HDR-AZ1R_4

Ο ψηφιακός σταθεροποιητής εικόνας είναι σούπερ χρήσιμος, ειδικά όταν κατεβαίνεις τη πλαγιά του βουνού με το ποδήλατο και το χτύπημα σε κάθε μικρή πέτρα μεταφέρεται στην κάμερα σαν ένας τεράστιος κραδασμός.

Η Sony έχει ξεκινήσει τα τελευταία δυο χρόνια τη δική σειρά από action cameras. Ξέρετε, αυτές που είναι παντός καιρού και καταγράφουν ότι extreme κάνει ο καθένας μας. Από surf και ski μέχρι sky diving, ποδηλασία, τρέξιμο κ.τ.λ. Έχοντας ήδη φτάσει στη τρίτη γενιά τους, οι νέες actioncams της εταιρείας έχουν κάτι να πουν, ειδικά η AZ1. Βλέπεις, είναι η μικρότερη τέτοια καμερούλα που μπορείς να βρεις, τόσο μικρή που νομίζεις ότι είναι παιχνίδι.

Παρότι είναι μικρή, γράφει Full HD με τον υπερευρυγώνιο φακό της ακόμα και στα 60 fps, ώστε να μπορείς μετά να φτιάχνεις όμορφα slow motion βιντεάκια με τα άλματα που κάνεις πάνω στο skateboard σου (λέμε τώρα!). Για να φτιάξεις super slow motion βίντεο στα οποία θα φαίνονται ακόμα και οι σταγόνες από τα νερά που αναπηδούν από τις βουτιές στη θάλασσα, πρέπει να διαλέξεις 720p ανάλυση και 120 fps, όμως σε αυτήν την περίπτωση χάνεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις το ψηφιακό σταθεροποιητή εικόνας.

Μην το γελάς, είναι πολύ χρήσιμος, ειδικά όταν κατεβαίνεις τη πλαγιά του βουνού με το ποδήλατο και το χτύπημα σε κάθε μικρή πέτρα μεταφέρεται στην κάμερα σαν ένας τεράστιος κραδασμός. Ναι, μειώνεται το οπτικό πεδίο από τις 170ο  στις 120ο όταν ενεργοποιήσεις το stabilizer, αλλά σε μερικές περιπτώσεις είναι απαραίτητο να το κάνεις.

HDR-AZ1R_1

Υποστηρίζει το νεότερο codec συμπίεσης βίντεο XAVC S, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την ίδια τη Sony. Τέρμα το πιξέλιασμα στα βίντεο, αφού χάρη στο ρυθμό συμπίεσης των 50 Mbps, οι απώλειες είναι μηδαμινές.

Όπως και να έχει, πρέπει να ξέρεις ότι από πλευράς ποιότητας η μικρούλα ΑΖ1 τα πάει μια χαρά. Και αυτό γιατί υποστηρίζει το νεότερο codec συμπίεσης βίντεο XAVC S, το οποίο έχει αναπτυχθεί από την ίδια τη Sony. Τέρμα το πιξέλιασμα στα βίντεο, αφού χάρη στο ρυθμό συμπίεσης των 50 Mbps, οι απώλειες είναι μηδαμινές.

Για να γράψεις σε XAVC S, όμως, η κάρτα μνήμης που πρέπει να βάλεις στην AZ1 πρέπει να είναι υψηλής ταχύτητας micro SD, όχι σαν τις φθηνές που χρησιμοποιείς στο κινητό σου. Δεν έχει κάτι άλλο πέρα από τη micro SD θύρα η κάμερα, αφού το μικρό της μέγεθος δεν χωράει κάτι άλλο. Άντε, τη θύρα micro USB, για τη φόρτιση της ενσωματωμένης μπαταρίας, και μια μικροσκοπική οθόνη υγρών κρυστάλλων που δείχνει βασικότετες πληροφορίες. Ένα κουμπί για την έναρξη και στο σταμάτημα της εγγραφής και αυτά είναι όλα.

Mπορείς να ελέγξεις πέντε κάμερες από το χειριστήριο. Που σημαίνει ότι έχεις τη δυνατότητα να γυρίσεις… ταινία του Χόλιγουντ, βάζοντας κάμερες στο κεφάλι, το στήθος, την πλάτη, τα χέρια, τη σανίδα!

Αν αναρωτιέσαι τώρα, πώς είναι δυνατόν να ρυθμίσεις όλα αυτά για τα οποία γράψαμε παραπάνω, η απάντηση είναι απλή: μέσω WiFi, απλά και εύκολα. Βγάζεις το κινητό σου, συνδέεσαι μέσω WiFi με την κάμερα, ρυθμίζεις ότι θες και βλέπεις και ό,τι δείχνει. Αν τώρα η χρήση του κινητού είναι δύσκολη, γιατί νερό, βροχή, χιόνια και άλλα στοιχεία της φύσης δημιουργούν πρόβλημα, καλύτερα να πάρεις την έκδοση που στο πακέτο έχει το ειδικό ασύρματο χειριστήριο-ρολόι με οθόνη LCD.

HDR-AZ1R_3

Αν τώρα η χρήση του κινητού είναι δύσκολη, γιατί νερό, βροχή, χιόνια δημιουργούν πρόβλημα, καλύτερα να πάρεις την έκδοση που στο πακέτο έχει το ειδικό ασύρματο χειριστήριο-ρολόι με οθόνη LCD.

 

Το φοράς σε όποιο χέρι θες και το χρησιμοποιείς για να βλέπεις ό,τι τραβάει η κάμερα και φυσικά για να ρυθμίσεις τα πάντα. Τέλεια ιδέα, αν και όχι τόσο κομψή αφού το χειριστήριο είναι λίγο.. μεγάλο. Το καλύτερο από όλα όμως είναι ότι μπορείς να ελέγξεις μέχρι πέντε κάμερες από το ίδιο χειριστήριο, κάτι που σημαίνει ότι έχεις τη δυνατότητα να γυρίσεις… ταινία του Χόλιγουντ, βάζοντας κάμερες στο κεφάλι, το στήθος, την πλάτη, τα χέρια, τη σανίδα και όπου τελοσπάντων θες και να τις χειρίζεσαι με το ένα χέρι!

Η άλλη ερώτηση που κάνουν πολλοί όταν μιλάμε για μια actioncam είναι αν έχει όλα τα απαραίτητα αξερουάρ στήριξης. Το πακέτο που δοκιμάσαμε περιλαμβάνει τη θήκη για υποβρύχια χρήση, η οποία όμως δεν είναι απαραίτητη σε βροχές και χιόνα, γιατί το σώμα είναι splash proof. Ακόμα, ειδική βάση στήριξης για το ποδήλατο και λουριά για να τη στηρίξεις στο κεφάλι.

Στα καταστήματα, έχει ό,τι άλλος θες, οπότε όλα καλά. Μπορεί να μην είναι GoPro killer η AZ1, είναι όμως μια διαφορετική πρόταση, με μερικά μοναδικά ατού. Με τα €400 που κοστίζει το πλήρες πακέτο παίρνεις… ένα πλήρες πακέτο, αλλά αν θες μόνο την κάμερα με τη θήκη, δεν θα χρειαστεί να δώσεις πάνω από €250. Διαλέγεις και ψωνίζεις.

Δείτε τι μπορεί να κάνει ο διαβολάκος:

Διαβάστε ακόμα: Vamp – Το κουτάκι που κάνει τα vintage ηχεία σου bluetooth speakers.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top