Πρότυπο σχεδιασμού του οικήματος είναι το επίμηκες ορθογώνιο αγροτόσπιτο που συναντάται παραδοσιακά στο νησί.

  Το γραφείο SOUTH architecture ολοκλήρωσε την κατοικία μιας τετραμελούς οικογένειας στην ύπαιθρο της πόλης της Χίου, ως μια γραμμική ακολουθία χώρων κάτω από μια ενιαία στέγη, έχοντας ως πρότυπο σχεδιασμού το επίμηκες ορθογώνιο αγροτόσπιτο που συναντάται παραδοσιακά στο νησί.

  Η μακριά πλευρά της κατοικίας βλέπει προς τη θάλασσα των Οινουσσών και την ακτογραμμή της Μικράς Ασίας.

  Στο Longhouse II οι αρχιτέκτονες μελέτησαν το πρότυπο του ορθογώνιου αγροτόσπιτου και τοποθέτησαν την κατοικία κάθετα στην κλίση του εδάφους, σε οικόπεδο μέσα σε τοπίο από ελιές και σχοίνους. Η μακριά πλευρά της κατοικίας βλέπει προς τη θάλασσα των Οινουσσών και την ακτογραμμή της Μικράς Ασίας.

  Οψη του ενιαίου εσωτερικού χώρου.

  Από την ένταξη του όγκου στις υπάρχουσες κλίσεις, προκύπτουν τρεις στάθμες, το ισόγειο, το πατάρι και η χαμηλότερη στάθμη. Η επικοινωνία των χώρων γίνεται με γραμμική κλίμακα που διατρέχει το οίκημα στη βορειοδυτική, μακριά πλευρά.

  Το οικόπεδο βρίσκεται μέσα σε τοπίο από ελιές και σχοίνους.

  Οι βοηθητικοί χώροι οργανώνονται μαζί στη δυσμενή πλευρά της κατοικίας και έτσι απελευθερώνουν τους κύριους χώρους.

  Το μεσαίο πλατύσκαλο διευρύνεται σχηματίζοντας την είσοδο, που αποτελεί διακριτό, στεγασμένο χώρο. Οι βοηθητικοί χώροι οργανώνονται μαζί στη δυσμενή πλευρά της κατοικίας και έτσι απελευθερώνουν τους κύριους χώρους, οι οποίοι αναπτύσσονται προς τη θέα.

  Ο υπαίθριος χώρος οργανώθηκε σε πλατώματα.

  Ο υπαίθριος χώρος οργανώθηκε σε πλατώματα. Ο δρόμος εισόδου αναπτύσσεται παράλληλα σε ένα τοιχείο αντιστήριξης, διατρυπά τον όγκο και επιτρέπει στο αυτοκίνητο να εισέλθει και να σταθμεύσει σε άμεση σχέση με τους κύριους χώρους.

  Χρησιμοποιήθηκαν τσιμεντοπλακάκια και φυσική δρυς στα δάπεδα και χυτό τσιμέντο στους πάγκους.

  Το Longhouse II κατασκευάστηκε με μεικτό σύστημα οπλισμένου σκυροδέματος στη βάση και μεταλλικής κατασκευής στην ανωδομή και τους προβόλους. Χρησιμοποιήθηκαν τσιμεντοπλακάκια και φυσική δρυς στα δάπεδα και χυτό τσιμέντο στους πάγκους.

  Η εσωτερική σκάλα είναι καθοριστικό σημείο του οικήματος.

  Οι ξερολιθιές αναδομήθηκαν και επεκτάθηκαν με τη χρήση ντόπιας πέτρας και επανάχρηση μελών από κατεδαφίσεις παλιών αγροτόσπιτων της περιοχής.

   

  Φωτογραφίες: ©Other Works, ©Erieta Attali
  ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

   

   

  Διαβάστε ακόμα: Apollon. Mια υπόσκαφη βίλα στη Λευκάδα, «ντυμένη» στο πράσινο.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top