Σαν να βγαίνει το σπίτι από τον βράχο.

  Οι αρχιτέκτονες του αρχιτεκτονικού γραφείου Κapsimalis Arcitects προτείνουν  ένα συγκρότημα δύο σπιτιών στον Βουρβούλο της Σαντορίνης, παίρνοντας την ίδια τη γη ως έμπνευση και εργαλείο σχεδιασμού.

  Σε μια αγροτική περιοχή στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, το οικόπεδο έχει πρόσβαση σε έναν αγροτικό δρόμο και θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Η λογική ήταν να σχεδιαστούν δύο παρόμοιες κατοικίες σε κοντινή απόσταση και να έχουν οπτική στη θάλασσα. Η ενσωμάτωση του φυσικού ηφαιστειακού τοπίου αποτελεί, επίσης, σημαντική παράμετρο, η οποία χρησίμευσε ως αφετηρία για το σχεδιασμό από τους αρχιτέκτονες.

  Ο εσωτερικός χώρος που μοιάζει με σπηλιά έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί την αίσθηση της ζωής στο βράχο.

  Η ιδέα ήταν να κόψουν ένα κομμάτι της πλαγιάς του λόφου και να το φέρουν προς τα εμπρός, υποδηλώνοντας τη φυσική διάβρωση, τις ρωγμές και την ολίσθηση στερεών πετρωμάτων, λόγω φυσικών αιτιών, που βρίσκονται στην ηφαιστειακή επιφάνεια του νησιού.

  Μοιάζει με οφθαλμαπάτη: ένας πέτρινος όγκος να στηρίζει ένα σπίτι.

  Αυτό το τεχνητό κομμάτι γης στη νέα του θέση θα σχηματίζει ένα καλυμμένο πέρασμα, μέσω του οποίου οι ιδιοκτήτες θα εισέρχονται στο σπίτι. Επίσης, υπάρχει μια ρωγμή στο πίσω μέρος του κτιρίου, όπου χρησιμοποιείται ως μικρός χώρος στάθμευσης και ως δευτερεύουσα είσοδος με φόντο την κοπή του φυσικού βράχου.

  Τα δύο σπίτια περιλαμβάνουν σαλόνι και τραπεζαρία, κουζίνα, WC και ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο με ντουλάπα και μπάνιο. Επίσης, προβλέπεται μια σοφίτα με υπνοδωμάτιο και μπάνιο. Στο υπόγειο υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι, μηχανοστάσια και δεξαμενή συλλογής όμβριων υδάτων. Τα σπίτια πλαισιώνονται και στις δύο πλευρές από τους ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους τους.

  Το τσιμέντο και οι γήινες αποχρώσεις έχουν τιμητική τους στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους.

  Στο αίθριο, στο πίσω μέρος κάθε σπιτιού, θα υπάρχει μια εξωτερική βυθισμένη γωνιά καθιστικού με τζάκι, ενώ στην μπροστινή αυλή με θέα στη θάλασσα θα υπάρχει μια ρηχή πισίνα και ένα σαλόνι για ηλιοθεραπεία και υπαίθρια γεύματα. Η κυκλοφορία ξεκινά από το χώρο στάθμευσης των επισκεπτών στο επίπεδο του αγροτικού δρόμου και περνά κάτω από το κτίριο και καταλήγει σε μια κοινή αυλή καθιστικού-τραπεζαρίας στην άκρη του οικοπέδου κοντά στη θάλασσα, περιτριγυρισμένη από αμπελώνες, φραγκοσυκιές και άγριους θάμνους.

  Κρυμμένο μέσα στο λόφο.

  Ο εσωτερικός χώρος που μοιάζει με σπηλιά έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί την αίσθηση της ζωής στο βράχο. Οι μεμονωμένοι χώροι προκύπτουν από τις πολυγωνικές γραμμές, οι οποίες μαζί με τα ανοίγματα και τις γωνίες στους τοίχους και τις οροφές της διαβρωμένης μάζας του κτιρίου δημιουργούν μια ποικιλία οπτικών διόδων και μεταβάσεων φυσικού φωτός.

  Το εσωτερικό δίνει την αίσθηση μιας σπιτιάς.

  Οι εξωτερικές προσόψεις σχηματίζονται χρησιμοποιώντας μια γήινη σκιά από μη επικαλυμμένο σκυρόδεμα που μοιάζει με τα στρώματα του ηφαιστειακού ανάγλυφου, σε ομαλές, μη επεξεργασμένες ή πελεκημένες αποχρώσεις. Το ίδιο υλικό και η υφή επιλέγονται για τις εσωτερικές επιφάνειες, ενώ τα δάπεδα είναι από τσιμέντο. Επιλέχθηκε φυσικό ξύλο στα κουφώματα και τα έπιπλα, οξειδωμένη λαμαρίνα για τις ντουλάπες και διάφορα φυσικά πετρώματα για άλλα κομμάτια επίπλων σε ματ υφές και γήινα χρώματα.

   

  Εικόνες: Sugarvisuals

   

  Διαβάστε ακόμα: Secret  Garden House – ένα υβριδικό καταφύγιο στην Πάρο που αγκαλιάζει η φύση.

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top