Η επαφή με το τρέξιμο και τις δυσκολίες του, οι ταπεινές θυσίες που μπορεί να κάνουν οι ερασιτέχνες δρομείς αποτελούν υποτυπώδη βάση για να κατανοήσει κανείς τη διάσταση της σπουδαιότητας του Κίπτουμ.

    Αν και ήταν ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ μαραθωνίου (μόλις 35 δεύτερα πάνω από τις δυο ώρες) άρα και το μεγάλο φαβορί για το Παρίσι, το όνειρο της ολυμπιακής επιτυχίας και της αθλητικής δόξας έσβησε στο δρόμο Eldoret-Kaptagat. Εκεί ο εικοσιτετράχρονος Κέλβιν Κίπτουμ έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα μαζί με τον προπονητή του Gervais Hakizimana.

    Ο Κίπτουμ γεννήθηκε το 1999, στο χωριό Chepkorio του Rift Valey της Κένυας, περιτριγυρισμένος από τους σπουδαιότερους δρομείς της Κένυας, συμπεριλαμβανομένου του συγχωριανού του Geoffrey Kamworor, δις νικητή του μαραθωνίου της Νέας Υόρκης. Ήταν μέλος της φυλής των Kalenjin, της «φυλής των δρομέων», αφού από κατασκευής διαθέτουν χαρακτηριστικά ισχνά σώματα και μακριά πόδια.

    Ο Κίπτουμ γνώριζε καλά το δρομικό πεπρωμένο του και από δεκατριών ετών ξεκίνησε εξαντλητικές προπονήσεις.

    Ήταν μέλος της φυλής των Kalenjin, της «φυλής των δρομέων», που διαθέτουν χαρακτηριστικά ισχνά σώματα και μακριά πόδια.

    Ο Κίπτουμ γνώριζε καλά το δρομικό πεπρωμένο του, γι’ αυτό όταν ήταν δεκατριών ετών προσχώρησε σε ένα χωριό για δρομείς, συχνά υπομένοντας εξαντλητικές προπονήσεις με πολύ μεγαλύτερους σε ηλικία και εμπειρότερους αθλητές.

    Χωρίς στάδια στο χωριό του, δεν μπήκε στον μαραθώνιο από μια καριέρα στίβου, όπως συνηθίζεται, αφού δεν είχε τα χρήματα για να ταξιδέψει ως το κοντινότερο Eldoret που ήταν 40 χιλιόμετρα μακριά, για να κάνει τέτοιου τύπου προπονήσεις.

    Ο Κίπτουμ έτρεξε τον πρώτο του διεθνή αγώνα το 2019, ένα δεκάρι στην Ουτρέχτη όπου βγήκε δεύτερος. Αργότερα την ίδια χρονιά, συμμετείχε σε έναν σουηδικό ημιμαραθώνιο τερματίζοντας έκτος. Πέντε ημιμαραθώνιους αργότερα πήρε την πρώτη του νίκη στον ημιμαραθώνιο Le Lion Montbéliard στο Belfort.

    Το όνομα του ακούστηκε εντονότερα στους δρομικούς κύκλους στο ντεμπούτο του, στον υψηλού επιπέδου μαραθώνιο της Βαλένθια το 2021, καθώς ολοκλήρωσε τον πρώτο του αγώνα σ’ αυτή την απόσταση σε 2:01:53. Ο χρόνος ήταν εντυπωσιακός, αν αναλογιστούμε πως ήταν πάνω από τρία λεπτά ταχύτερος απ’ το ντεμπούτο του ως τότε καλύτερου δρομέα στον πλανήτη, του Eliud Kipchoge.

    Τον περασμένο Οκτώβριο κατόρθωσε να γίνει και ο νέος κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ μαραθωνίου.

    Μόλις δυο χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα τον περασμένο Οκτώβριο κατόρθωσε να γίνει και ο νέος κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ μαραθωνίου. Πετυχαίνοντας το μάλιστα, πλησίασε πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλον να σπάσει εκείνο που μοιάζει απίθανο: το όριο των δυο ωρών.

    Δεν το κατάφερε παρά 35 δευτερόλεπτα, στον μαραθώνιο του Σικάγο. Ίσως να τα κατάφερνε στον μαραθώνιο του Ρότερνταμ για τον οποίο ετοιμαζόταν, ειδικά αν αναλογιστούμε το αδιανόητο προπονητικό πρόγραμμα που είχε σχεδιάσει για εκείνον ο προπονητής του.

    Το πρόγραμμα που ακολουθούσε βασιζόταν σε πολύ υψηλά επίπεδα πειθαρχίας. Έτρεχε περίπου (καμιά φορά και πάνω από) 300 χιλιόμετρα την εβδομάδα και μάλιστα χωρίς να έχει μέρα ξεκούρασης. Σταματούσε μόνο αν ένιωθε πόνο ή αν τραυματιζόταν, ενίοτε μπορεί να περνούσε και ένας μήνας χωρίς διακοπή. Υπήρχαν βδομάδες όπου δεν έβλεπε καν τα παιδιά του, το μόνο που έκανε ήταν να τρέχει, να τρώει και να κοιμάται.

    Έτρεχε περίπου  300 χιλιόμετρα την εβδομάδα και μάλιστα χωρίς ούτε μία μέρα ξεκούρασης.

    Υπήρχαν βδομάδες όπου το μόνο που έκανε ήταν να τρέχει, να τρώει και να κοιμάται.

    Ο Κέλβιν Κίπτουμ ήρθε και έφυγε τόσο γρήγορα, άδοξα. Έστω και σύντομα, για το διάστημα με το οποίο ασχολούμαι με τα δρομικά αθλήματα, ήταν ένας αθλητής που θαύμαζα. Η επαφή με το τρέξιμο και τις δυσκολίες του, οι ταπεινές θυσίες που μπορεί να κάνουν οι ερασιτέχνες δρομείς αποτελούν υποτυπώδη βάση για να κατανοήσει κανείς τη διάσταση της σπουδαιότητας του Κίπτουμ. Ήταν τόσο νέος.

    Ήμουν κι εγώ ένας απ’ αυτούς που πίστευαν ακράδαντα ότι θα ήταν ο πρώτος που θα έσπαγε το ρεκόρ των δυο ωρών. Τι μέλλει γενέσθαι στο άθλημα; Οι αγώνες που ακολουθούν θα είναι με βεβαιότητα εξαιρετικά φορτισμένοι.

     

    Διαβάστε ακόμα: Νεφέλη Γκατζώνη: «Η γυμναστική είναι το καλύτερο δώρο στον εαυτό σου»

     

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top