Η κονσόλα SNES Classic Edition της Nintendo μας μεταφέρει στις αρχές της δεκαετίας του ’90. (Φωτογραφίες: IGN)

Προφανώς και δεν παίζει να μην ξέρεις τη Nintendo. Είτε είσαι νέος είτε μεγαλύτερος είτε έχεις είτε είχες είτε απλώς έπαιξες σε ένα φίλο/φίλη μια φορά, μια εποχή, δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζεις την εταιρεία που δημιούργησε τον Mario. Η εταιρεία από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου εδώ και πάνω από 30 χρόνια έχει προσφέρει εκατομμύρια ώρες διασκέδασης με τις κονσόλες και τα παιχνίδια της.

Μία από τις καλύτερες κονσόλες της αναβίωσε πρόσφατα, δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα να παίξουν ξανά θρυλικά παιχνίδια μιας άλλης εποχής. Μετά λοιπόν την τεράστια επιτυχία που είχε το NES Classic Edition, η Nintendo κυκλοφορεί το SNES Classic Edition, μια mini-consola που χωράει στην παλάμη σου, συνδέεται σε μια θύρα USB για να πάρει ρεύμα, έχει έξοδο HDMI για να τη συνδέσεις στη τηλεόρασή σου και την παίρνεις παρέα με δυο ενσύρματα (αν και τα καλώδια δεν είναι τόσο μακριά όσο θα θέλαμε) χειριστήρια-ρέπλικες των αντίστοιχων gamepad του πρωτοπόρου για την εποχή του SNES.

Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να ψάξεις τα cardridges που είχες στο SNES, ούτε φυσικά να αρχίσεις την έρευνα στο eBay για να αγοράσεις μεταχειρισμένα Mario. Η «κονσολίτσα» έρχεται με 20+1 προ-εγκατεστημένα παιχνίδια, τα οποία παίζουν απευθείας και χωρίς προβλήματα, σε κλασική 4:3 οπτική και φυσικά με τα αντίστοιχα 16bit γραφικά της εποχής.

Όταν λέμε 20+1 παιχνίδια, αυτό το +1 είναι το κάτι διαφορετικό, καθώς μετά από 25 περίπου χρόνια που πρωτοκυκλοφόρησε το αρχικό SNES ένα νέο παιχνίδι κάνει την εμφάνισή του.

Και επειδή τη σήμερον ημέρα όλες οι τηλεοράσεις είναι 16:9, τις μαύρες μπάρες που εμφανίζονται δεξιά και αριστερά μπορείς να τις γεμίσεις με διάφορα «χρώματα και σχέδια» μεταξύ αυτών που διαθέτει το SNES.

Όταν λέμε 20+1 παιχνίδια, αυτό το +1 είναι το κάτι διαφορετικό, καθώς μετά από 25 περίπου χρόνια που πρωτοκυκλοφόρησε το αρχικό SNES και σχεδόν 15 από τότε που σταμάτησε η παραγωγή του, ένα νέο παιχνίδι κάνει την εμφάνισή του. Το Star Fox 2, ένας τίτλος που ήταν έτοιμος να κυκλοφορήσει για το SNES, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί, βρίσκεται μέσα στο πακέτο και, αφού παίξεις πρώτα λίγο από το πρώτο Star Fox, μπορείς να το απολαύσεις.

Η «κονσολίτσα» έρχεται με 20+1 προ-εγκατεστημένα παιχνίδια, τα οποία παίζουν απευθείας και χωρίς προβλήματα, σε κλασική 4:3 οπτική και φυσικά με τα αντίστοιχα 16bit γραφικά της εποχής.

Δεν είναι μόνον αυτό όμως, γιατί ένα από τα καλύτερα Zelda που έχουν βγει ποτέ, το Link to the Past, είναι κι αυτό διαθέσιμο για να σε κάνει να ξαναζήσεις τις ανεπανάληπτες στιγμές της εφηβείας σου. Και Final Fantasy (το III) και Mario (Super Mario World) και Street Fighter II και Mega Man και Super Metroid και γενικά μερικές από τις καλύτερες παιχνιδάρες των 90’s είναι μέσα στο πακέτο. Αρκετά από αυτά παίζουν και διπλό, όπως το Mario Kart, ένας τίτλος που με είχε κάνει άπειρες φορές να «πλακωθώ» με τον αδελφό μου ή ακόμα το κορυφαίο οπτικά για την εποχή Donkey Kong Country.

Όλα τα παιχνίδια παίζουν προφανώς χωρίς προβλήματα και ουσιαστικά όταν θέλεις να πας από το ένα στο άλλο, απλώς πατάς reset και η κονσόλα επιστρέφει στο αρχικό μενού επιλογών. Επιπλέον, έχει τη μοναδική ικανότητα να κάνεις save ανά πάσα στιγμή μέσα από ένα δύσχρηστο είναι η αλήθεια σύστημα.

Θα μου πεις ότι ΟΚ, τι να καθίσω να παίξω αυτά τα «μουσιακά» παιχνίδια; Γιατί να δώσω €100, αφού μπορώ να τα παίξω ακόμα και στο κινητό μου με emulators; Προφανώς και αυτές οι ερωτήσεις στέκουν. Από την άλλη, για κάποιο μαγικό λόγο, τόσο το προηγούμενο NES Classic (το οποίο εξαφανίστηκε από τα ράφια σε χρόνο ρεκόρ) όσο και το SNES Classic έχουν τον τρόπο τους να είναι εξαιρετικά θελκτικά, σε τέτοιο βαθμό που οι τιμές τους στο eBay να έχουν ξεφύγει.

Φταίει και η Nintendo που, ειδικά για το NES Classic, δεν φρόντισε να παράγει τόσα όσα θα μπορούσε να πουλήσει. Αλλά κάπως έτσι κάποια κομμάτια γίνονται συλλεκτικά. Άλλωστε, είναι γνωστό, ότι οι φαν της Nintendo είναι οι πλέον loyal μεταξύ όλων των gamers.

 

Διαβάστε ακόμα: Η μεγάλη επιστροφή της Polaroid

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top