Galleria Department Store: ένα εμπορικό κέντρο στη Νότια Κορέα που είναι σαν γλυπτό.

  Καινοτομία, αρχιτεκτονική πρωτοπορία, έμπνευση, αλλά λειτουργικότητα. Η ομάδα του Archisearch.gr επέλεξε τα 10+1 καλύτερα διεθνή κτίρια που φτιάχτηκαν μέσα στη χρονιά που μας πέρασε. Πρόκειται για 11 μικρά θαύματα που αξίζει κανείς να τα χαρεί έστω και από απόσταση

  μια νέα τυπολογία στο σχεδιασμό εμπορικών κέντρων.

  1. Galleria Department Store, Nότια Κορέα, ΟΜΑ

  Tο νέο ριζοσπαστικό εμπορικό κέντρο του γραφείου OMA εγκαινιάστηκε σε μία νεοσύστατη πόλη κοντά στη Σεούλ στη νότια Κορέα, κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας Covid-19, προτείνοντας μια νέα τυπολογία στο σχεδιασμό εμπορικών κέντρων για την μετά την πανδημία εποχή.


   

  Μια ολιστική εμπειρία επανανακάλυψης της ιστορίας της πόλης

  2. Jingdezhen Imperial Kiln Museum, Κίνα, Studio Zhu-Pei

  Το Studio Zhu-Pei σχεδίασε το Jingdezhen Imperial Kiln Museum στην πόλη Jingdezhen της Κίνας – που έχει συνδέσει την αστική της διαμόρφωση με τη βιομηχανία πορσελάνης εδώ και 1,700 χρόνια – οργανώνοντας μέσω του σχεδιασμού μια ολιστική εμπειρία επανανακάλυψης της ιστορίας της πόλης μέσα από την δυναμική σχέση φούρνος-πορσελάνη-άνθρωπος που την έχει καθορίσει.


   

  Μια πλατεία που μετατράπηκε σε δυναμικός και ζωντανός δημόσιος χώρος πολλαπλών χρήσεων.

  3. Azatlyk Square , Ρωσία, DROM

  Το γραφείο DROM, με έδρα το Ρότερνταμ, σε συνεργασία με το γραφείο Strelka KB προχώρησε σε αστική ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Azatlyk Square στη Ρωσία μετατρέποντάς την σε ένα δυναμικό και ζωντανό δημόσιο χώρο πολλαπλών χρήσεων.


   

  Το κτίριο κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, με ανακυκλώσιμα υλικά από την περιοχή.

  4. Women’s House of Ouled Merzoug , Μαρόκο, Building Beyond Borders/BC architects & studies

  Μια ομάδα σπουδαστών από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Building Beyond Borders του Universiteit Hasselt στο Βέλγιο σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο BC architects & studies σχεδίασαν και κατασκεύασαν το Women’s House of Ouled Merzoug στο Μαρόκο, ένα φιλόξενο σπιτικό για τον γυναικείο συνεταιρισμό της κοινότητας που προέκυψε ως προϊόν συμμετοχικού σχεδιασμού ανάμεσα σε ντόπιους, έμπειρους τεχνίτες και ξένους αρχιτέκτονες. Το κτίριο κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, με ανακυκλώσιμα υλικά από την περιοχή, συνδυάζοντας παραδοσιακές και σύγχρονες κατασκευαστικές τεχνικές κάνοντας έτσι εφικτή την αναζήτηση και επανεφεύρεση νέων κατασκευαστικών λεπτομερειών κατά την διάρκεια της οικοδόμησης.


   

  Ενα εσωστρεφές κτήριο, που αποτελεί τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή.

  5. ShuiFa Exhibition Centre , Κίνα, AOE

  Η εταιρεία AOE ολοκλήρωσε το ShuiFa Exhibition Centre στη Jinan της Κίνας δημιουργώντας ένα εσωστρεφές κτήριο, που αποτελεί τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή, και σχεδιαστικά οργανώνεται ως το δυναμικό σύμπλεγμα τεσσάρων “ογκόλιθων” από τους οποίους η εσωτερική ζωή του κτηρίου πηγάζει αρμονικά όπως το γάργαρο νερό αναβλύζει από τη γη.


   

  Ενα φουτουριστικό κτίριο στην καρδιά της Αθήνας.

  6. Orbit Urban Office Campus , Αθήνα, Lianou – Chalvatzis Architects/Vikelas Architects/Danilof Light & Visual Perception Studio

  Τα γραφεία Danilof Light και Visual Perception Studio σχεδίασαν τον φωτισμό για το κτήριο γραφείων Orbit Urban Office Campus στην Αθήνα, υπό την αρχιτεκτονική μελέτη των γραφείων Lianou – Chalvatzis Architects και Vikelas Architects, δουλεύοντας εντός μιας διεπιστημονικής ομάδας συνεργατών για λογαριασμό της Noval Property.


   

  Ενα γλυπτικό μπρουταλιστικό κτίριο από ροζ μπετόν.

  7. Webster Flagship Store, Λος Άντζελες, Adjaye Associates

  Το γραφείο Adjaye Associates ολοκλήρωσε πρόσφατα το νέο κατάστημα Webster στο Los Angeles, ένα γλυπτικό μπρουταλιστικό κτίριο από ροζ μπετόν, εμπνευσμένο από το φως της Καλιφόρνιας και τοποθετημένο κάτω από μία πολυώροφη μονολιθική δομή.


  Με έμπνευση από το μαροκινό ριάντ.

  8. Villa Stardust, Ρότερνταμ, MVRDV

  Το γραφείο MVRDV μετέτρεψε ένα πρώην εμπορικό κτίριο στο Ρότερνταμ σε μια ιδιωτική κατοικία, με έμπνευση από το μαροκινό ριάντ, προσανατολίζοντας τους εσωτερικούς χώρους διαβίωσης της βίλας γύρω από ένα κεντρικό αίθριο!


   

  Ενα κτίριο πάνω σ’ ένα νησί που συνομιλεί με την ολλανδική ιστορία.

  9. Freebooter, Άμστερνταμ, GG-loop 

  Το αρχιτεκτονικό γραφείο GG-loop σχεδίασε και υλοποίησε το πρώτο του οικιστικό έργο στο Άμστερνταμ, το βιοκλιματικό κτίριο Freebooter που αποτελείται από δύο διπλοκατοικίες έκτασης 120 τμ. έκαστη. Το γραφείο δημιούργησε ένα “πλοίο στη στεριά”, ένα κτίριο πάνω σ’ ένα νησί που συνομιλεί με την ολλανδική ιστορία, το νερό και τον άνεμο, θέτοντας, παράλληλα, νέα δεδομένα για τα κτήρια κατοίκησης βασισμένα στις αρχές τις βιωσιμότητας, στην ενεργειακή επάρκεια, στην παραγωγή εσωτερικών χώρων υψηλών προδιαγραφών και στην χρήση φυσικών υλικών κατασκευής.


   

  Τοποειδικής προσέγγιση που λαμβάνει κυρίαρχα υπόψιν το ιστορικό συγκείμενο της γειτονιάς.

  10. Pilestredet 77-79, Όσλο, Reiulf Ramstad Arkitekter 

  Το αρχιτεκτονικό γραφείο Reiulf Ramstad Arkitekter ολοκλήρωσε το συγκρότημα κατοικιών Pilestredet 77-79 στο Όσλο της Νορβηγίας υιοθετώντας μια τοποειδική προσέγγιση που λαμβάνει κυρίαρχα υπόψιν το ιστορικό συγκείμενο της γειτονιάς που εντοπίζεται το έργο συνδέοντας την παράδοση με την καινοτομία μέσω λεπτών και σχολαστικά υπολογισμένων σχεδιαστικών επιλογών.


   

  Μια «πέτρας με θέα» ανάμεσα στα επιβλητικά βουνά της Senja.

  11. Cabin Senja, Νορβηγία, BJØRNÅDAL ARKITEKTSTUDIO

  Το γραφείο BJØRNÅDAL ARKITEKTSTUDIO σχεδίασε την Cabin Senja στο μαγευτικό τοπίο των νορβηγικών φιόρδ έχοντας ως κεντρική σχεδιαστική επιδίωξη την απόλυτη ενσωμάτωση της κατασκευής στο φυσικό τοπίο που την περιβάλλει, την δημιουργία μιας ακόμη “πέτρας με θέα” ανάμεσα στα επιβλητικά βουνά της Senja.

   

  //  ⇒ Για περισσότερα επισκεφθείτε το archisearch.gr.

   

  Διαβάστε ακόμα: Οι 10+1 ωραιότερες κατοικίες του 2020 στην Ελλάδα.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top