img_7738

Το Μουσείο Κυκλαδίτικης Τέχνης αφιερώνει το Νοέμβριο σε παιδιά και γονείς, μέσα από μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Για ακόμα μια χρονιά, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει τις πόρτες του στα παιδιά από 2 έως 12 ετών και τα καλεί να το ανακαλύψουν. Με μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, γονείς και παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείο μέσα από παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, φωτογραφία και μουσική!

 

ΠΑΙΔΙΑ 2-3,5 ΕΤΩΝ

Γιατί ο ελέφαντας έχει προβοσκίδα; Τρισδιάστατα ζώα…
Εργαστήριο για γονείς και παιδιά
Κυριακή 6 Νοεμβρίου, 11.30-13.00
Κυριακή 13 Νοεμβρίου, 11.30-13.00

Ήταν κάποτε μια εποχή που ο ελέφαντας είχε την πιο μικρή και κομψή μυτούλα από όλα τα ζώα του δάσους. Μια μέρα η ζούγκλα έπιασε φωτιά και καιγόταν από άκρη σε άκρη. Από εκείνη τη μέρα μέχρι και σήμερα ο ελέφαντας έχει μια τεράστια προβοσκίδα. Γιατί;

Στο εργαστήριο αυτό αφού παρακολουθήσουμε τις περιπέτειες του ελέφαντα, όλοι μαζί θα μετατρέψουμε το χώρο μας σε μία ζούγκλα με τεράστια ζώα. Θα πάρουμε κουτιά, θα κολλήσουμε ρολλά, θα τεντώσουμε σχοινιά, θα τρυπήσουμε με διάφορα υλικά και στο τέλος θα δώσουμε χρώμα στις τρισδιάστατες κατασκευές μας.

Γονείς και παιδιά θα εξοικειωθούν με την κατασκευή τεράστιων αντικειμένων με ανακυκλώσιμα υλικά και θα πειραματιστούν με διαφορετικές μεθόδους σύνδεσης (ταινία, κόλλα κτλ), καθώς και με τη ζωγραφική πάνω σε διάφορους όγκους. Οι κατασκευές με μεγάλα υλικά αναγκάζουν το παιδί να εξασκήσει διαφορετικούς μυς αλλά και τις πιο αδρές κινητικές του δεξιότητες.

Παράλληλα τα παιδιά παρατηρούν την ισορροπία των υλικών και ανακαλύπτουν ποιος είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για να τα συνδέσουν.

Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου.

Εισιτήριο: €15
Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12

 

ΠΑΙΔΙΑ 4-5 ΕΤΩΝ

Ένα κορίτσι, μια μάγισσα κι ένα σπίτι με ένα πόδι
Σάββατο 12 Νοεμβρίου, 11:00-12:30
Κυριακή 20 Νοεμβρίου, 11:30-13:00

18

Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν την τεχνική του κολάζ.

 

Κόκκινα, κίτρινα, μπλε, πράσινα κομμάτια από χαρτί και μάτια, μύτες, φρύδια, χείλη, αυτιά, μαλλιά, κομμένα από περιοδικά, συνθέτουν τις εικόνες μιας ιστορίας από τη Ρωσία.

Τα κολλάζ του Henri Matisse και της Hannah Hoch ζωντανεύουν την ιστορία ενός κοριτσιού και μιας μάγισσας που ζούσε σ’ένα σπίτι που είχε πόδι και δίνουν έμπνευση για τα έργα των παιδιών.

Τα παιδιά θα δουν αντιπροσωπευτικά έργα του Φωβισμού και του Ντανταϊσμού και στη συνέχεια θα πειραματιστούν με την τεχνική του κολάζ: θα επιλέξουν, θα κόψουν και θα κολλήσουν πολύχρωμα χαρτιά, θα βρουν φωτογραφίες σε περιοδικά και θα συνθέσουν το δικό τους πρωτότυπο έργο!

Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου

Εισιτήριο: €10
Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7

 

img_7494

Η ιστορία του photoshop, φωτογραφικά τρικ και ζωγραφική είναι μερικά από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια του Μουσείου.

ΠΑΙΔΙΑ 5-7 & 7-10 ΕΤΩΝ

Το πρώτο Photoshop 1861
Σάββατο 5 Νοεμβρίου,11:00-13:00 (για παιδιά 5-7 ετών)

H φωτογραφία έχασε την αθωότητά της πριν από πολλά χρόνια. Από τη δεκαετία του 1860 έχει αρχίσει ήδη η επεξεργασία, η επέμβαση δηλαδή στις φωτογραφίες. Αργότερα με την έλευση της ψηφιακής εικόνας και το photoshop οι επεμβάσεις γίνονται ακόμα πιο συχνές. Στο εργαστήριο αυτό θα δούμε μερικά παραδείγματα αλλοίωσης εικόνων στην ιστορία και θα καταλήξουμε στον Oscar Rejlander, ο οποίος έκανε το πρώτο photomontage.

Το φάντασμα της Στερεοσκοπικής και Φωτογραφικής εταιρίας του Λονδίνου
Κυριακή 13 Νοεμβρίου, 11:30-13:30 (για παιδιά 5-7 ετών)

Στο εργαστήριο αυτό θα εξιχνιάσουμε το μυστήριο των φαντασμάτων της Στερεοσκοπικής και Φωτογραφικής εταιρίας του Λονδίνου. Θα γνωρίσουμε τα φωτογραφικά τρικ που χρησιμοποιούσε ο Sir David Brewster το 1856 για να βάλει φαντάσματα στις εικόνες του. Θα μάθουμε επίσης να χρησιμοποιούμε την αργή ταχύτητα στη φωτογραφική μηχανή, να πειραματιζόμαστε με το σώμα μας και το χώρο και, τέλος, θα δημιουργήσουμε τις δικές μας ιστορίες φαντασμάτων.

Ζωγραφίζουμε με το φως
Κυριακή 27 Νοεμβρίου, 11:30-13:30 (για παιδιά 5-7 ετών)

Σε αυτό το εργαστήριο θα ανακαλύψουμε το χώρο, θα κινηθούμε σε αυτόν και θα παίξουμε ομαδικά. Θα γίνουμε οι ίδιοι φωτογράφοι, αλλά και θα φωτογραφηθούμε. Θα εξερευνήσουμε τις δημιουργικές δυνατότητες μιας φωτογραφικής μηχανής και θα φτιάξουμε φωτεινά τοπία. Τέλος, θα τυπώσουμε τις φωτογραφίες μας και θα τις μεταφέρουμε στο χαρτί με χρώματα και άλλα υλικά.

Φωτογραφίζουμε τη χαρά, τη λύπη και άλλα συναισθήματα…
Κυριακή 20 Νοεμβρίου, 11:30-13:30 (για παιδιά 7-10 ετών)

Μέσα από το παιχνίδι και τη ζωγραφική θα ανακαλύψουμε τα συναισθήματά μας και θα συνδεθούμε με αυτά. Θα μάθουμε να εμπιστευόμαστε ο καθένας τον εαυτό του, παίζοντας με την υπόλοιπη ομάδα. Θα φωτογραφίσουμε τους εαυτούς μας και τα συναισθήματά μας, όπως τη χαρά, τη λύπη, τον ενθουσιασμό. Θα παίξουμε με τις σκιές και θα μεταμορφωθούμε με το φως. Θα χρησιμοποιήσουμε τη φωτογραφική μηχανή και θα ανακαλύψουμε πώς το φως μπορεί να μεταμορφώσει πτυχές του εαυτού μας.

Με την Εικαστικό-Art Therapist Νιόβη Σταυροπούλου.

Εισιτήριο: €12
Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10

 

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ 6-12 ΕΤΩΝ

img_7354

Διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, φωτογραφία και μουσική είναι μερικά από όσα θα ζήσουν τα παιδιά στο Μουσείο τα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου.

Αθλητισμός
Κυριακή 13 Νοεμβρίου, 11:30-12:30

Μέσα από την ιστορία ενός Αθηναίου αθλητή μαθαίνουμε για τα αθλήματα, τις προπονήσεις, τους αγώνες, τα έπαθλα αλλά και τη σημασία του αθλητισμού για τους αρχαίους Έλληνες.

Γενναίοι Αρχαίοι
Κυριακή 27 Νοεμβρίου, 11:30-12:30

Πώς γίνεται κανείς ήρωας; Τι όπλα χρειάζονται; Με ποιους θεούς πρέπει να έχει καλές σχέσεις; Ποια είναι τα μυστικά του καλού πολεμιστή; Μια διαδρομή γεμάτη δοκιμασίες αλλά και κατορθώματα .

Με την Αρχαιολόγο-Μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη.

Εισιτήριο: €7 (για ένα παιδί και συνοδό)
Επιπλέον ενήλικας €7, για κάθε επιπλέον παιδί €5

//Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4. Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2107294220, Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00. www.cycladic.gr

 

Διαβάστε ακόμα: Έτσι βιώνουν την πατρότητα εννέα Έλληνες μπαμπάδες

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top