Το «The Little Mosque» βρίσκεται σε μια από τις πιο κεντρικές πλατείες της πόλης.

  Το Studio pluslines σχεδίασε και κατασκεύασε το «The Little Mosque», ένα all day bar και εστιατόριο που βρίσκεται σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία των Τρικάλων, φιλικό σε όλες τις ηλικίες, με minimal αισθητική και με αναφορές στο παρελθόν που δένει με το γύρω τοπίο.

  Το κτίριο που χρησιμοποιείται για να στεγάσει το «The Little Mosque» βρίσκεται σε μια από τις πιο κεντρικές πλατείες της πόλης, κοντά στο τέμενος Οσμάν Σαχ (ή Κουρσούμ Τζαμί), το οποίο λειτουργεί και ως μουσείο, ένα ιστορικό τουριστικό αξιοθέατο για τους επισκέπτες της πόλης.

  Η νυχτερινή όψη του μαγαζιού.

  Η βασική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένας μοντέρνος και μινιμαλιστικός χώρος εμπνευσμένος από τη δεκαετία του 1970.

  Η βασική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένας μοντέρνος και μινιμαλιστικός χώρος εμπνευσμένος από τη δεκαετία του 1970, ώστε να εναρμονιστεί με τη γύρω περιοχή.

  Για να επιτευχθεί αυτό επιλέχθηκαν προσεκτικά τόσο τα υλικά όσο και η χρωματική παλέτα. Για την κατασκευή του καταστήματος χρησιμοποιήθηκαν κυρίως φυσικά υλικά όπως πέτρινα πλακάκια, σίδερο, ξύλο, διακοσμητικές πέτρες, διακοσμητικά τούβλα και τσιμέντο.

  Ανοιξιάτικο κοκτέιλ. Το ζητάει η εποχή.

  Το κτίριο έχει εμβαδόν 50 τετραγωνικών μέτρων με λιθοδομή. Ο εσωτερικός χώρος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα. Επιπλέον αποτελείται από άλλα 50 τετραγωνικά μέτρα τούβλινης τοιχοποιίας -πρόσφατα κατασκευασμένης- που χρησιμεύει ως υπαίθριο μπαρ-σέρβις, βοηθητικός χώρος για την κουζίνα και την αίθουσα προετοιμασίας και ως WC, σχεδιασμένο και για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το WC διαθέτει επίσης εξωτερική πόρτα, που εξυπηρετεί τους διερχόμενους 24/7, ακόμα και όταν το κατάστημα είναι εκτός λειτουργίας.

  Αρχικά το κτίριο ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, υπήρχαν πολλά προβλήματα και δεν είχε γίνει σχεδόν καμία ουσιαστική συντήρηση.

  Όπως σημειώνουν οι αρχιτέκτονες, όταν ανέλαβαν το έργο, το κτίριο ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Υπήρχαν πολλά προβλήματα και δεν είχε γίνει σχεδόν καμία ουσιαστική συντήρηση. Παρέμεινε όμως η διακοσμητική πέτρα που έδινε πολλές δυνατότητες να μεταμορφωθεί σε κάτι όμορφο. Μετά από σωστή συντήρηση και επεξεργασία και χωρίς σημαντικές προσθήκες ή αλλαγές, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί, ωστόσο μόνο στην αριστερή πλευρά της κάτοψης του κτιρίου.

  Στη δεξιά πλευρά χρειάστηκε η ριζική αναμόρφωση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού τμήματος ώστε το κτίριο όχι μόνο να αποκτήσει πιο παρόμοια εικόνα, αλλά και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του καταστήματος.

  Τα γλυκά κατέχουν πεερίοπτη θέση στον all day κατάλογο.

  Η ιδέα για το σχέδιο και τη διάταξη βασίστηκε σε μια οπτική συνέχεια: Όλα έγιναν έτσι ώστε ο πελάτης να μπορεί να έχει πλήρη θέα του καταστήματος, ξεκινώντας από το μπαρ με μεγάλες ανοιγόμενες γυάλινες προσόψεις, μέχρι τον χώρο παρασκευής φαγητού, με ανοιχτή κουζίνα ορατή στον πελάτη που ακολουθεί από το μέρος όπου βρίσκονται τα ποτά.

  Δημιουργήθηκε, λοιπόν, το μπαρ του μαγαζιού στην πρώτη σειρά καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της θέας και στη συνέχεια χτίστηκε πίσω του η κουζίνα με μεγάλα γυάλινα ανοίγματα για να επιτευχθεί η οπτική συνέχεια των χώρων.

  Aξίζει να δοκιμάσετε την στραπατσάδα με φρέσκια ντομάτα , πιπεριά και φέτα Π.Ο.Π. Συνοδεύεται από αφράτο ψωμί και τηγανητές πατάτες.

  Αυτό που επιδίωκαν οι σχεδιαστές ήταν να μην ξεχωρίζει ο εξωτερικός χώρος από τον περιβάλλοντα χώρο.

  Επιπλέον, ο σχεδιασμός του εξωτερικού χώρου περιελάμβανε τραπέζια και καθίσματα (τοποθετημένα μόνο όπου επιτρέπεται στον περιβάλλοντα χώρο) και συστήματα σκίασης από υλικά όπως σίδερο και τσιμέντο ώστε να ταιριάζει με τα υλικά του καταστήματος και σε ουδέτερα χρώματα για να συνδυάζονται με το σύνολο. Αυτό που επιδίωκαν οι σχεδιαστές ήταν να μην ξεχωρίζει από τον περιβάλλοντα χώρο και να απευθύνεται σε πελάτες όλων των ηλικιών.

  Ο φωτισμός παίζει τεράστιο ρόλο στην αισθητική του κτιρίου.

  Όσον αφορά στο χρώμα, εμπνέεται από τον περιβάλλοντα χώρο: χρησιμοποιήθηκαν αποχρώσεις του γκρι και του πράσινου που υπάρχει έντονα στη φύση γύρω από το κατάστημα. Ο φωτισμός παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην αισθητική του κτιρίου, καθώς δημιουργεί μια ζεστή αίσθηση το σούρουπο, αναδεικνύοντας τη θέα και τα ανοιχτά σημεία του κτιρίου.

   

  Φωτογραφίες: Eythimis Leventis
  ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

   

  Διαβάστε ακόμα: Κυψέλη, αγάπη μου. Ένα ρετιρέ του ΄50 απέκτησε νέα ζωή.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top