Επτά ελληνικά κρασιά που τα τελευταία χρόνια κερδίζουν όλο και περισσότερο οπαδούς.

Άγριες ζύμες, κρασιά με ελάχιστα ή χωρίς θειώδη, κρασιά οινοποιημένα σε μεγάλες ξύλινες κάδες, πήλινους αμφορείς και τσιμεντένιες ωοειδείς δεξαμενές, πορτοκαλί κρασιά… Τα κρασιά ήπιων παρεμβάσεων, όπως τα ονομάζουμε, παρότι αποτελούν ένα μικρό κομμάτι της παγκόσμιας οινοπαραγωγής, τα τελευταία 20 χρόνια κερδίζουν όλο και περισσότερο οπαδούς.

Δοκιμάζουμε 7 άξιους εκπροσώπους made in Greece.

Ένα κρασί με ορυκτό χαρακτήρα και γενναιόδωρες δόσεις φρούτου.

Ασύρτικο της Γαίας Wild Ferment, Γαία Οινοποιητική
Π.Ο.Π. Σαντορίνη
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100%

Μια σπουδαία πρόταση, από αμπέλια ηλικίας > 80 ετών στην Επισκοπή, το Ακρωτήρι και τον Πύργο της Σαντορίνης. Με ορυκτό χαρακτήρα και γενναιόδωρες δόσεις φρούτου. Στο στόμα μας κατακτά η δυναμική οξύτητα, ο όγκος, το μάκρος και η υφάλμυρη επίγευση που το Ασύρτικο δίνει μόνο στο νησί του. Οινοποιείται με άγριες ζύμες και κατά το ήμισυ ζυμώνει και ωριμάζει για 4 μήνες σε δρύινα βαρέλια.

Η «γυμνή αλήθεια» του οινοποιείου της Αττικής είναι μια skin contact προσέγγιση του Σαββατιανού.

Σαββατιανό Naked Truth, Μικροοινοποιία Μυλωνά
Π.Γ.Ε. Αττική
Ποικιλιακή σύνθεση: Σαββατιανό 100%

Η «γυμνή αλήθεια» του οινοποιείου της Αττικής είναι μια skin contact προσέγγιση του Σαββατιανού, η οποία περιλαμβάνει 15ημερη ζύμωση με τα στέμφυλα (σαν ερυθρό κρασί) και 6μηνη παραμονή με τις οινολάσπες. Και η ποικιλία προσφέρει λιπαρή παρουσία, πυκνά αρώματα φρούτων και potpourri λουλουδιών, καλή για Σαββατιανό οξύτητα και πικάντικες τανίνες στην επίγευση. Τα σταφύλια προέρχονται από το αμπελοτόπι «Βουνό» στην Κερατέα.

Ένα ιδιαίτερο Ασύρτικο που στρεσαρίστηκε στο αμπέλι και οινοποιήθηκε σαν ερυθρό κρασί με ελάχιστες παρεμβάσεις.

Μετά Ασύρτικο, Πιερία Ερατεινή
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100%

Ένα «πορτοκαλί» κρασί από τον Κορινδρό Πιερίας. Ένα ιδιαίτερο Ασύρτικο που στρεσαρίστηκε στο αμπέλι -με υπερωρίμανση των σταφυλιών- και οινοποιήθηκε σαν ερυθρό κρασί με ελάχιστες παρεμβάσεις. Στο ποτήρι εμφανίζεται με ωραιότατο πορτοκαλί χρώμα, αρώματα καραμέλας, αρωματικών φυτών και πιπεριού, θέρμη στη γεύση και τους γνωστούς όξινους/αλμυρούς./τανικούς τόνους της ποικιλίας.

Ορυκτές νότες, πιπεράτες και φρουτώδεις νύξεις εσπεριδοειδών αποκαλύπτουν την προέλευσή του.

Mystirio/14, Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου
Π.Ο.Π. Σαντορίνη
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο 100%

Ο Αρτέμης Καραμολέγκος επιλέγει Ασύρτικο από έναν αμπελώνα στον Πύργο με υπεραιωνόβια κλήματα και το οινοποιεί με την τεχνική skin contact, με αυθόρμητη ζύμωση μαζί με τα στέμφυλα και χωρίς προσθήκες ή παρεμβάσεις. Και καταφέρνει να δώσει στο κρασί «ερυθρή» διάσταση που εκφράζεται με πληθωρικό σώμα και τανίνες που εξισορροπούνται από τη λιπαρότητα. Ορυκτές νότες, πιπεράτες και φρουτώδεις νύξεις εσπεριδοειδών αποκαλύπτουν την προέλευσή του.

Ένα κρασί με κεχριμπαρένιο χρώμα και γήινο, πολύπλοκο άρωμα μαρμελάδας εσπεριδοειδών, μπαχαρικών και ξηρών καρπών.

Natural Orange, Anatolikos Vineyards
Π.Γ.Ε. Άβδηρα
Ποικιλιακή σύνθεση: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά

Οι αδελφοί Νικολαΐδη από τα Άβδηρα εφαρμόζουν μακρά ζύμωση με τα στέμφυλα και ιθαγενείς ζύμες σε αμφορέα, στον οποίο στη συνέχεια το κρασί παραμένει –μαζί με τα στέμφυλα- για 8 μήνες χωρίς θείωση. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με κεχριμπαρένιο χρώμα και γήινο, πολύπλοκο άρωμα μαρμελάδας εσπεριδοειδών, μπαχαρικών και ξηρών καρπών. Πλούσια και γενναιόδωρη η γεύση με ευχάριστες τανίνες και ισορροπημένη οξύτητα.

Ένα κρασί με πυκνή μύτη μαύρων φρούτων, κομψή δομή και ωραία δομημένες τανίνες.

XinomavRaw, Oenops Wines
Ποικιλιακή σύνθεση: Χινόμαυρο 100%

Ο δημιουργός της σειράς Raw, οινολόγος & οινοποιός Νίκος Καρατζάς, ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών από τα κρασιά αυτού του στυλ πολύ ψηλά. Καταρχάς επιλέγει αμπελώνες Ξινόμαυρου στο Αμύνταιο, τη Νάουσα και τη Ραψάνη με φυτά 45 – 80 ετών. Και στη συνέχεια, εφαρμόζοντας οινοποίηση με μηδενικές παρεμβάσεις (αργή ζύμωση σε πήλινους αμφορείς και τσιμεντένια δεξαμενή + 6μηνη ωρίμανση στους αμφορείς και μεγάλα δρύινα βαρέλια) μας προτείνει ένα κρασί με πυκνή μύτη μαύρων φρούτων, κομψή δομή και ωραία δομημένες τανίνες.

Μια ακόμη Νάουσα, η συγκεκριμένη οινοποιημένη με «method nature».

Ξινόμαυρο Nature, Αμπελώνες Θυμιόπουλος
Π.Ο.Π. Νάουσα
Ποικιλιακή σύνθεση: Χινόμαυρο 100%,

Μια ακόμη Νάουσα, η συγκεκριμένη οινοποιημένη με «method nature», μας προτείνει ο Απόστολος Θυμιόπουλος. Που σημαίνει: σταφύλια από έναν αμπελώνα στον Τρίλοφο με φυτά > 54 ετών, ζύμωση με γηγενείς ζύμες σε άσπαστα σταφύλια, 30ημερη εκχύλιση και 6μηνη ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια. Στο ποτήρι, αυτά μεταφράζονται σε ένα ελαφρύ και χυμώδες Ξινόμαυρο με φωτεινό ρουμπινί χρώμα, μύτη με τα φρουτώδη και βοτανικά αρώματα της ποικιλίας, γεύση με δροσιστική οξύτητα.

 

Διαβάστε ακόμα: Η Wine Vixen του Andro φωνάζει «κάτω η δηθενιά»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top