Μία αισθησιακή Λημνιώνα με γευστική κομψότητα είναι η Anafora από το Κτήμα Τέχνη Οίνου.

Η Λημνιώνα είναι μια σπάνια ερυθρή ποικιλία, η οποία χάρις στην ευαισθησία των Ελλήνων οινοπαραγωγών δεν χάθηκε από το οινικό στερέωμα. Το ποιοτικό της δυναμικό εντοπίστηκε όταν τα φυτά που είχαν απομείνει από αυτήν ήταν ελάχιστα. Ακολούθησαν αρκετά χρόνια έρευνας και μικροοινοποιήσεων, στις οποίες συνεργάστηκαν πολλοί επιστήμονες, καλλιεργητές και οινοπαραγωγοί. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά και έτσι σήμερα η Λημνιώνα έχει εξελιχθεί σε ανερχόμενο αστέρι των ελληνικών ποικιλιών.

Θεωρείται πως είναι ποικιλία της Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα ότι κατάγεται από τον Τυρνάβο ή την Καρδίτσα. Σήμερα, ωστόσο, λόγω του υποσχόμενου προφίλ της, καλλιεργείται σε αρκετές περιοχές, από τη Θράκη και τη Μακεδονία έως την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες. Τα κύρια χαρακτηριστικά των κρασιών της είναι ο βοτανικός χαρακτήρας και η γευστική κομψότητα. Το χρώμα τους είναι φωτεινό, όχι ιδιαίτερα έντονο. Στη μύτη συνυπάρχουν κόκκινα φρούτα, βότανα και μπαχαρικά δημιουργώντας ένα πλούσιο, εκφραστικό προφίλ. Και το στόμα είναι καλά δομημένο, με στιβαρές αλλά όχι επιθετικές τανίνες. Η αλκοόλη εξισορροπείται από την έντονη οξύτητα. Και σβήνουν με ευχάριστα ορυκτώδη επίγευση.

Ελάτε να δοκιμάσουμε 5 ετικέτες που θα σας αποκαλύψουν όλα τα μυστικά του σπάνιου αυτού σταφυλιού!

Φινετσάτη και με κομψές τανίνες είναι η Λημνιώνα από το Κτήμα Ζαφειράκη.

Ο Κώστας Ζαφειράκης είναι από τους οινοπαραγωγούς που διέσωσαν τη σπάνια ποικιλία.

Λημνιώνα, Κτήμα Ζαφειράκη

Π.Γ.Ε. Τύρναβος.
Αμπελώνας: Τύρναβος / βιοδυναμική καλλιέργεια.

Στόμα με γλυκόριζα, πιπέρια, κεράσι και ώριμη φράουλα. Ιδιαίτερα ελκυστικό αρωματικό μπουκέτο και ακόμη πιο ελκυστική πολυπλοκότητα στη γεύση με φινέτσα και κομψές τανίνες. Στην κλασική του ετικέτα Λημνιώνας, ο Χρήστος Ζαφειράκης μας συστήνει τη σπάνια ποικιλία, η οποία διασώθηκε χάρη στην ευαισθησία και την επιμονή, καταρχάς του ίδιου του οινοποιού. Εφαρμόζει βιοδυναμική καλλιέργεια και ζύμωση με αυτόχθονες ζύμες σε ξύλινες δεξαμενές 5.000l & 3.000l, μακρές εκχυλίσεις και ωρίμαση σε βαρέλια 1.200l & 2.400l.


Η Anafora του Κτήματος Τέχνη Οίνου εκπροσωπεί την αισθησιακή πλευρά της ποικιλίας.

Μία λαμπερή Λημνιώνα από το Μικροχώρι Δράμας.

Anafora Λημνιώνα, Κτήμα Τέχνη Οίνου

Π.Γ.Ε. Δράμα.
Αμπελώνας: Μικροχώρι Δράμας.

Με αυτή την ετικέτα, ο Άκης Παπαδόπουλος από το Κτήμα Τέχνη Οίνου, μας συστήνει την αισθησιακή πλευρά της ποικιλίας, όταν αυτή καλλιεργείται στο Μικροχώρι της Δράμας. Που μεταφράζεται σε λαμπερό πορφυρό χρώμα και εκφραστική μύτη με πυκνό μαύρο φρούτο και βότανα να αγκαλιάζονται από διακριτική βανίλια, δώρο της 12μηνης συγκατοίκησης με τη δρυ. Κομψή η γεύση, αισθητή και ευχάριστη η οξύτητα, βελούδινες οι τανίνες, φρουτώδης η επίγευση.


Η Λημνιώνα του κτήματος Θεόπετρα διαθέτει φινέτσα, ελκυστικό αρωματικό μπουκέτο και ακόμη πιο ελκυστική φρεσκάδα στη γεύση.

Μία κομψή Λιμνιώνα από τα Μετέωρα.

Λημνιώνα, Κτήμα Θεόπετρα

Π.Γ.Ε. Μετέωρα.
Αμπελώνας: Μετέωρα / βιολογική καλλιέργεια.

Εδώ έχουμε μία Λημνιώνα από τον αμπελώνα στη σκιά των Μετεώρων. Ερυθρό κρασί με φινέτσα, ελκυστικό αρωματικό μπουκέτο και ακόμη πιο ελκυστική φρεσκάδα στη γεύση. Συνδυάζει τον βοτανικό και φρουτώδη χαρακτήρα της σπάνιας ποικιλίας με τα πιπέρια του δρύινου βαρελιού όπου ωρίμασε για 12 μήνες. Σαν σύνολο μας γοητεύει με την κομψότητα που αποπνέει.


Η Λημνιώνα του Μίγα οινοποιείται σε ανοιχτού τύπου ξύλινες δεξαμενές και ωριμάζει 14 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

Μία νέα ετικέτα από τον οινοποιό Δημήτρη Μίγα και τον Τύρναβο.

Λημνιώνα, Κτήμα Μίγα

Π.Γ.Ε. Τύρναβος.
Αμπελώνας: Τύρναβος.

Η καινούργια ετικέτα του Δημήτρη Μίγα είναι Λημνιώνα που οινοποιείται σε ανοιχτού τύπου ξύλινες δεξαμενές και ωριμάζει 14 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Στο ποτήρι μας παρουσιάζεται με βαθύ ρουμπινί χρώμα και κομψό άρωμα: κόκκινα φρούτα, μπαχαρικά, βιολέτα και νύξεις βασιλικού. Στο στόμα δροσίζει, συνδυάζοντας οξύτητα, μεταξένιες τανίνες και μεγάλη επίγευση.

Η Λημνιώνα του Oenops είναι ένα ρουμπινί κρασί με χυμώδη γεύση, ελκυστική οξύτητα, κομψές τανίνες και διακριτική βοτανικότητα.

Ο οινολόγος και οινοποιός Νίκος Καρατζάς της Oenops γυρίζει όλη την Ελλάδα και δημιουργεί κρασιά από διαφορετικά terroirs και ποικιλίες.

Λημνιώνα Oenops

Αμπελώνας: Καρδίτσα.

Ο ιδρυτής της Oenops, οινολόγος και οινοποιός Νίκος Καρατζάς, γυρίζει όλη την Ελλάδα και δημιουργεί κρασιά από διαφορετικά terroirs και ποικιλίες. Με αυτή τη φιάλη μας συστήνει τη Λημνιώνα, εφαρμόζοντας ζύμωση με γηγενείς ζύμες και ωρίμανση σε πήλινους αμφορείς και μεγάλα δρύινα βαρέλια. Και μας προσφέρει ένα ρουμπινί κρασί με καθαρότητα κόκκινου φρούτου, χυμώδη γεύση, ελκυστική οξύτητα, κομψές τανίνες και διακριτική βοτανικότητα.

 

Διαβάστε ακόμα: 6 ελληνικά Cabernet Sauvignon που μας κάνουν περήφανους

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top