Mην είστε τόσο σίγουροι ότι η γάτα σας ονειρεύεται να γίνει καπετάνιος (φωτογραφία: cuteness.com).

Οι γάτες συνδέονται κατά κύριο λόγο με τον χώρο όπου ζουν –το σπίτι σας δηλαδή– και δευτερευόντως με τους ανθρώπους. Αν ζείτε με γάτα, κάτι θα έχετε πάρει χαμπάρι. Σε αντίθεση με τα σκυλιά, μια γάτα μάλλον προτιμά να μείνει μόνη της στο σπίτι, από το να τη σύρετε μαζί σας στο νησί.

Βεβαίως υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως ο Μιθριδάτης της φίλης μου που βγαίνει βόλτα με λουράκι, ή η Ελενίτσα που μόλις δει κλουβί μεταφοράς τρέχει να στρογγυλοκαθίσει, αλλά θα είναι πιο εποικοδομητικό να συγκεντρωθούμε στον κανόνα. Στην τελική, την απόφαση θα την πάρει ο καθένας μόνος του για το δικό του γατί.

Αν έχετε κάποιον φιλόζωο γείτονα θα μπορούσε να το επισκέπτεται μέρα παρά μέρα, για να του βάζει φαγητό και φρέσκο νερό, να καθαρίζει την άμμο του και να του κάνει λίγη παρέα.

Όποιος έχει επιλέξει να ζει με γάτα, με άλλα λόγια όποιος είχε την τύχη να τον επιλέξει μια γάτα για «γονέα», γνωρίζει, θεωρώ, δυο-τρία πραγματάκια για τον χαρακτήρα του είδους αυτού. Ανεξάρτητες, ψιλοεγωίστριες, κοιλιόδουλες, απαιτητικές, εκπαιδεύουν τους ανθρώπους να ικανοποιούν τα πιο μυστήρια γούστα τους, από το να πίνουν νερό από τη βρύση του νιπτήρα που σου ζητούν να ανοίξεις, μέχρι να κοιμούνται πάνω στο μαξιλάρι σου, αν όχι πάνω στο ίδιο το κεφάλι σου.

Αν προβληματίζεστε τι θα κάνετε με το γατί σας το καλοκαίρι που θα λείψετε, ίσως ανακουφιστείτε να μάθετε πως το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να το αφήσετε μόνο στο σπίτι. Σκεφτείτε αν έχετε κάποιον φιλόζωο γείτονα που θα μπορούσε να το επισκέπτεται μέρα παρά μέρα, για να του βάζει φαγητό και φρέσκο νερό, να καθαρίζει την άμμο του και να του κάνει λίγη παρέα.

Αν έχει κι αυτός γάτα, ακόμα καλύτερα, θα δημιουργήσετε ένα άτυπο pet-service κανονίζοντας να φεύγετε εκ περιτροπής. Τη δουλειά αυτή κάνουν βεβαίως και επαγγελματίες pet-sitters. Η λύση της πανσιόν δεν είναι κατάλληλη για γάτες γιατί το ξένο περιβάλλον και τα ξένα ζώα τις φρικάρουν.

Αν πρόκειται να λείψετε μόνο για ένα σαββατοκύριακο, το γατί μπορεί να μείνει μόνο, αρκεί να του αφήσετε αρκετές κροκέτες, μπόλικο νερό σε δυο τρία μπολ και ίσως και μια αναπληρωματική λεκάνη άμμου – ως σιχασιάρες par excellence, οι γάτες απεχθάνονται τη λερωμένη άμμο.

Θα σας κάνει μούτρα την ώρα που ετοιμάζετε βαλίτσα; Μετά βεβαιότητας. Θα της λείψετε; Θα νιώσει μοναξιά; Πιθανότατα.

Θα σας κάνει μούτρα την ώρα που ετοιμάζετε βαλίτσα; Μετά βεβαιότητας. Θα της λείψετε; Θα νιώσει μοναξιά; Πιθανότατα. Εξάλλου γι αυτό και συνιστάται να υιοθετούμε δυο γάτες και όχι μία! Σίγουρα πάντως θα περάσετε και οι δυο καλύτερα από το να την κλείσετε για ώρες στο κλουβί μεταφοράς, να δοκιμαστεί στο αυτοκίνητο-πλοίο-αεροπλάνο (πολλές γάτες παθαίνουν ναυτία στο ταξίδι) και να περιοριστεί σε ένα άγνωστο δωμάτιο, ή σπίτι.

Αν το αποτολμήσετε αυτό το τελευταίο, θα πρέπει πρώτα να εγκλιματιστεί καλά στον εσωτερικό χώρο (που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αφήνετε ανοιχτά παράθυρα και μπαλκονόπορτες) και μετά να εκδράμει έξω, με όποιο ρίσκο συνεπάγεται η εκδρομή αυτή.

Δεν είναι ότι ο Ψίψος δεν θα συνηθίσει ποτέ. Είναι ότι μέχρι να συνηθίσει και να ηρεμήσετε κι εσείς, θα έχει έρθει η ώρα της επιστροφής. Αν λοιπόν προγραμματίζετε να φύγετε για μεγάλο χρονικό διάστημα και το κατάλυμά σας το επιτρέπει, αποπειραθείτε το, προφανώς, αλλά υπεύθυνα και με γνώμονα να μην ταλαιπωρηθεί το ζωντανό.

Ας μην το ξεχνάμε όσοι είμαστε κηδεμόνες ζώων: η απόφαση να τα υιοθετήσουμε και να τα κάνουμε μέλη της οικογένειάς μας είναι απόφαση ζωής που συνοδεύεται από ευθύνες και υποχρεώσεις απέναντί τους. Όπως στους τηλεοπτικούς γάμους, τις αμερικανιές που κοροϊδεύουμε, στα ζώα μας υποσχόμαστε σιωπηλά  “for better, for worse, for richer, for poorer, in sickness and health, to love and to cherish till death do us part”.

ΥΓ Αν το γατί σας είναι γατάκι κάτω των 4-5 μηνών, τότε το πράγμα αλλάζει και θα πρέπει να το πάρετε μαζί σας. Είναι όμως πολύ πιο εύκολο στη μεταφορά και δεν έχει αποκτήσει τόσο μεγάλη σύνδεση με το σπίτι του. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να το φιλοξενήσει ένα δικός άνθρωπος, ή και κάποιος επαγγελματίας petsitter.

 

Διαβάστε ακόμα: «Η γλώσσα του σώματος» της γάτας σας.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top