Το ξενοδοχείο L’avventura βρίσκεται σε έναν πεζόδρομο πλάτους 2.5 μ., στην περιοχή του Ψυρρή, στο κέντρο της Αθήνας.

    Οι Α2_Architects σχεδίασαν το ξενοδοχείο L’avventura στη συνοικία του Ψυρρή, στη καρδιά της Αθήνας, χρησιμοποιώντας απλές χειρονομίες υλικά και χρώματα για να αποκαταστήσουν και να ανακαινίσουν, ριζικά, το υπάρχον κτήριο, αρχικής κατασκευής του 1979, και να το μετατρέψουν σε ένα ξεχωριστό, ζεστό και ευχάριστο χώρο φιλοξενίας.

    Το ξενοδοχείο L’avventura βρίσκεται σε έναν πεζόδρομο πλάτους 2.5 μ., στην περιοχή του Ψυρρή, στο κέντρο της Αθήνας. Το υφιστάμενο κτίριο, κατασκευής του 1979 αποτελείται από ισόγειο, 4 στάθμες  και δώμα, τα οποία λόγω του ιδιαίτερα στενού πλάτους της οδού Αυλητών, υποχωρούν από το όριο του πεζόδρομου και  αναπτύσσονται κλιμακωτά σε τρεις εσοχές.

    Η πρόκληση για τον ανασχεδιασμό του κτιρίου υπήρξε μεγάλη, καθώς στο ισόγειο λειτουργούσε ήδη ένας χώρος SPA-hammam.

    Η πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου αρχικά εστίασε στην αποκατάσταση της πρόσοψης και στην νέα διαμόρφωσή της.

    Η πρόκληση για τον ανασχεδιασμό του κτιρίου υπήρξε μεγάλη, καθώς στο ισόγειο λειτουργούσε ήδη ένας χώρος SPA-hammam, ενώ οι άνω στάθμες βρίσκονταν σε πλήρη εγκατάλειψη εδώ και χρόνια. Συγχρόνως η πρόσοψη του κτιρίου είχε τροποποιηθεί μέσα στα χρόνια από μεταγενέστερες προσθήκες και αλλαγές χρήσεων, και είχαν προστεθεί στοιχεία με έντονο διακοσμητικό χαρακτήρα που δεν ταίριαζαν με το ύφος του κτιρίου αλλά και με το ιστορικό κέντρο που γειτνιάζει.

    Η πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου αρχικά εστίασε στην αποκατάσταση της πρόσοψης και στην νέα διαμόρφωσή της λαμβάνοντας υπόψιν την αρχική μορφή του κτιρίου, το ευρύτερο αστικό περιβάλλον και,το βασικότερο, την νέα χρήση του ξενοδοχείου.

    H άπλετη θέα προς την Ακρόπολη.

    Στον σχεδιασμό των δωματίων υπήρξαν δυσκολίες, γεγονός που οδήγησε σε δωμάτια διαφορετικών τύπων.

    Στην συνέχεια και σε συνδυασμό με την όψη μελετήσαν τις κατόψεις με σκοπό την δημιουργία ενός ξενοδοχείου με 25 ενοικιαζόμενα δωμάτια, reception και έναν χώρο καφέ. Εξωτερικά, αφού αφαιρέθηκαν όλα τα πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία της πρόσοψης και των εξωστών, το κτίριο επαναχρωματίστηκε σε ένα ενιαίο χρώμα, από σκούρο γκρι σε ένα φωτεινό μπεζ. Αντικαταστάθηκαν όλα τα κουφώματα με νέα κουφώματα αλουμινίου που πληρούν τις προδιαγραφές για δωμάτια ξενοδοχείου, και στην γ’ εσοχή σχεδιάστηκε μία νέα μεταλλική κατασκευή που ορίζει και στεγάζει τον χώρο καφέ- εστιατορίου.

    Σε αυτή τη νέα και λιτή πρόσοψη, οι αρχιτέκτονες αναζήτησαν ένα διακριτικό στοιχείο που θα ενοποιούσε με κάποιο τρόπο τις διαφορετικές στάθμες και εσοχές και συγχρόνως θα διαχώριζε τα δωμάτια στο επίπεδο των εξωστών τους.

    Εξωτερικά, αφού αφαιρέθηκαν όλα τα πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία της πρόσοψης και των εξωστών, το κτίριο επαναχρωματίστηκε σε ένα ενιαίο χρώμα.

    Έτσι σχεδιάστηκε ένα «πλέγμα» από λεπτές μεταλλικές διατομές άνω των κουφωμάτων, και κατακόρυφα στοιχεία στα οποία εδράζονται τα μεταλλικά καμπύλα διαχωριστικά των εξωστών των δωματίων. Επιπλέον λεπτά μεταλλικά κιγκλιδώματα από λάμες και ράβδους, τρέχουν σε μία καμπύλη φόρμα επάνω στα πλατιά στηθαία, δημιουργώντας έξω από τα δωμάτια πλατώματα ως καθιστικά. Μεταλλικές ζαρντινιέρες με αναρριχητικά φυτά στους εξώστες, προσθέτουν το στοιχείο του πράσινου, συνθέτοντας ένα πλέγμα διαχωρισμού, μερικής σκίασης, και αναρρίχησης φυτών.

    Μεταλλικές ζαρντινιέρες με αναρριχητικά φυτά στους εξώστες, προσθέτουν το στοιχείο του πράσινου.

    Στο δώμα δημιουργήθηκε μία σουίτα με θέα την Ακρόπολη.

    Στο εσωτερικό. αφού καθαιρέθηκαν όλοι οι τοίχοι και έγιναν οι απαραίτητες στατικές ενισχύσεις, σχεδιάστηκαν στις 4 στάθμες 24 δωμάτια και ένας χώρος καφέ-εστιατορίου, και στο δώμα μία σουίτα με θέα την Ακρόπολη. Στον σχεδιασμό των δωματίων υπήρξαν δυσκολίες που είχαν να κάνουν με έναν ιδιαίτερο στατικό σκελετό και χαμηλά ύψη, γεγονός που οδήγησε σε δωμάτια διαφορετικών τύπων.

    Στον σχεδιασμό των δωματίων υπήρξαν δυσκολίες που είχαν να κάνουν με έναν ιδιαίτερο στατικό σκελετό και χαμηλά ύψη.

    Έτσι αναζητήθηκε, για τα περισσότερα δωμάτια, μια κοινή πρόταση επαναπροσδιορισμού του χώρου του μπάνιου και ενοποίησης του με τον χώρο του δωματίου. Ο χώρος του νιπτήρα και του ντους, γίνονται μέρος του δωματίου από το οποίο διαχωρίζονται με μεταλλικά διαχωριστικά με ημιδιαφανή, ριγέ κρύσταλλα, και μόνο ο χώρος του WC παραμένει κλειστός, δίνοντας έτσι μία ευελιξία στην χρήση των λειτουργιών του μπάνιου. Με τον τρόπο αυτό, τα δωμάτια γίνονται πιο ευρύχωρα και τα μπάνια φωτεινά και ευχάριστα.

    Επιλέχθηκε παλέτα χρωμάτων που θα δημιουργούσε μια μοντέρνα και φωτεινή ατμόσφαιρα σε ένα αστικό τοπίο, σαν αυτό της περιοχής του Ψυρρή.

    Κυρίαρχη υπήρξε η διάθεση για μία ξεχωριστή υλικότητα και παλέτα χρωμάτων, που θα δημιουργήσουν μια μοντέρνα και φωτεινή ατμόσφαιρα σε ένα αστικό τοπίο, σαν αυτό της περιοχής του Ψυρρή.

    Επιλέχθηκε ένα παραδοσιακό υλικό, το μωσαϊκό, για το οποίο έπειτα από διάφορα δείγματα, οι αρχιτέκτονες κατέληξαν σε 3 αποχρώσεις (ροζ, πράσινο και μπεζ) για τα δάπεδα των εισόδων και των μπάνιων, τα οποία συνδυάστηκαν με 3 χρώματα πλακιδίων στους τοίχους των λουτρών, δίνοντας σε κάθε δωμάτιο έναν διαφορετικό συνδυασμό.

    Επιλέχθηκε ένα παραδοσιακό υλικό, το μωσαϊκό για τα δάπεδα των εισόδων και των μπάνιων, τα οποία συνδυάστηκαν με 3 χρώματα πλακιδίων στους τοίχους των λουτρών.

    Από λευκό μωσαϊκό και μεταλλικό σκελετό, κατασκευάστηκαν και οι παγκονιπτήρες. Για το δάπεδο του κυρίως χώρου επιλέχθηκε το ξύλο, ως ένα υλικό πιο ζεστό για τον χώρο ύπνου. Τα 3 αυτά βασικά υλικά (μωσαϊκό, πλακάκι και ξύλο) συνδυάζονται με μπρονζέ αξεσουάρ και μάρμαρο στα κομοδίνα. Για τα δάπεδα των εξωστών επιλέχθηκαν χειροποίητα πλακάκια cotto. Με αυτό τον συνδυασμό, υλικών και χρωμάτων, τα δωμάτια και μπάνια αποκτούν χρώμα και ιδιαίτερο χαρακτήρα.

    Απλές χειρονομίες επαναφέρουν την αρχική απλότητα του κτιρίου, ενώ η ιδιαίτερη υλικότητα και τα χρώματα το μετατρέπουν σε έναν ξεχωριστό, πολύχρωμο και ευχάριστο χώρο φιλοξενίας, μέσα σε έναν πυκνό αστικό ιστό.

     

    Φωτογραφίες: Αλίνα Λέφα
    ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

     

    Διαβάστε ακόμα: Villa H, ένα γεωμετρικό παιχνίδι με θέα στον ελαιώνα της Μεσσηνιακής Μάνης.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top