Στην ιδιωτική κατοικία και το στούντιο του ζωγράφου Αλέκου Φασιανού στου Παπάγου που ανοίγει πρώτη φορά για το κοινό.

  Είχε και το δικό μου σπίτι, μέχρι που κάποια στιγμή εξαφανίστηκε παρασυρμένο από τον χρόνο και την αχρησία. Το ποδόμακτρο ήταν μια λεπτή μεταλλική πλάκα μπηγμένη με δύο κάθετα στοιχεία στο πεζοδρόμιο, δίπλα από τις εισόδους των σπιτιών. Χρησίμευε για να καθαρίζουν οι εισερχόμενοι τις σόλες των υποδημάτων τους από τις σκόνες και τις λάσπες των χωμάτινων δρόμων πριν ακόμα πατήσουν τα συνήθως μαρμάρινα σκαλοπάτια τις εισόδου. Ήταν άραγε ελληνική πατέντα; Δεν το γνωρίζω, αλλά να που επανεμφανίστηκε ως σήμα του Athens Design Forum, που εχθές εγκαινίασε για πρώτη φορά τις δράσεις του.

  Από την έκθεση του Omer Arbel στην Carwan Gallery.

  Το Athens Design Forum είναι ένας νέος και καινοτόμος θεσμός ο οποίος μόλις ξεκίνησε την παρουσία του με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ενώ επιπλέον δράσεις θα ακολουθήσουν σε όλη τη διάρκεια του έτους. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων καλύπτει και τους τέσσερεις πυλώνες που αποτελούν τα θεμέλια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού: εκθέσεις, σεμινάρια, εργαστήρια και αρχειακές μελέτες, ενώ στην παρούσα φάση έχει αποκεντρωμένο χαρακτήρα.

  Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων καλύπτει και τους τέσσερεις πυλώνες που αποτελούν τα θεμέλια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού: εκθέσεις, σεμινάρια, εργαστήρια και αρχειακές μελέτες.

  Το έργο Part of something των KN Group x Stamos Michael στον κήπο του Μουσείου Βορρέ, στην Παιανία.

  Έτσι στις επόμενες ημέρες οι ενδιαφερόμενοι θα μπορέσουν να επισκεφθούν την ιδιωτική κατοικία και το στούντιο του ζωγράφου Αλέκου Φασιανού στου Παπάγου, που ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό, το στούντιο του σχεδιαστή Κώστα Λαμπρίδη στην Νέα Ιωνία, την κατοικία του αρχιτέκτονα Διονύση Σοτοβίκη στην Κυψέλη, την έκθεση Units of Infrastructure στο Μοσχάτο, την έκθεση Volax των Objects of Common Interest στην  Carwan Gallery στον Πειραιά, την έκθεση Κεραμικών στο Μουσείο Μπενάκη, το εστιατόριο Delta Restaurant στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα, το έργο Part of something των KN Group x Stamos Michael με εγκατάσταση στον κήπο του Μουσείου Βορρέ στην Παιανία και έκθεση στην Αθήνα, και άλλα ακόμα που θα βρείτε στο αναλυτικό πρόγραμμα.

  Οι απαρχές του Athens Design Forum μπορούν να αναζητηθούν στην αρχή της πανδημίας,  όταν η Katerina Papanikolopoulos, επιμελήτρια Design & Τέχνης, ερευνήτρια και συγγραφέας, νοσταλγώντας τις καθημερινές ιδιαιτερότητες που προσφέρει και φιλοξενεί η Ελλάδα, μετακόμισε από το Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας στην Αθήνα, όπου βρίσκονται οι πατρικές της ρίζες. Έχοντας στέρεο υπόβαθρο στην αρχειακή έρευνα, θέλησε να δημιουργήσει μια πλατφόρμα αφιερωμένη στον τομέα του design μέσα από μια δυναμική και διεπιστημονική προσέγγιση, με σκοπό να δημιουργήσει μια βάση για τις αρχές του σχεδιασμού που πηγάζουν από την τοπική παράδοση και στη συνέχεια να τις συνδέσει με τους σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από το design.

  Το εστιατόριο Delta Restaurant στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα.

  Το Athens Design Forum πραγματοποιείται και με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, του Ιδρύματος Μπεχράκη και του Design Release. Η φιλοσοφία του συνοψίζεται στο αντικείμενο που επιλέχθηκε ως σήμα και παρουσιάσαμε στην αρχή του άρθρου: το κοινό αθηναϊκό ποδόμακτρο. Μια απλή αλλά χαρακτηριστική και αξιομνημόνευτη μορφή που συναντάται παντού στην πόλη και αποτυπώνει με εύληπτο τρόπο πώς το design εκδηλώνεται καθημερινά ακόμα και στους πιο ταπεινούς, μεταβατικούς χώρους.

  Στην κατοικία του αρχιτέκτονα Διονύση Σοτοβίκη στην Κυψέλη.

  //Το Athens Design Forum διαρκεί έως τις 7 Οκτωβρίου. 

   

  Διαβάστε ακόμα: Το μυστηριώδες αρχοντικό των Σπετσών ζει ξανά.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top