Ο “Καπνίας” του Χατζημιχάλη είναι ένα διαχρονικό Cabernet Sauvignon υψηλής κλάσης με φανατικούς φίλους.

Το Cabernet Sauvignon το συναντάμε παντού όπου υπάρχει αμπελώνας στην υφήλιο. Και ίσως, η περισσότερο αξιοσημείωτη ιδιότητά του είναι το ότι μπορεί να ταξιδεύει, να απλώνει τις ρίζες του σε περιοχές που δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους και ωστόσο, να δίνει κρασιά που αναγνωρίζονται ως Cabernet Sauvignon, παρά τις όποιες κλιματολογικές, καλλιεργητικές ή οινοποιητικές συνθήκες. Είναι σίγουρο πως αποτελεί το τέλειο όχημα για την ανάδειξη των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν σε κάθε ξεχωριστό αμπελώνα, αυτό δηλαδή που οι Γάλλοι και μαζί τους κι όλη η υφήλιος αποκαλεί terroir.

Οι πρώτες φυτεύσεις του Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα έγιναν στη δεκαετία του ’60. Από τη μία ο Ευάγγελος Αβέρωφ, εμπνευστής και δημιουργός της οινοποιίας Κατώγι Αβέρωφ, αποφάσισε να δοκιμάσει την καλλιέργειά του στο ορεινό Μέτσοβο. Κι από την άλλη ο Γιάννης Καρράς, επίσης μεγάλος οραματιστής, το χρησιμοποίησε στη δημιουργία του μεγαλύτερου πειραματικού αμπελώνα ελληνικών και ξένων ποικιλιών που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα, στις ηλιόλουστες πλαγιές του όρους Μελίτωνα στη Σιθωνία της Χαλκιδικής.

Τα αποτελέσματα δικαίωσαν τους πειραματισμούς των μεγάλων οραματιστών και τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Σήμερα συναντάμε το Cabernet Sauvignon σε κάθε αμπελουργική ζώνη της χώρας. Ας δοκιμάσουμε, λοιπόν, 6 ελληνικά CS. Όλα τους κρασιά με αξιοζήλευτη ισορροπία στη γεύση, ενδιαφέρουσα πολυπλοκότητα στα αρώματα και μεγάλη αντοχή στον χρόνο.

Όγκος, θέρμη, φοβερή δομή, πληθωρικές τανίνες αλλά και εξισορροπητική οξύτητα χαρακτηρίζουν τον «Όβηλο».

Ένα ερυθρό που ξετρελαίνει τους φίλους των πλούσιων και σύνθετων κρασιών.

Όβηλος ερυθρός 2020, Κτήμα Βιβλία Χώρα

Π.Γ.Ε. Παγγαίο.

Αμπελώνες: Παγγαίο Όρος, βιολογική καλλιέργεια.

Οινοποίηση: 16μηνη παλαίωση σε καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια + 24μηνη στη φιάλη.

Ο Βασίλης Τσακτσαρλής στέλνει στα ύψη την πολυπλοκότητα και τη σφιχτή δομή του Cabernet και μας προσφέρει ένα ερυθρό που ξετρελαίνει τους φίλους των πλούσιων και σύνθετων κρασιών. Όγκος, θέρμη, φοβερή δομή, πληθωρικές τανίνες αλλά και εξισορροπητική οξύτητα. Και μύτη γεμάτη αρώματα μαρμελάδας δαμάσκηνου, ξηρών καρπών, σοκολάτας.

Το Γινιέτς Rossiu di Munte προέρχεται από τον αμπελώνα που έστησε ο Ευάγγελος Αβέρωφ στο Μέτσοβο το 1958-59.

To CS από το Κατώγι Αβέρωφ είναι σφιχτοδεμένο, πλούσιο και απολύτως αισθησιακό.

Γινιέτς Rossiu di Munte 2018, Κατώγι Αβέρωφ

Π.Γ.Ε. Μέτσοβο.

Αμπελώνας: θέση Γινιέτς, Μέτσοβο / υψόμετρο: 950-1.000 μ.

Οινοποίηση: 14μηνη παλαίωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

Ένα Cabernet Sauvignon με βουνίσια στιβαρότητα από τον αμπελώνα που έστησε ο Ευάγγελος Αβέρωφ στο Μέτσοβο το 1958-1959 με ορισμένα από τα πρώτα φυτά της ποικιλίας που φυτεύτηκαν στην Ελλάδα. Σφιχτοδεμένο, πλούσιο και απολύτως αισθησιακό, με πυκνό άρωμα κόκκινου φρούτου και ξύλου. Οι τανίνες είναι έντονες αλλά φίνες και η συνολική ισορροπία άψογη.

Δώστε  χρόνο στον «Καπνία» να αναπνεύσει στο ποτήρι για να σας αποκαλύψει και το μεγαλείο του μπουκέτου του.

Το Cabernet Sauvignon του Χατζημιχάλη έχει στιβαρή παρουσία και ρώμη.

Καπνίας 2019, Κτήμα Χατζημιχάλη

Π.Γ.Ε. Κοιλάδα Αταλάντης.

Αμπελώνας: Αταλάντη, Φθιώτιδα, αμπελοτόπι ‘Ζυγός’ / φυτά > 35 έτη.

Παλαίωση: 24μηνη σε καινούργια δρύινα βαρέλια.

Ένα Cabernet Sauvignon υψηλής κλάσης με φανατικούς φίλους. Μύτη με αξεπέραστο παιχνίδι φραγκοστάφυλων και κερασιών, καταλήγοντας σε νότες καπνού, σοκολάτας και μόκας. Στιβαρή παρουσία και ρώμη. Δώστε του χρόνο να αναπνεύσει στο ποτήρι για να σας αποκαλύψει και το μεγαλείο του μπουκέτου του.

Το Cabernet Sauvignon της Navitas Winery γοητεύει με το ορεκτικό βυσσινί χρώμα και την αρμονία φυτικότητας, φρούτου και ξύλου.

Το 2919Μ είναι καθαρό και μοντέρνο, με στιβαρό στυλ, ισχυρές τανίνες και τελείωμα με κόκκινα φρούτα.

2919M Cabernet Sauvignon 2020, Navitas

Π.Γ.Ε. Πιερία.

Αμπελώνας: Single vineyard /Λιτόχωρο, Πιερία.

Οινοποίηση: 12μηνη παλαίωση σε καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια & αμφορείς.

Με ελκυστικό χαρακτήρα και ωραίο στυλ, αυτό το Cabernet Sauvignon από τον αμπελώνα της Πιερίας γοητεύει με το ορεκτικό βυσσινί χρώμα και την αρμονία φυτικότητας, φρούτου και ξύλου. Στο στόμα είναι καθαρό και μοντέρνο, με στιβαρό στυλ, ισχυρές τανίνες και τελείωμα με κόκκινα φρούτα. Κρασί vegan.

Το Pylos αποτυπώνει τις δυνατότητες του Cabernet Sauvignon όταν καλλιεργείται με χαμηλές αποδόσεις στη Μεσσηνία, σε υψόμετρο 300 – 500 μέτρων.

Το Pylos διαθέτει βελούδινες τανίνες και κομψή δομή, παρά τη δύναμή του.

Pylos 2020, Nestor Wines

Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος.

Αμπελώνες: Μεσσηνία.

Οινοποίηση: 14μηνη παλαίωση σε δρύινα βαρέλια.

Ελκυστικό κρασί που αποτυπώνει τις δυνατότητες του Cabernet Sauvignon όταν καλλιεργείται με χαμηλές αποδόσεις στη Μεσσηνία, σε υψόμετρο 300 – 500 μέτρων. Βαθύχρωμο και απολύτως τυπικό, αναδύει μπουκέτο φραγκοστάφυλων και κερασιών για να καταλήξει με καπνό, μόκα και σοκολάτα. Με βελούδινες τανίνες και κομψή δομή, παρά τη δύναμή του.

H Νέα Δρυς είναι ένα διαχρονικό κρασί με την πυκνότητα του καινούργιου κόσμου και τη φινέτσα του παλιού.

Το Cabernet των Αμπελώνων Αντωνόπουλου μπορούμε να το φυλάξουμε άφοβα από 3 έως 7 χρόνια.

Cabernet Νέα Δρυς 2017, Αμπελώνες Αντωνόπουλου

Π.Γ.Ε. Αχαΐα.

Αμπελώνες: Ορεινή Αχαΐα.

Παλαίωση: 12 -18μηνη σε δρύινα βαρέλια 225 λίτρων.

Και ένα χαρμάνι Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc (70% & 30%). Διαχρονικό κρασί με την πυκνότητα του νέου κόσμου και τη φινέτσα του παλιού. Βαθύχρωμο και εξαιρετικά σύνθετο, με στιβαρή δομή και κομψότητα, παρά την αναμφισβήτητη δύναμή του, αναδύει πυκνό μπουκέτο φραγκοστάφυλων για να καταλήξει με καπνό, μόκα και σοκολάτα. Φυλάξτε το άφοβα για 3 – 7 χρόνια.

 

Διαβάστε ακόμα: 5 + 1 wine trends για το 2024. 

 

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top