kydos2

Χειροποίητη γραβάτα σημαίνει άλλον τρόπο στο δίπλωμα. Σημαίνει στοιχισμένες πιέτες. Σημαίνει κεντραρισμένα σχέδια. Σημαίνει καρίκωμα με το χέρι. Σημαίνει ότι σε κανένα σημείο της κατασκευής δεν μπαίνει ραπτομηχανή, γιατί κάτι τέτοιο θεωρείται ιεροσυλία.

«Κύδος» σημαίνει τη δόξα στον πόλεμο. Αυτή που κερδίζεται στο παρόν, ενόσω ζει ο πολεμιστής. Ποια μάχη άραγε πάει να κερδίσει η λέξη στη σύγχρονή της μορφή; Την άνιση –μάλλον- σύγκρουση ανάμεσα στο χειροποίητο και το έτοιμο ρούχο και αξεσουάρ. Και κάπου εδώ παρατάσσονται ως εμπροσθοφυλακή οι χειροτεχνημένες γραβάτες «ΚΥΔΟΣ».

Οι τεχνίτες της ΚΥΔΟΣ φτιάχνουν 2 με 2,5 γραβάτες την ημέρα, κάτι που τοποθετεί τον οίκο σε μια πολύ μικρή ομάδα κατασκευαστών.

Ελληνικές το γένος, ανδρικές το φύλο. Ο οίκος που τις δημιουργεί είναι μια απόπειρα επιστροφής στο μεράκι, μέσα στο σπιράλ της κρίσης. Και η επιλογή ήταν μία: προϊόν ποιοτικό που να μιλάει σε έναν κόσμο –σε όλο τον πλανήτη- ικανό να το εκτιμήσει. Με ρίζες που φτάνουν στον προπάππο ράφτη στη Σάμο και σε μια οικογένεια που ζούσε και ανέπνεε στις κλωστές και τα υφάσματα, ο οίκος «ΚΥΔΟΣ» είδε το φως της αγοράς το 2010, οπότε επανεκκίνησε να φτιάχνει χειροποίητες μέχρι κεραίας γραβάτες.

Τεχνικά αυτό σημαίνει άλλον τρόπο στο δίπλωμα, κι ας υπάρχει η γνωστή ραχοκοκαλιά στη γραβάτα. Σημαίνει στοιχισμένες πιέτες που βρίσκονται σε αρμονία. Σημαίνει κεντραρισμένα σχέδια του υφάσματος. Σημαίνει καρίκωμα με το χέρι. Σημαίνει ότι σε κανένα σημείο της κατασκευής δεν μπαίνει ραπτομηχανή, γιατί κάτι τέτοιο θεωρείται ιεροσυλία.

10295314_725250030830758_3840764986566738982_o

Ο Γερμανός style aficionado Michale Jondral, δημιουργός του ομώνυμου καταστήματος για Κυρίους. Η εκλεκτική αυτή διεύθυνση στο Αννόβερο, διαθέτει επιλεγμένα κομμάτια από τη συλλογή της ΚΥΔΟΣ.

Οι σπάνιες αυτές γραβάτες πρωτοπαρουσιάστηκαν αθόρυβα σε μια περίοδο που ξεκινούσε μεν η ύφεση αλλά ταυτόχρονα οι ανάγκες των style conscious περνούσαν από το φαίνεσθαι στην ουσία και στο craftsmanship. Οι πρώτες συλλογές συστήθηκαν από στόμα σε στόμα στον κύκλο των μυημένων. Λίγα κομμάτια έκαναν την εμφάνισή τους σε εκλεκτικές διευθύνσεις όπως το Bespoke Athens στο Κολωνάκι και το Michale Jondral στο Αννόβερο της Γερμανίας. Πρόσφατα, ο οίκος ξανασχεδίασε το website του επαναλανσάροντας και ένα σύγχρονο e-shop.

Ιδού πως δημιουργείται -εξ ολοκλήρου στο χέρι- μια γραβάτα ΚΥΔΟΣ:

Στην κουβέντα με τους ανθρώπους του οίκου μπαίνει το θέμα ποιοι ψηφίζουν «ΚΥΔΟΣ». Οι γραβάτες μας, λένε, έχουν πλούσιους χρωματισμούς, όχι τους κλασικούς, άρα απευθυνόμαστε σε εκείνους που θέλουν να βάλουν χρώμα στη ζωή τους και επίσης αναζητούν την ποιότητα και την αποκλειστικότητα. Γι’ αυτό και βγαίνουν μόλις 33 γραβάτες από κάθε σχέδιο. Και στην περίπτωση του ατελιέ «ΚΥΔΟΣ» ισχύει το «Να δώσουμε χρόνο στο χρόνο», γιατί οι τεχνίτες του φτιάχνουν 2 με 2,5 γραβάτες τη μέρα, κάτι που τοποθετεί τον οίκο σε μια πολύ μικρή ομάδα κατασκευαστών.

kydos3

Ο “Kydos” φτιάχνει και λευκά μαντιλάκια, άλλοτε πικέ, άλλοτε με το μονόγραμμα κεντημένο στο χέρι. Χειροτεχνήματα που μάλλον θα δυσανασχετούσαν ως αμήχανα διακοσμητικά στα σακάκια ορισμένων πολιτικών.

Είναι ανάμεσα στους ελάχιστους στον κόσμο που κάνουν γραβάτες αποκλειστικά στο χέρι. Να και μια παγκόσμια διάκριση. Κι επειδή η πρώτη ύλη είναι το ύφασμα, η εξεύρεσή του ήταν μια περιπέτεια. Όπως λένε εμφατικά στην «ΚΥΔΟΣ», άλλο να πάρεις το μετάξι από έναν καλό Κινέζο παραγωγό κι άλλο από έναν boutique προμηθευτή από το Κόμο (και να το πληρώνεις 15 φορές παραπάνω από τον συμπαθή απόγονο του Κομφούκιου). Κι αυτό γιατί στην Ιταλία δεν σου δίνουν εύκολα ύφασμα, αν δεν σε ξέρουν. Είναι σαν Κόζα Νόστρα, με την καλή έννοια. Κι από την πρώτη ύλη μέχρι το αποτέλεσμα, μεσολαβούν οι μάστορες, οι τεχνίτες, οι αρτίστες της ραφής, που όμως σήμερα είναι δυσεύρετοι.

kydos1

Ο “ΚΥΔΟΣ” είναι ανάμεσα στους ελάχιστους στον κόσμο που κάνουν γραβάτες αποκλειστικά στο χέρι. Να και μια παγκόσμια διάκριση. Κι επειδή η πρώτη ύλη είναι το ύφασμα, η εξεύρεση του κατάλληλου είναι μια περιπέτεια.

Όλα αυτά φτιάχνουν μια ιστορία από μόνα τους, αντάξια της κουλτούρας του χειροποίητου, η οποία περιλαμβάνει εκτός από γραβάτες και λευκά μαντιλάκια, άλλοτε πικέ, άλλοτε με το μονόγραμμα κεντημένο στο χέρι. Χειροτεχνήματα που μάλλον θα δυσανασχετούσαν ως αμήχανα διακοσμητικά στα σακάκιαστα σακάκια ορισμένων πολιτικών. Και κάπως έτσι εξηγείται, με την προσθήκη της μοναδικότητας, και η επιλογή ενός επικού αρχαίου ονόματος. Γιατί «ΚΥΔΟΣ» σημαίνει αυτό το ένα και καλό που αξίζει να το κυνηγάς στη ζωή σου.

Κι αυτό το «ένα και καλό» φαίνεται και στη νέα χειμερινή συλλογή του ΚΥΔΟΣ. Μπείτε στο kydos.gr και διαλέξτε το κατάλληλο δώρο για εσάς αλλά και για τους καλύτερούς σας φίλους. Η νέα συλλογή ΚΥΔΟΣ περιλαμβάνει από συλλεκτικές μεταξωτές γραβάτες και σκυριανά μαντίλια σακακιού έως κομψά παπιγιόν κατασκευασμένα εξολοκλήρου στο χέρι.

Απολαύστε τη γέννηση μιας χειροποίητης pochette ΚΥΔΟΣ:

//www.kydos.gr

1959905_692617624093999_1571475915_n

Ο επιδραστικός style blogger Matthew Zorpas στο περιθώριο του London Fashion Week: Με σταυρωτή “πανοπλία” Tommy Hilfiger και “τραγανή” pochette ΚΥΔΟΣ.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top