Top 5 Top 5 ελληνικά ξηρά Gewürztraminer

Αυτή είναι η πεντάδα των ελληνικών ξηρών Gewürztraminer –από ανήσυχους οινοποιούς και αμπελώνες δροσερούς– που πρέπει να τιμήσετε φέτος το καλοκαίρι. Η οινολόγος και οινογράφος Μαρία Νέτσικα επιλέγει.

 
Gewürztraminer - Greek

Τα αναγνωρίζεις αμέσως από το άρωμά τους , είναι υπέροχα ως απεριτίφ.

Όσο δύσκολο είναι να προφέρεις το όνομά του, τόσο εύκολο είναι να αναγνωρίσεις το άρωμά του. Ο απόγονος του Traminer, με ρόδινο φλοιό και μύτη που ξεχειλίζει ροδοπέταλα και εξωτικά λίτσις, μας δίνει πλούσια λευκά κρασιά με απίστευτα συμπυκνωμένη μύτη. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για μια ποικιλία που ωριμάζει πολύ γρήγορα, για να διατηρήσει την αρωματική της φινέτσα και οξύτητα ικανή για τη γευστική ισορροπία, προτιμά να καλλιεργείται σε σχετικά δροσερές περιοχές. Απολύτως λογικώς, λοιπόν, τα πιο ονομαστά Gewürztraminer κατάγονται από την Αλσατία, τη Γερμανία και την Αυστρία.

Στην Ελλάδα, την οποία σιγά-σιγά οι οινόφιλοι παγκοσμίως αρχίζουν να συνδυάζουν και με τα πραγματικά ζωηρά, δροσιστικά και φρουτώδη λευκά κρασιά, ανήσυχοι οινοποιοί φύτεψαν το Gewürz σε αμπελώνες δροσερούς, σε μεγάλα υψόμετρα και σε πλαγιές που δροσίζονται από τους ανέμους.

Τα Gewürztraminer είναι υπέροχα ως απεριτίφ. Στο τραπέζι, σας προτείνω να τα δοκιμάσετε με κοτόπουλο ή οστρακόδερμα σε εξωτικές συνταγές. Ταιριάζουν θαυμάσια επίσης με τα έντονα τυριά, όπως το γερμανικό Munster, και με ελαφρά γλυκίσματα (τάρτες με φρούτα, κρέμες, μους).

Στην επόμενη σελίδα: Εκρηκτικό κοκτέιλ αρωμάτων, δροσιστική οξύτητα

1 2 3 4 5 6

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top