Σκέρτσο και προτεταμένη ουρά. Ακόμη και ο Μιχαήλ Άγγελος θα δελεαζόταν (artwaok: Svetlana Petrova).

Η γλώσσα του σώματος, κεφάλαιο 1ο

Είναι φορές που ζηλεύω τα νύχια των γατιών: τις ξαφνικές και γρήγορες νυχιές τους. Την ευκολία με την οποία μπορούν να φουντώσουν την ουρά, να καμπυλώσουν τη σπονδυλική τους στήλη, να βρίσουν και να φτύσουν, χωρίς δεύτερη σκέψη, όποιον και ό,τι δεν γουστάρουν.

Πόσο φανταστικά εκτονωτικό θα ήταν να μπορούσαμε κι οι άνθρωποι να το κάνουμε αυτό! Eιδικά ώρες σαν την τωρινή, την προεκλογική, όπου ένα τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή τόσων ανθρώπων, αντί να συσπειρώσει, ανέβασε πίστα τον ήδη διαιρετικό λόγο εκεί έξω, τον ήδη τραγελαφικό «διάλογο» στα μέσα και τα social media. Χου! θα έκανε η γάτα και επιδεικτικά θα μάς γύριζε την πλάτη. Και ποιος θα την αδικούσε;

Και μιας και αναφέρθηκα στη γάτα, ας μοιραστώ μαζί σας μερικά κεφάλαια του κώδικα επικοινωνίας του αιλουροειδούς. Αλήθεια, πώς επικοινωνεί τη δυσαρέσκεια, την αντιπάθεια, την εχθρικότητά της προς αντικείμενα, καταστάσεις, ανθρώπους και άλλα έμβια όντα;

Α. Εξαφανίζεται όταν μπαίνει στο σπίτι κάποιος ξένος

Χαμηλώνει τα αυτιά και βγάζει ήχους. Είναι σε στάση κυνηγού (πίνακας: Chat Aux Poissons Rouges – Henri Matisse).

Εξαφανίζεται όταν χτυπάει το κουδούνι ή κάθε φορά που κάποιος τρίτος μπαίνει στο σπίτι: Είτε είναι φοβική (ψάξε βρες…), είτε δεν γουστάρει τον επισκέπτη. Αν η εξαφάνιση οφείλεται στη φοβία, ενδέχεται κάποια στιγμή διστακτικά να επανεμφανιστεί, να μυρίσει την τσάντα και το παλτό του επισκέπτη και, αναλόγως με το πόρισμα της οσφρητικής έρευνας, να πλησιάσει περισσότερο, ή να επιστρέψει στην κρυψώνα της.

Β. Κουνάει έντονα την ουρά της

Ανεμίζει την ουρά της, κουνώντας την έντονα δεξιά κι αριστερά: Δεν είναι σκύλος. Είναι φανερά ενοχλημένη κι αν έχει κατεβάσει και τα αυτιά της, θα σας πρότεινα να σταματήσετε αυτό που κάνετε αμέσως, γιατί πάτε γυρεύοντας για να φάτε τη νυχιά ή την καρπαζιά.

Κοιλιά στο έδαφος, πωπός στον αέρα που κουνιέται τσαχπίνικα, με κόρες ματιών διεσταλμένες ως εκεί που δεν παίρνει άλλο: Πρόκειται για τη στάση του κυνηγού.

Γ. Χαμηλώνει τα αυτιά και φωνάζει

Χαμηλώνει τα αυτιά και βγάζει ήχους (σαν γατίσιο γρύλισμα), αρχικά χαμηλής έντασης, στη συνέχεια αυξανόμενης και, τελικά, με φωνή: Δεν υπάρχει αμφιβολία, είναι αρχικά ενοχλημένη, στη συνέχεια θυμωμένη και εν τέλει έξαλλη. Αυτό που ακούτε είναι πέραν κάθε αμφιβολίας Χριστοπαναγία. Μπορεί να τα έχει πάρει με τη γάτα με την οποία προ λεπτού κοιμόντουσαν αγκαλιά, με το σκύλο του γείτονα, με την ουρά της (συχνά με την ουρά της). Όταν τα παίρνει με ανθρώπους, εκφράζεται διαφορετικά. Αναλόγως με το αίτιο του εκνευρισμού, θα συνέλθει, ή θα αποχωρήσει βρίζοντας.

Δ. Κοιτάζει λοξά και φουντώνει την ουρά της

Φουντώνει την ουρά –από γάτα γίνεται σκίουρος- καμπυλώνει τη ραχοκοκαλιά και (σας) κοιτάζει λοξά; Φόβος και θυμός, τα ίδια συμπτώματα, στη λογική «η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα». Μην τοποθετηθείτε ανάμεσα στη γάτα και το αντικείμενο της ανησυχίας της. Μπορεί να ξεθυμάνει αμέσως χωρίς βηματισμό, μπορεί να ακολουθήσουν πλάγια βήματα και πηδηματάκια άνευ συγκεκριμένου σχεδίου, μπορεί και να εξελιχθεί σε πλήρη επίθεση. Καλό είναι να έχετε το νου σας.

Ε. Κουνιέται τσαχπίνικα με κόρες ματιών διεσταλμένες

Κοιλιά στο έδαφος, πωπός στον αέρα που κουνιέται τσαχπίνικα και κόρες ματιών διεσταλμένες ως εκεί που δεν παίρνει άλλο: Πρόκειται για τη στάση του κυνηγού, που ισχύει είτε το θήραμα είναι ένα κομμάτι κλωστή, είτε ένας αρουραίος που κόβει βόλτες στην αυλή σας. Οι γάτες παίζουν με το θήραμά τους, το φανταστικό ή το πραγματικό, πριν το σκοτώσουν (και το φάνε). Μη φρικάρετε: κάποιες, όσο καλοταϊσμένες κι αν είναι, θα το φάνε, εκτός αν πρόκειται περί της προαναφερθείσης κλωστής.

Αν σας πλησιάσει και φορτικά επιδιώκει να καθίσει στην αγκαλιά σας μια γάτα, τότε να ξέρετε πως μπορεί να το κάνει για να σας… εκνευρίσει (πίνακας: Suzanne Valadon).

Γάτος σε οίστρο; Θα προσπαθήσει να την κοπανήσει, αγνοώντας κινδύνους όπως μεγάλα ύψη (μπαλκόνια), φράκτες και περαστικά αυτοκίνητα.

ΣΤ. Κραυγάζει σαν να μην υπάρχει αύριο

Κοιλιά στο έδαφος, πωπός στον αέρα που κουνιέται τσαχπίνικα, κραυγές σαν να μην υπάρχει αύριο, από γάτα θηλυκιά κι αστείρωτη: Ας προσέχατε, τις γάτες γενικά τις στειρώνουμε, αν βέβαια είναι εφικτό, πριν τον οίστρο. Δεν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε εκτός από –απεριόριστη– υπομονή. Σοβαρά όμως, ενώ λέγεται πως η στείρωση γάτας σε οίστρο δεν είναι η σωστότερη πρακτική, επειδή η ανοχή μας (και αυτή των γειτόνων) δεν είναι ανεξάντλητη, συνιστάται επίσκεψη στον κτηνίατρο για να προτείνει τις λύσεις αντιμετώπισης του ζητήματος.

Ζ. Όταν είναι γάτος, και βρίσκεται σε οίστρο

Αν πρόκειται περί γάτου σε οίστρο, το πρόβλημα είναι άλλο: Αν μπορεί, θα προσπαθήσει να την κοπανήσει, αγνοώντας κινδύνους όπως μεγάλα ύψη (μπαλκόνια), φράκτες και περαστικά αυτοκίνητα… Είτε έξω είτε μέσα στο σπίτι, με τρεμάμενη ουρά και μεγάλο παράπονο, θα μαρκάρει με ένα σπρέι ούρων την αγαπημένη σας καρέκλα, ή απλά τον τοίχο, αφήνοντας μια μυρωδιά που είναι, δυστυχώς, πρακτικά ανεξίτηλη.

Και κάτι «άσχετο», για φινάλε: Αν σας πλησιάσει και φορτικά επιδιώκει να καθίσει στην αγκαλιά σας μια γάτα, ενώ εσείς αντιπαθείτε τις γάτες, μην κολακευτείτε πως σας συμπάθησε. Ξέρει καλά ότι την αποφεύγετε και σας εκδικείται για την αποστροφή σας!

 

Διαβάστε ακόμα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε προτού υιοθετήσετε γατάκι.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top