Ένα μουσείο που είναι αφιερωμένο στα βουνά δεν γίνεται να μην συνομιλεί μαζί τους εκεί ψηλά (lumenmuseum.it).

    Ένα μουσείο αφιερωμένο στα βουνά, με τοίχους που ανοίγουν και κλείνουν, με αίθουσες γεμάτες καθρέφτες, με ένα εστιατόριο που ακουμπάει στο χάος. Αυτό είναι το Lumen στους ιταλικούς Δολομίτες. Ανεβαίνεις με τελεφερίκ, κατεβαίνεις με δέος.

    Όταν τον ρώτησαν γιατί ήθελε να ανέβει το Έβερεστ, ο George Mallory έδωσε μια αυθόρμητη απάντηση που γράφτηκε στην ιστορία “Because it’s there” («Γιατί είναι εκεί»). Kατά τα άλλα, ο άγγλος ορειβάτης συνδέεται με ένα από τα μεγαλύτερα ορεινά μυστήρια για το ποιος ανέβηκε πρώτος το Έβερεστ. Ήταν άραγε εκείνος που σκαρφάλωσε το ψηλότερο –μα όχι και το πιο δύσκολο- βουνό του κόσμου το 1924 ή ήταν ο Έντμουντ Χίλαρι το 1953 μαζί με τον Τεντσίγκ Νοργκάι;

    Οι μεγάλες τζαμαρίες σε φέρνουν ακόμη πιο κοντά στο πάλλευκο τοπίο (lumenmuseum.it).

    Την απάντηση την πήρε μαζί του, καθώς πέθανε στη διάρκεια της αποστολής μαζί με τον φίλο του George Irvine. Είναι μία από τις άπειρες ιστορίες που σκαρφαλώνουν στις πλαγιές της φαντασίας και της τόλμης. Το βουνό είναι πλάσμα της γεωγραφίας, αλλά και μια συγκροτημένη οντότητα, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική που εσωκλείει το πείσμα, την υπέρβαση, την περιπέτεια και ενίοτε το δράμα. Δεν τυχαίο το ότι υπάρχουν μουσεία αφιερωμένα σε αυτό, όπως του θρυλικού ορειβάτη Ράινχολντ Μέσνερ.

    Μεγάλα φινιστρίνια λειτουργούν ως παράθυρα που έχουν θέα το αχανές τοπίο (lumenmuseum.it).

    Στην παλέτα προστέθηκε και ένα ακόμα, άρτι αφιχθέν σκαρφαλωμένο στα 2.275 μέτρα στο όρος Κορόν στο νότιο Τιρόλο στην Ιταλία. Σε ένα πάλλευκο κτίριο που συνδιαλέγεται με το πιο φυσικό πράγμα που μπορείς να δεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το χιόνι, η σχεδιαστική προσέγγιση του αρχιτέκτονα Gerhard Mahlknecht του γραφείου ΕΜ2, δημιουργεί μια προβολή στους εμβληματικούς ιταλικούς Δολομίτες.

     

    Κορυφαία στιγμή είναι όταν προσεγγίζεις την αίθουσα με τους καθρέφτες που αποδίδει την πνευματική διάσταση του βουνού.

    Το σκεπτικό είναι να αποτελέσει έναν κόμβο καλλιτεχνικής δημιουργίας πάνω στο αντικείμενο του βουνού με εκθέσεις φωτογραφίας και αφιερώματα, όπως αυτό που τιμά τον Ράινχολντ Μέσνερ και τον αγώνα του για την προστασία των Άλπεων. Και από την άλλη, εκθεσιακοί χώροι-γκαλερί που αποτυπώνουν όλες τις πτυχές του φαινομένου «βουνό» στους τέσσερις ορόφους οι οποίοι επικοινωνούν με χαρακτηριστικές ξύλινες σκάλες που δίνουν μια αίσθηση μπαλκονιού στους κατά βάση ανοιχτούς χώρους του μουσείου.

    Η αίθουσα με τους καθρέφτες προκαλεί ρίγη, ενώ παράλληλα δημιουργεί και πολλαπλούς συμβολισμούς (lumenmuseum.it).

    Κορυφαία στιγμή είναι όταν προσεγγίζεις την αίθουσα με τους καθρέφτες που λειτουργεί σαν μια συμβολική απόδοση, σε μια απόπειρα να αποδοθεί η πνευματική διάσταση του βουνού. Υπάρχουν επίσης οι αίθουσες Αδρεναλίνη με έμφαση στην ορειβασία, η Wall of Fame, αφιερωμένη στους πρωτοπόρους του βουνού και της φωτογραφίας για αυτό και η Αίθουσα των Θαυμάτων.

    Η Wall of Fame, αφιερωμένη στους πρωτοπόρους του βουνού και της φωτογραφίας (lumenmuseum.it).

    Με τη λογική ότι το μουσείο δημιουργεί εκπλήξεις, ο αρχιτέκτονας σχεδίασε μια τεράστια ακολουθία πάνελ που ανοίγουν και κλείνουν. Κλειστά γίνονται οθόνες προβολής ταινιών. Κι όταν ανοίγουν, ένα μπαλκόνι με θέα που καθηλώνει. Οι Δολομίτες, μην ξεχνάμε, είναι μνημείο της UNESCO.

    Το μουσείο ανοίγεται προς τον κόσμο προσφέροντας τους χώρους του και για εκδηλώσεις (lumenmuseum.it).

    Η κοινότητα της περιοχής εκεί έχει δει το πράγμα με ενθουσιασμό –το βουνό εξάλλου είναι ο πλούτος της- και έχει επενδύσει στην ορειβατική κληρονομία της. Έτσι το μουσείο ανοίγεται προς τον κόσμο προσφέροντας τους χώρους του και για εκδηλώσεις.

    Ο ντόπιος σεφ, βραβευμένος με Michelin, Norbert Niederkofler, μαγειρεύει με σύνθημα Cook the mountain.

    Το AlpiNN Food Space & Restaurant με το προκλητικό μότο «Μαγείρεψε το βουνό»  και με την εποπτεία του ντόπιου πλην βραβευμένου με αστέρι Michelin σεφ Norbert Niederkofler ταΐζει την εμπειρία. Και κάτι τελευταίο, στο Lumen ανεβαίνει μόνο το τελεφερίκ. Όχι αυτοκίνητα.

    Info: Ιστοσελίδα του μουσείου: www.lumenmuseum.it

     

    Διαβάστε ακόμα: 007 Elements, μόνο ο Τζέιμς Μποντ θα μπορούσε να έχει τέτοιο μουσείο.

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top