κόσμο η οποία διαρκεί μία εβδομάδα και η οποία αναδεικνύει το πιο δημοφιλές έργο».

    Σχολιάζοντας τη σύνθεση της κριτικής επιτροπής, ο Πραξιτέλης Κονδύλης μας εξήγησε «Οι συμμετοχές κρίνονται από μία διευρυμένη κριτική επιτροπή διεθνώς αναγνωρισμένων αρχιτεκτόνων, Καθηγητών Αρχιτεκτονικής και design σε Σχολές των Ηνωμένων Πολιτειών, διακεκριμένων επιστημόνων Τεχνολογιών αιχμής αλλά και επαγγελματιών από το χώρο του design και του Real Estate».

    Urban Soul Project: «Το ελληνικό design γενικότερα ανθίζει, κι αυτό το διαπιστώνει κανείς στις διεθνείς εκθέσεις, στις εκδόσεις αλλά φυσικά και στα βραβεία».

    Το κοινό με τη σειρά του ανέδειξε στην πρώτη θέση των ιδιωτικών κατοικιών τις δύο μονοκατοικίες στην περιοχή Παλαιόπολη της Άνδρου που ονομάστηκαν και Nonagriam Twins. Ενώ οι K-studio κέρδισαν την ψήφο του κοινού πάλι στην κατηγορία «hotel & resorts» με το ξενοδοχείο Δεξαμενές ένα έργο που στηρίχτηκε πάνω σε ένα κτίριο που σε μερικά χρόνια θα συμπληρώσει δύο αιώνες ιστορίας.

    Tα αδέλφια Καραμπατάκη που ηγούνται του k-studio, μας έκαναν το παρακάτω σχόλιο πάνω στο project. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που κερδίσαμε το βραβείο κοινού σε αυτήν την κατηγορία! Τα καλύτερα έρχονται. Πριν από δέκα χρόνια μας κάλεσε ένας άνθρωπος με όραμα προκειμένου να μετατρέψουμε ένα παλιό οινοποιείο στην παραθαλάσσια πόλη της Κουρούτας σε προορισμό φιλοξενίας. Ο Νίκος Καραφλός είναι ο επιχειρηματίας πίσω από το ξενοδοχείο Δεξαμενές και o ”σαμάνος” μας πίσω από αυτήν την περιπέτεια αναπτύσσοντας έναν προορισμό που αποθεώνει την ιστορία αυτού του μοναδικού μέρους».

    «Αυτή τη χρονιά βραβευθήκαμε με ένα πυργάκι 11 οροφών στο Κολωνάκι το οποίο συνδέεται  λειτουργικά με ένα υπό αποκατάσταση νεοκλασικό», αναφέρει στο Andro ο διευθυντής του «314 architecture studio », Παύλος Χατζηαγγελίδης.

    Aπό την άλλη, τo H1002 του γραφείου 314 architecture studio κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα σε πολύ ψηλότερα κτίρια από αυτό. O διευθυντής του γραφείου Παύλος Χατζηαγγελίδης, μας είπε: «Το γραφείο μας είχε ξανά διακριθεί στα βραβεία με ένα κατάστημα οπτικών στην Χαλκίδα το 2016. Αυτή τη χρονιά βραβευθήκαμε με ένα πυργάκι 11 οροφών στο Κολωνάκι το οποίο συνδέεται  λειτουργικά με ένα υπό αποκατάσταση νεοκλασικό. Φέτος λάβαμε το βραβείο  στην κατηγορία των μελετών ψηλών κτιρίων. Μάλιστα όλες οι υπόλοιπες συμμετοχές που έγιναν short listed ήταν ουρανοξύστες!»

    Οι Θεσσαλονικείς Urban Soul Project τερμάτισαν στην πρώτη πεντάδα με το «Transparent apartment».

    Τα βραβεία δείχνουν πως οι Έλληνες μπορούν να μεγαλουργήσουν στην εκπόνηση μελέτης και τον σχεδιασμό ενός κτιρίου.

    Ένας άλλος σημαντικός διακριθέντας στο διαγωνισμό είναι το γραφείο Urban Soul Project: «Αν και δεν αποσπάσαμε το βραβείο, η συμμετοχή και η διάκριση στους 5 finalists, είναι για μας πολύ σημαντική για το έργο μας» μας είπαν. Και συμπλήρωσαν κάνοντας ένα σχόλιο για την παγκοσμίου κλάσης πλέον, ελληνική αρχιτεκτονική. «Το ελληνικό design γενικότερα ανθίζει, κι αυτό το διαπιστώνει κανείς στις διεθνείς εκθέσεις, στις εκδόσεις αλλά φυσικά και στα βραβεία. Αν και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για βιομηχανία design, θεωρούμε ότι αναπτύσσεται ένα πολύ ενδιαφέρον σύγχρονο ελληνικό ιδίωμα το οποίο έχει τις ρίζες του στην ελληνική αρχιτεκτονική, στις παραδοσιακές τεχνικές, και στην εντοπιότητα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

    Το «Dexamenes Seaside Hotel» στην Κουρούτα Ηλείας από το k-studio.

    Με αναγνωρισμένα και βραβευμένα έργα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, τα ελληνικά γραφεία διαθέτουν ισχυρά πορτφόλιο τα οποία προσεγγίζουν πελάτες και projects και εκτός συνόρων. Το επίπεδο των ελληνικών αρχιτεκτονικών γραφείων είναι υψηλό, εξαιτίας της μεγάλης εξωστρέφειας των αρχιτεκτόνων που τα απαρτίζουν, της εκπαίδευσης σε ιδρύματα του εξωτερικού και της εργασίας πολλών αρχιτεκτόνων σε διεθνή γραφεία.

    Η ανάπτυξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια ο τομέας της φιλοξενίας στην Ελλάδα, η ταυτότητα και η θέση των μεγάλων ελληνικών πόλεων και resorts, οδηγούν και προκαλούν την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής δραστηριότητας καθώς οι χώροι αυτοί αποτελούν τον καλύτερο τρόπο παρουσίασης της εγχώριας παραγόμενης αρχιτεκτονικής». Αν απέδειξαν κάτι οι ελληνικές διακρίσεις στα βραβεία του ψηφιακού περιοδικού Architizer είναι ότι οι Έλληνες μπορούν να μεγαλουργούν και σε ένα τομέα παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, όπως η εκπόνηση μελέτης και ο σχεδιασμός ενός κτιρίου. Στην αρχιτεκτονική είμαστε αντάξιοι των αρχαίων προγόνων μας.

     

    Διαβάστε ακόμα: Πατρίκ Κομουά – «Είμαστε μόνο στην αρχή όσων θα υποστούμε από την επιδημία».

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top